0

Coş de cumpărături

Momentan nu există articole în coşul de cumpărături.

    Etape esenţiale în dezvoltarea fizică

    Din ziua în care s-a născut, bebeluşul va învăţa constant. Dezvoltarea va avea loc în mod natural − tot ce trebuie să faci este să îi asiguri un mediu bun şi să îndrumi bebeluşul în direcţia potrivită.

    Trei aspecte de reţinut


    Trei lucruri influenţează dezvoltarea bebeluşului: genotipul, personalitatea şi mediul. Nu poţi schimba potenţialul genetic sau personalitatea bebeluşului, însă îi poţi oferi un mediu benefic şi stimulator pentru a-l ajuta să-şi atingă potenţialul maxim: iubire și atenție, alimentație nutritivă - cumpara accesorii practice pentru prepararea hranei cu un conținut ridicat de vitamine - multă joacă, asistență medicală periodică și așa mai departe.

    Fiecare bebeluş este diferit

     

    Este important să reţii că bebeluşii se dezvoltă diferit. De asemenea, este foarte normal ca aceştia să înveţe o nouă abilitate şi apoi să pară că au uitat-o pentru un timp. Nu fii tentată să îţi compari bebeluşul cu alţii, deoarece fiecare se dezvoltă în propriul ritm şi – dacă nu există o altă problemă – până la vârsta de doi ani va recupera faţă de ceilalţi. Viteza cu care se dezvoltă nu este un semn al unei trăsături speciale sau probleme.

     

    Deşi nu trebuie să te îngrijorezi dacă ţine pasul cu alţii, este o idee bună să îţi stimulezi bebeluşul. O rutină bună şi mult somn sunt, de asemenea, importante pentru dezvoltare. Cel mai bun moment pentru stimularea bebeluşului este atunci când este alert şi vioi – după ce s-a trezit, i s-a schimbat scutecul sau a fost hrănit. Citește mai multe despre diversificarea la bebelusi, pentru a te pregăti de una dintre cele mai importante etape de dezvoltare.

    Joacă-te cu bebeluşul în aceste momente, însă opreşte-te dacă devine obosit sau iritat. Faza de „alertă de calm” poate dura numai 15-20 de minute la un nou-născut, însă se va mări la aproximativ 45 de minute la vârsta de aproximativ trei luni.

    Totul se întâmplă în timp

     

    Dezvoltarea fizică a bebeluşului va fi foarte rapidă în primii doi ani. După naştere, mişcările bebeluşului se bazează numai pe reflexe. Mâinile lui vor fi strânse în pumn, iar picioarele şi braţele vor fi într-o poziţie curbată. Însă, pe măsură ce muşchii se întăresc şi membrele se îndreaptă în primele şase săptămâni, ar trebui să observi o mare schimbare. Prima provocare fizică cu care se va confrunta bebeluşul va fi să îşi întărească forţa capului şi a gâtului.

     

    Părţile creierului care controlează mişcarea se dezvoltă pe rând, de la cap la picioare. Acesta este motivul pentru care bebeluşii dezvoltă abilităţi într-o anumită ordine. Cel mai uşor mod de a afla cum să îţi stimulezi bebeluşul, ce jocuri să jucaţi şi care ar fi cele mai bun jucării este să cunoşti ordinea acestor etape esenţiale. Dacă ştii ce abilitate urmează să dobândească, restul este uşor. Bebe la 3 luni este complet diferit de un nou-născut, iar tu vei avea prima surpriză legată de felul în care trece timpul.

    Etape esenţiale în dezvoltarea bebeluşului

     

    • La trei luni, bebeluşul îşi va ţine capul ceva mai drept când este ţinut în poziţie verticală
    • La patru luni, bebeluşul ar trebui să se poată rostogoli de pe burtă pe spate
    • Între patru şi cinci luni, bebeluşul ar trebui să îşi poată controla capul
    • La şase luni, bebeluşul ar trebui să poată sta în şezut sprijinit
    • La opt luni, bebeluşul ar trebui să poată sta în şezut fără sprijin
    • Între şapte şi opt luni, bebeluşul ar trebui să înceapă să meargă de-a buşilea
    • La 13 luni, bebeluşul ar trebui să poată sta în picioare fără sprijin timp de câteva secunde
    • Între 13 şi 15 luni, majoritatea bebeluşilor încep să meargă fără ajutor.
     

    Reţine, acestea sunt doar estimări. Se poate ca bebeluşul tău să facă anumite lucruri puţin mai devreme sau mai târziu. Este posibil ca bebelusul de 8 luni să se ridice în picioare la marginea patului, deși nu a mers deloc de-a bușilea. Este posibil şi să omită anumite etape esenţiale, precum rostogolirea şi mersul de-a buşilea. Aceasta nu este o problemă, însă la aceşti paşi importanţi se ajunge prin exersare, aşadar este ideal ca părinţii să îşi încurajeze copiii să ajungă la aceştia. Totuşi, dacă bebeluşul tău nu stă în şezut până la vârsta de 10 luni sau nu merge până la vârsta de 18 luni, ar fi indicat să vorbeşti cu medicul de familie.

     

    Te rugăm să fii conştientă de faptul că informaţiile oferite în aceste articole sunt doar sfaturi cu caracter general şi nu trebuie considerate în niciun caz ca un substitut al sfaturilor medicale de specialitate. Dacă tu, familia sau copilul tău prezentaţi simptome sau condiţii grave sau persistente, apelează la asistenţă medicală de specialitate. Philips Avent nu poate fi făcut răspunzător pentru nicio daună care ar putea rezulta în urma utilizării informaţiilor furnizate pe acest site web.

    Fă cunoștiință cu aplicația Sarcina+

     

    Concepută pentru a îți fi alături de când rămâi însărcinată și până la naștere, aplicația Sarcina+ te ghidează în toate etapele sarcinii și te ajută să o monitorizezi îndeaproape.

    Descarcă acum:

    You are about to visit a Philips global content page

    Continue

    Site-ul nostru poate fi vizualizat cel mai bine cu cea mai recentă versiune de Microsoft Edge, Google Chrome sau Firefox.