0

Coş de cumpărături

Momentan nu există articole în coşul de cumpărături.

    Timp de citire: 5 Min

    Bebelușul la 3 luni (greutate, somn, alimentație, activități). Ghid complet pentru părinți  

    Baby milestones

    Home ›› Bebelușul la 3 luni (greutate, somn, alimentație, activități). Ghid complet pentru părinți

    Home ›› Bebelușul la 3 luni (greutate, somn, alimentație, activități). Ghid complet pentru părinți

    Până la vârsta de 3 luni (12 săptămâni), bebelușul tău a trecut deja printr-o perioadă intensă, plină de schimbări importante și o evoluție remarcabilă. În această etapă fragilă din viața micuțului tău, este absolut esențial să îi acorzi toată atenția de care dispui și toată îngrijirea de care acesta are nevoie pentru a crește armonios.

     

    În cele ce urmează, vei descoperi un ghid complet pentru orice părinte de bebeluș de 3 luni. În cadrul acestuia, vei găsi o mulțime de informații valoroase despre ce să te aștepți de la copilul tău în această perioadă: care este ritmul normal de creștere în greutate și înălțimea/lungimea bebelușului,
    în ce constau somnul și alimentația celui mic, etapele de dezvoltare psihomotorie tipice vârstei, despre jocuri și activități potrivite, precum și despre posibilele simptome care ar putea apărea și ar trebui aduse în atenția medicului pediatru.

     

    Astfel, află tot ce trebuie să știi ca părinte despre îngrijirea completă a bebelușului tău la această etapă fragilă, însă extrem de frumoasă.

    Dezvoltarea bebelușului pe luni


    Modul în care se dezvoltă bebelușul tău este important nu doar la vârsta de 3 luni, ci în toate etapele sale de dezvoltare pe săptămâni sau luni. Astfel, graficul de creștere a bebelușului pe luni de viață, greutatea bebelușului pe luni sau intervale grupate de luni și alte semne cheie care pot indica o evoluție favorabilă sau nefavorabilă sunt luate în considerare.

    Bebe de la 1 la 3 luni


    După ce a depășit perioada de copil nou născut și începe să fie denumit sugar, bebelușul intră într-un progres continuu pe parcursul primului an de viață. Între prima lună și luna 3 (echivalent unui bebeluș de 4, respectiv 12 săptămâni), următoarele lucruri se pot întâmpla:

     

    • Cel mic ia în greutate;
    • Începe să arate semne clare de foame, oboseală, nemulțumire;
    • Începe să imite anumite sunete;
    • Poate recunoaște din ce în ce mai bine persoanele care sunt mereu în preajma sa.

    Bebe de la 4 la 6 luni


    Deși nu a fost atins încă momentul diversificării, acesta se apropie cu pași repezi și, totodată, dezvoltarea sa psihomotorie care va preîntâmpina acest moment. Astfel, iată la ce activități ale bebelușilor de 4-6 luni poți să te aștepți:

     

    • Începe să își susțină capul din ce în ce mai simplu;
    • Aproape de vârsta de 6 luni va începe să stea în fund, pentru a putea fi hrănit cu alimente solide;
    • Sunetele sunt organizate din ce în ce mai bine în silabe;
    • Apucă obiecte și le mișcă atunci când dorește;
    • Somnul este mai organizat la această vârstă decât somnul unui bebe de 1 sau 3 luni.

    Bebe de la 7 la 9 luni


    Pe măsură ce copilul tău avansează către vârsta de un an cu pași repezi, toate activitățile pe care le întreprinde se diversifică, dezvoltarea sa psihomotorie este din ce în ce mai rafinată, iar tu vei putea crea o conexiune din ce în ce mai clară cu el.

    În acest interval:

     

    • Dorința de a se juca este mult mai clară și, totodată, dorința de a-i implica pe cei din jur în jocurile întreprinse;
    • Dexteritatea este mult mai bună, fiind capabili să țină obiecte diferite în mână;
    • Au sunete din ce în ce mai complexe;
    • Sunt jucăuși și curioși.

    Bebe de la 10 la 12 luni


    Acest ultim interval anterior atingerii vârstei de un an a copilului este definitoriu. Nu doar că nu mai au răbdare să exploreze tot ce îi înconjoară, ci încep și să aibă abilitățile necesare:

     

    • Se pot deplasa cu ajutor;
    • Apucă obiecte mult mai ferm și le examinează;
    • În timpul nopții pot ieși să își caute părinții;
    • Pot fi indispuși din cauza erupțiilor dentare.

    Primele zile, săptămâni și chiar luni din viața celui mic sunt, probabil, cele mai intense pentru un părinte, dar și cele mai frumoase. Nu lăsa aceste etape să te copleșească, ci alege soluții eficiente pentru a-ți ușura cât mai mult sarcinile în acest timp.

    Ce greutate are un bebe la 3 luni (intervale normale în primul an de viață)


    La cele 3 luni împlinite de la naștere, greutatea medie a unui bebeluș se situează undeva în jur de 6.5 kilograme. Acest lucru nu înseamnă doar cât trebuie să ia în greutate bebelușul tău de 3 luni, ci, în general, câte kilograme trebuie să aibă un copil de 3 luni. Bineînțeles, fiecare copil este unic și ritmul de creștere și dezvoltare poate varia de la un bebeluș la altul.

     

    Totuși, încadrarea în intervalul normal oferit de graficele de creștere, respectiv greutate raportată la vârsta în luni este un aspect important (sunt grafice de creștere/greutate bebeluși oficiale, oferite de către CDC). Aceste grafice se pot regăsi pe internet sau pot fi oferite de către medicul pediatru.

    Factori care influențează greutatea bebelușului


    Greutatea exactă la această vârstă depinde de o multitudine de factori, printre care se numără:

     

    • Greutatea pe care cel mic a avut-o la naștere;
    • Numărul de săptămâni de sarcină la momentul nașterii (în special în cazul nașterilor premature, dar și la termen);
    • Calitatea și cantitatea alimentației.

     

    Toți acești factori contribuie la stabilirea ritmului ideal de creștere în greutate pentru fiecare bebeluș în parte, întrucât reflectă încadrarea în intervale normale în primul an de viață, respectiv dezvoltarea bebelușului pe luni.

    Ce este de făcut ca părinte


    Ca părinte, este foarte important să monitorizezi cu mare atenție, dar cu calm, tendința de creștere în greutate a copilului tău.

     

    La fiecare control medical, pediatrul îți va interpreta datele oferite de curba de greutate raportată la vârstă și înălțime măsurată în cm ale bebelușului tău și, ulterior, îți va indica intervalul de normalitate.

     

    Dacă observi schimbări bruște și/sau îngrijorătoare în ritmul de creștere în greutate a bebelușului tău (de exemplu, scăderi sau pusee de creștere ale bebelușului), discută cât mai curând posibil cu medicul pediatru.

     

    O creștere prea lentă poate indica probleme de alimentație sau afecțiuni medicale ce necesită investigații amănunțite, în timp ce o creștere prea rapidă poate duce la riscul de obezitate pediatrică.

    Ce ar trebui să facă, în mod normal, un bebeluș la 3 luni. Abilitățile psihomotorii la această vârstă


    La cele 3 luni de viață, abilitățile motrice și cognitive ale bebelușului tău intră într-o fază de progres accelerat. La această vârstă fragedă, dar plină de potențial, bebelușul începe să observe cu mult mai mult interes și într-un mod mai activ lumea din jur.

     

    Activitățile bebelușilor de 3 luni, deși limitate, sunt importante pentru monitorizarea progresului lor, întrucât atestă abilitățile specifice bebelușilor de 3 luni în general.

    Repere pentru dezvoltarea psihomotorie a bebelușului de 3 luni

     

    Iată principalele repere de dezvoltare psihomotorie pe care le poți observa la bebelușul tău de 3 luni:

     

    • Scoate sunete și, uneori, chiar silabe simple și comune, precum „da”, „ba” sau „ma”, exersându-și corzile vocale;
    • Zâmbește și vocalizează ca răspuns la stimulii sociali și sunetele părinților; ce încă nu face bebelușul de 3 luni este să imite sunetele auzite, ci doar să răspundă cu altele;
    • Începe să recunoască fețele celor apropiați: la acest nivel de evoluție, părinții; răspunde prin zâmbete și sunete ca semn de conștientizare și mulțumire, fapt care atestă vârsta când vede bebelușul;
    • Se uită în jur cu mai multă curiozitate și interes, remarcând mișcări și elemente noi, atestând momentul când începe bebelușul să vadă cu adevărat ce este în jur;
    • Poate să-și țină capul ridicat la un unghi de 90 de grade, evidențiind când își ține un bebe de 3 luni capul; își îndreaptă capul către persoana care vorbește către el/ea; la acest moment, bebe nu stă în șezut, ci la 6 luni, atunci când începe diversificarea; astfel, vei știi de la câte luni poți da mâncare bebelușului, întrucât vârsta la care bebe va sta în fund singur coincide cu momentul diversificării;
    • Agită brațele și picioarele din ce în ce mai coordonat;
    • Apucă, strânge și scutură jucăriile ținute în mânuțe, antrenându-și coordonarea ochi-mână.


    Acestea sunt câteva repere generale de dezvoltare pentru bebelușii de 3 luni, respectiv evoluția bebelușului la acest nivel, însă fiecare copil are ritmul său unic de creștere. Cel mai important este să observi cu atenție și răbdare progresul constant al micuțului tău și să ții minte fiecare nouă deprindere învățată.

     

    Dacă ai îngrijorări legate de anumite întârzieri în atingerea acestor repere, discută deschis cu medicul tău pediatru pentru a găsi împreună cauza din spate și a implementa cele mai bune modalități de obținere a unei dezvoltări armonioase în cazul copilului tău.

    Cât de des trebuie alăptat un bebeluș la 3 luni (cât mănâncă un bebeluș). Recomandări pentru mămicile care alăptează

     

     

    Odată atinsă vârsta celor 3 luni de viață, majoritatea pediatrilor recomandă continuarea alăptării la cerere, ori de câte ori bebelușul indică într-un fel sau altul că este flămând. Din fericire, la această vârstă, cel mic deja a început să deprindă rutina de alăptare și să ceară mesele la niște intervale regulate.

    Numărul și frecvența meselor pentru un bebeluș de 3 luni

     

    De obicei, la acest nivel evolutiv, bebelușul are nevoie de aproximativ 6-8 mese de lapte pe zi, echivalent a aproximativ 150ml în total. Acest lucru semnifică exact câți ml de lapte praf sau matern bea un bebeluș de 3 luni, ideal la fiecare 2-3 ore.

     

    Acesta este un interval de normalitate, mai precis la câte ore mănâncă un bebe de 3 luni, însă întotdeauna mesele bebelușului trebuie adaptate la fiecare caz în parte, având un program de mese ale bebelușului de 3 luni individualizat.

     

    Alăptarea frecventă și la cerere ajută la stimularea și menținerea unei producții optime de lapte matern (prin secreția prolactinei, hormonul alăptării), asigurând în același timp și aportul ideal de nutrienți pentru
    creșterea armonioasă a bebelușului.

    Ce poți face ca mămică a unui copil de 3 luni

     

    Este foarte important ca tu, ca mamă a celui mic, să înveți să recunoști cu cât mai multă ușurință semnele de foame ale bebelușului tău, precum:

     

    • Agitație crescută;
    • Suptul degetului;
    • Mișcări repetate ale capului și gurii în așteptarea mesei.

     

    Răspunde prompt la aceste semnale prin începerea alăptării, astfel încât să previi stările de plâns prelungit și, totodată, stres ale bebelușui. Pe măsură ce micuțul crește, vei observa instalarea în mod natural a unui tipar de alăptare repetabil și predictibil.

     

    Pe tot parcursul primelor 6 luni de viață, cel mai indicat este să continui această alăptare la cerere, pentru a asigura starea optimă de sănătate și dezvoltarea armonioasă a copilului tău.

    Atunci când este posibilă, alăptarea este un adevărat avantaj în viața celui mic. Pentru momentele în care aceasta nu se poate realiza în mod direct, asigură-te că optezi pentru cea mai bună variantă de pompa de sân, pentru a furniza cât mai eficient laptele matern bebelușului tău. 

    Cum să hrănești în mod corect un bebeluș la 3 luni


    În primele 6 luni de viață, laptele matern rămâne cea mai adecvată și completă hrană pentru bebelușii aflați în plină dezvoltare. Acest aliment conține toți nutrienții și anticorpii de care are nevoie micuțul tău pentru a crește sănătos și armonios și pentru a-și întări sistemul imunitar.

     

    Dacă din anumite motive alăptarea nu este posibilă sau este contraindicată, nu ezita să discuți cu medicul pediatru despre cea mai bună formulă de lapte praf pentru bebelușul tău: formulă normală, pentru reflux, fără lactoză etc.

    Lapte versus alimente solide la 3 luni

     

    La acest stadiu evolutiv, nu introduce alimente solide în alimentația celui mic, deoarece tractul său digestiv este încă prea imatur pentru a le procesa. Până la 6 luni, fie laptele matern, fie formula rămân principalele și idealele surse de hrană.

     

    Atunci când vei începe diversificarea, din nou, medicul tău pediatru îți este cel mai bun aliat. Acesta nu doar că te va ajuta cu toate sfaturile necesare implementării acestei schimbări, ci te va îndruma și atunci când, poate, tranziția începe să pară dificilă.

     

    Cu răbdare și dragoste pentru copilul tău, orice etapă din dezvoltarea acestuia se va desfășura într-un mod natural și corespunzător.

    Cât de mult doarme un bebeluș la 3 luni. Programul adecvat de somn

     

    La vârsta de 3 luni, bebelușii au nevoie în continuare de foarte mult somn pentru a crește, media situându-se undeva între 14 și 18 (adesea 15) ore de somn în cele 24 de ore. Acest număr
    semnifică, însă, doar un număr aproximativ de ore care evaluează cât doarme un bebeluș de 3 luni în mod normal.

     

    Majoritatea părinților observă că spre 3 luni bebelușii adoptă treptat un ritm mult mai regulat de somn, cu intervale mai lungi atât ziua, cât și noaptea. Somnul bebelușului tău, însă, poate fi diferit.

     

    Bineînțeles, fiecare bebeluș are necesitățile și ritmurile sale unice. Unii adorm ușor și se odihnesc mai mult, în special pe timpul nopții, în timp ce alții au nevoie de mai puțin somn pentru a funcționa optim (mai aproape de cele 14 ore decât de 18).

    Cel mai important este să înveți să respecți și să te adaptezi cât mai bine la programul natural de odihnă al bebelușului tău. Cu cât mai multă consecvență și răbdare, cu atât vei reuși să te mulezi cât mai ușor după programul copilului tău.

    Cum poți îmbunătăți somnul unui bebeluș agitat la 3 luni. Sfaturi practice

     

    De obicei, la acest nivel evolutiv, bebelușul are nevoie de aproximativ 6-8 mese de lapte pe zi, echivalent a aproximativ 150ml în total. Acest lucru semnifică exact câți ml de lapte praf sau matern bea un bebeluș de 3 luni, ideal la fiecare 2-3 ore.

     

    Acesta este un interval de normalitate, mai precis la câte ore mănâncă un bebe de 3 luni, însă întotdeauna mesele bebelușului trebuie adaptate la fiecare caz în parte, având un program de mese ale bebelușului de 3 luni individualizat.

     

    Alăptarea frecventă și la cerere ajută la stimularea și menținerea unei producții optime de lapte matern (prin secreția prolactinei, hormonul alăptării), asigurând în același timp și aportul ideal de nutrienți pentru creșterea armonioasă a bebelușului.

    Somnul bebelusului

    Pentru un somn odihnitor al bebelușului tău de 3 luni agitat, este important să stabilești o rutină relaxantă înainte de culcare, cu momente de calm, acompaniate de alte măsuri ajutătoare:

     

    • Oferă-i o trecere la starea de somn prin cântece de leagăn și povestioare scurte;
    • Dacă este noapte, menține camera întunecată, cu o temperatură adecvată: nu excesiv de cald, dar nici prea răcoare și liniștită; dacă este pe timp de zi, asigură-te că tragi draperiile sau încerci să minimizezi sursele de lumină puternică din exterior;
    • Oferă-i o jucărie moale sau o păturică de confort;
    • Verifică dacă scutecele sunt curate;
    • Hrănește-l bine înainte de a-l pune în pătuț;
    • Așteaptă primele semne de somnolență, precum căscatul și frecatul ochilor, pentru a-l pune singur în pătuț;
    • Nu în ultimul rând, fii consecvent cu orarul de culcare.

     

    Dacă plânsul persistă peste 15-20 minute și nu știi de ce nu doarme bebelușul noaptea, verifică dacă are nevoie de schimbare de scutec, să regurgiteze mai mult după masă, să fie mângâiat și alintat sau dacă există o altă problemă mai serioasă, precum colicii.

    Biberonul este atât un bun mijloc de alimentare, cât și un element de confort pentru cel mic. Pentru a-i putea favoriza un somn cât mai liniștitor după masă, alege o variantă de biberon pe care să o accepte și îndrăgească.

    Ce jucării sunt recomandate pentru stimularea bebelușului la 3 luni

    Jucarii bebelusi

    La 3 luni, bebelușul trece printr-o perioadă intensă de descoperire activă și învățare prin explorare a lumii înconjurătoare, perioadă pe care o petrece desfășurând activități potrivite unui bebeluș sau copil de 3 luni.

     

    Jucăriile au un rol esențial în stimularea tuturor ariilor de dezvoltare ale bebelușului, de la dezvoltarea motricității și dexterității, la o mai bună cogniție, imaginație bogată, coordonare cât mai precisă și comunicare creativă.

     

    Iată câteva recomandări de jucării ideale pentru vârsta de 3 luni:

     

    • Jucării de prins și scuturat - antrenează coordonarea ochi-mână;
    • Jucării cu contrast de culori și modele - stimulează vederea și distingerea culorilor;
    • Jucării care scot sunete interesante - dezvoltă auzul și atenția;
    • Jucării cu texturi diverse - oferă informații senzoriale;
    • Jucării care se mișcă încet sau se rotesc - antrenează urmărirea cu privirea.

     

    Acestea sunt doar câteva exemple de jucării care ar putea fi utile. Alege întotdeauna jucării potrivite pentru categoria de vârstă, din materiale sigure, ușor de curățat, fără colțuri tăioase sau atașamente ușor de desprins.

     

    Și, nu uita, nu trebuie să te complici atunci când alegi jucăria potrivită. Cel mai adesea, jucăriile simple sunt cele mai pe placul copiilor.

    Ce simptome necesită atenție medicală la un bebeluș de 3 luni

     

    Chiar dacă majoritatea bebelușilor de 3 luni sunt sănătoși în mare parte din timp, există anumite simptome care pot indica apariția unor probleme de sănătate ce necesită evaluare atentă de către medicul pediatru.

    Simptomele importante de avut în vedere la vârsta de 3 luni

     

    Ca și părinte, trebuie să fii atent la următoarele semne și simptome ale copilului tău:

     

    • Lipsa evidentă de creștere în greutate sau stagnarea raportată la curba de dezvoltare;
    • Tulburări digestive - vărsături frecvente, regurgitații abundente, constipație (scremutul la bebelusi) sau diaree cronică (scaune lichide cu sânge sau mucus);
    • Tulburări de alimentare - motive de ce nu mănâncă sau mănâncă puțin bebe de 3 luni;
    • Tulburări de micțiune (urinat) - atunci când bebe de 3 luni nu urinează noaptea sau ziua;
    • Iritabilitate intensă sau plâns persistent fără explicație - atunci când bebelușul nu doarme, ci este agitat;
    • Hernii evidente sau alte umflături nefirești în zona abdominală/inghinală;
    • Erupții cutanate, pete diverse sau leziuni care nu dispar de la sine;
    • Respirație foarte rapidă (tahipnee), tuse cronică, dificultăți evidente de hrănire;
    • Letargie, moleșeală;
    • Febră peste 38 grade Celsius (mai ales dacă este însoțită de iritabilitate);
    • Convulsii, tremurături, contracții bruște ale brațelor și picioarelor, spasme musculare; evidențiate prin hiperextensia bebelușului;
    • Secreții oculare galbene sau verzi, sensibilitate crescută la lumină;
    • Capul aplecat într-o parte, incapacitatea de a-l ține drept, fontanele bombate (identificabile în creștetul capului);
    • Icter prelungit (ten și albul ochilor cu tentă gălbuie sau alb-gălbuie).

    Ce poți face ca părinte în aceste situații

     

    Dacă observi oricare dintre aceste semne sau orice alt semn care ți se pare suspicios, sună imediat medicul de familie sau pediatrul sau condu bebelușul la camera de gardă pentru investigații aprofundate.

     

    În plus, nu ezita să ceri ajutorul specialiștilor pentru orice nelămurire. Atât timp cât este vorba despre sănătatea copilului tău, niciun ajutor solicitat nu este excesiv.

     

    Bebelușul aflat la 3 luni de viață trece printr-o etapă plină de progrese uimitoare dar și de provocări. Este important să îi oferi multă afecțiune, răbdare și cât mai multă atenție. Adaptează-te cu calm la nevoile în continuă schimbare ale micuțului.

     

    Cu dragoste și consecvență, veți reuși, împreună, să depășiți obstacolele și să vă bucurați de această perioadă minunată (ca părinte-copil). Nu în ultimul rând, nu înceta niciodată să te informezi despre etapele de creștere și nu ezita să consulți medicul pediatru pentru orice nelămurire vei avea.

    Fă cunoștiință cu aplicația Sarcina+

     

    Concepută pentru a îți fi alături de când rămâi însărcinată și până la naștere, aplicația Sarcina+ te ghidează în toate etapele sarcinii și te ajută să o monitorizezi îndeaproape.

    Descarcă acum:

    You are about to visit a Philips global content page

    Continue

    Site-ul nostru poate fi vizualizat cel mai bine cu cea mai recentă versiune de Microsoft Edge, Google Chrome sau Firefox.