0

Coş de cumpărături

Momentan nu există articole în coşul de cumpărături.

      Totul despre alegerea periutei electrice perfecte ◆ Clasice, sonice sau ultrasonice? ◆ Caracteristicile si avantajele periutelor de dinti electrice ◆a dentara *

      Mai multe:
      Periuţele de dinţi electrice: modele, accesorii, avantaje

      Periuţele de dinţi electrice: modele, accesorii, avantaje

       

      Trăim în epoca tehnologiei inteligente și acest lucru ne marchează existenţa în cele mai mici amănunte. Gadgeturile care ne simplifică viaţa, de la telefoane mobile, la aspiratoare inteligente şi la asistenţi virtuali, sunt deja în casele noastre, nu doar în filmele futuriste. Aşa că nu este de mirare că evoluţia tehnologică s-a extins cu rapiditate şi în domeniul igienei dentare.

       

      Cea mai sigură metodă pentru păstrarea unui zâmbet plăcut şi natural este prevenirea apariţiei cariilor şi a altor afecţiuni. Periuţa de dinţi electrică, simplă sau sonică, cu timer, cu Bluetooth sau cu senzori Smart este una dintre soluţiile cele mai la îndemână, imediat după controalele regulate la medicul stomatolog.

      1. Componentele unei periuţe de dinţi electrice

       

      Primul lucru care sare în ochi este capătul de periere care poate avea forme si dimensiuni diferite in functie de nevoile fiecarui pacient in parte. În funcţie de model, capătul se poate roti,  poate oscila de la stânga la dreapta, se poate mişca înainte şi cu viteze diferite

       

      Înăuntrul capului de periere este un mecanism cu ax care transformă mişcarea continuă a motorului din mâner in miscarea specifica de curatare a capetelor

       

      A doua parte componentă a periuţei electrice este mânerul, mult mai gros decât la cele clasice, asta pentru că înglobează tehnologia care pune în mişcare capul de periaj. Mânerul mai este format şi din:

      • carcasă din material plastic foarte dur - are rolul să protejeze circuitele, dar şi să le ferească de apă    
      • o placă de circuite
      • motor
      • baterie reîncărcabilă
      • buton pornire/oprire
      • comutator de intensitate 

       

      Pe lângă aceste componente de bază, care se regăsesc în aproape toate modelele, o perie de dinţi electrică mai poate conţine un temporizator şi diverşi senzori care îmbunătăţesc experienţa. Unele modele au chiar tehnologii speciale, precum senzori smart, care conectează periuţa la o aplicaţie instalată pe telefonul mobil, unde utilizatorul poate monitoriza progresele făcute. Cumpara o periuta de dinti electrica moderna pentru a beneficia de o serie de funcții suplimentare, care îmbunătățesc semnificativ experiența de utilizare.

      2. Tipuri de periuţe de dinţi electrice

       

      După metoda de funcţionare a capetelor de periaj, periuţele electrice se împart în două mari categorii: periuţele rotative sau oscilante şi periuţele cu vibraţii. 

      În cazul periuţelor cu capete rotative, sensul de rotaţie era mereu acelaşi, iar periuţa era folosită pentru curăţirea câte unui dinte la rând. Pasul următor a fost apariţia periuţelor electrice cu capete oscilante - care se mişcau într-un sens, apoi în celălalt. 

       

      Periuţele electrice cu vibraţii se împart, la rândul lor, în două mari categorii: periuţele electrice sonice şi periuţele electrice ultrasonice. Diferenţa dintre ele este frecvenţa la care vibrează ca să genereze unde care dezintegreaza placa dentară şi pot curăţa mult mai uşor dinţii. Este important să știi cum sa alegi capatul periutei electrice pentru a obține cele mai bune rezultate

      Periuțele electrice clasice

       

      Periuțele electrice clasice sunt primele apărute pe piaţă. Primul model a fost patentat încă din anii '30. Avea dimensiuni ieşite din comun şi trebuia alimentat constant de la o priză, ceea ce îl făcea extrem de periculos, din cauza posibilelor infiltraţii de apă la mecanism.

       

      În ziua de astăzi, periuţele electrice clasice sunt uşor de recunoscut pentru capul de periaj rotund care face rotaţii foarte rapide fie în acelaşi sens, fie mişcări circulare oscilante, în sensul acelor de ceasornic şi în sens invers. 

       

      Aceste modele de periuţe electrice curăţă dinţii prin acţiunea directă a perilor asupra smalţului şi asupra gingiilor. În mod obişnuit, o periuţă electrică efectuează între 3.000 şi 7.500 de mişcări pe minut asupra dinţilor.

      Periuțele de dinți sonice

       

      Periuțele de dinți sonice nu au un cap rotativ, în schimb mişcările lor sunt mult mai eficiente şi mai intense pentru a combate tartrul şi petele de pe dantură. Capetele periuţelor de dinţi sonice se mişcă  deaungul suprafetelor dentare, la o viteză mult mai mare decât în cazul periuţelor electrice simple, motiv pentru care sunt mult mai eficiente inclusiv pentru albirea dintilor.

       

      O periuță sonică sonica efectueaza 62.000 de mișcări pe minut - de zece ori mai mult decât periuțele electrice obișnuite. Pe lângă efectul de curăţire obţinut prin perierea dinților, aceste vibrații produc minuscule bule de aer și apă, care acționează mult mai eficient asupra placii bacteriene si a tartrului. 

       

      Un alt efect al periuţelor de dinţi sonice este că vibraţiile antrenează apa, saliva şi pasta de dinţi într-o mişcare fluidă în cavitatea bucală, iar asta ajută la curăţarea efectivă a spaţiilor interdentale, aspect foarte important în ceea ce privește igiena orala, mai ales pentru persoanele ce nu au obiceiul să folosească regulat mijloace speciale de curățare interdentară.

       

      Periuțele de dinți cu ultrasunete

       

      Aşa cum îi spune şi numele, acest tip de periuţă foloseşte ultrasunete pentru a curăţa dinţii. Asta înseamnă că, spre deosebire de periuţele de dinţi sonice, acestea emit sunete imperceptibile pentru urechea umană: vibrează cu cel puţin 2,4 milioane de mişcări pe minut.

       

      Ca şi periuţele de dinţi sonice, nici cele cu ultrasunete nu au un capăt rotativ şi se aseamănă, ca aspect, cu clasicele periuţe de dinţi. Vibraţiile produse de un capăt al unei periuţe cu ultrasunete sunt însă suficient de intense ca să îndepărteze tartrul.

      3. Caracteristicile periuţelor de dinţi electrice

       

      Pentru un ochi neexperimentat, toate periuţele de dinţi electrice par la fel. Numai că, la fel ca orice gadget modern, au nenumărate specificaţii şi pot fi personalizate după gustul şi nevoile utilizatorului.

       

      De exemplu, capetele de periaj sunt de mai multe feluri, în funcţie de problemele dentare cărora li se adresează, însă periuţele de dinţi electrice de ultimă generaţie nu se mai mulţumesc să facă doar ce li se spune, ci dau şi indicaţii prin intermediul unor aplicaţii inteligente.

      Capetele de periaj

       
      Fiecare model de periuţă de dinţi electrică vine cu propriile caracteristici, deşi unele dintre ele au devenit atât de comune încât se regăsesc în toate modelele.  În funcţie de tehnologie şi de efecte, capetele de periere pot fi de mai multe feluri:
       
      • capete cu mişcări oscilante
      • capete cu mişcări de rotaţie (perie rotativă)
      • capete cu pulsaţii
      • capete duble
      • capete pentru curăţarea limbii

       

      În funcţie de rolul pe care îl au, capetele pentru periuţe de dinţi electrice se pot categoriza și după beneficiile pe care le aduc danturii:

      • îndepărtarea plăcii bacteriene
      • albirea dinţilor
      • îngrijirea intradentară
      • îngrijirea gingiilor
      • curăţare delicată, pentru dantura sensibilă

       

      Din punctul de vedere al rigidității capetelor de periaj, acestea se împart în capete foarte moi/moi sau cu duritate normală.

      Produse recomandate

      Moduri de periere

       

      În funcţie de modelul de periuță electrică şi de tipul acesteia, sunt mai multe moduri de care îndeplinesc funcții diverse:

      • îndepartarea placii bacteriene in conditii standard de igienizare zilnica
      • îndepărtarea petelor
      • efectuarea masajelor gingivale
      • curăţarea limbii

      Setarea intensităţii

       

      Cele mai multe periuţe de dinţi electrice permit şi modificarea intensităţii cu care vibrează sau cu care oscilează.

       

      Un comutator din carcasă îţi permite să alegi între o intensitate mai ridicată, care îmbunătăţeşte curăţarea dinţilor, şi o intensitate mai redusă, utilă pentru persoanele cu dinţi sensibili sau pentru cele care au afecţiuni ale gingiilor.

      Alte caracteristici ale periuţelor de dinţi electrice

       

      Elemente de design - mânerul este proiectat din materiale speciale, delicate, care permit o manevrare mai uşoară şi atenuează efectele vibraţiilor.

       

      Gâtul periuţei - poate fi flexibil sau rigid, în funcţie de preferinţele utilizatorului. Periuţele cu gât flexibil pot creşte eficacitatea periajului, pentru că permit accesul chiar şi în locuri în care periuţele manuale ajung cu dificultate, cum ar fi, de exemplu, în spatele măselelor de minte.

       

      Senzor de presiune - presiunea prea puternică aplicată danturii sau gingiilor poate să provoace dureri sau chiar leziuni. Senzorii de presiune încorporaţi în periuţa de dinţi electrică te vor avertiza dacă apeşi prea tare pe dinţi sau pe gingii în timpul spălatului.

       

      Temporizator - în mod normal, timpul necesar pentru o curăţare eficientă a danturii cu ajutorul unei periuţe de dinţi electrice este de două minute. Mai toate dispozitivele sunt fabricate cu temporizatoare încorporate, care te anunţă sonor la trecerea celor 2 minute.  

       

      Sterilizator - unele capete de periaj sunt dotate cu un dispozitiv cu ultraviolete care sterilizează perii după fiecare spălare a dinţilor, și elimină astfel reziduurile şi bacteriile care ar fi putut râmâne pe capul de periere.

       

      Aplicații - unele periuţe de dinţi sonice electrice vin dotate cutehnologii prin care  se pot conecta la o aplicaţie pe care o poţi instala pe telefonul mobil. O astfel de tehnologie este cea a senzorilor smart, astfel , in timpul spălării dinţilor, periuţa creează o hartă 3D a dinţilor tăi şi te poate anunţa, cu ajutorul aplicaţiei, dacă sunt zone ale danturii în care nu ai insistat suficient.

       

      Accesorii - pe lângă capetele de periaj cu roluri multiple care se numără în mod obişnuit printre accesoriile unei periuţe de dinţi electrice, o trusă completă mai poate conţine o geantă de voiaj, un încărcător, uneori chiar şi o baterie de rezervă.

       

      De asemenea, pe lângă un cap special de periere a limbii, e indicat să achiziţionezi şi un spray pentru dezinfectarea ei după periaj, pentru o igienă completă a cavităţii bucale.

      4. Avantajele periuţelor electrice


      Periuțele electrice sunt mult mai eficiente

       

      Deși periajul manual efectuat corect asigură o sănătate orală bună, majoritatea pacienților prezintă probleme dentare. Efectuarea unui periaj corect este dificilă, iar periuțele electrice, prin faptul că standardizează cerințele minime ale unui periaj corect asigură în general o curățare mai eficientă. În mod obișnuit, un utilizator care folosește o periuță manuală ca să se spele pe dinți face în jur de 300 de mișcări pe minut. În aceeași perioadă de timp, periuțele electrice efectuează de zeci de ori mai multe mișcări. Unele încep de la 3.000 de mișcări pe minut și sunt modele care ating chiar mai mult de 60000 de mișcări. 

      Curăță dinții mult mai bine și îndepărtează tartrul mai ușor

       

      O periuță electrică acționează în detaliu asupra dinților și curăță locuri care, în mod normal, sunt omise sau sunt greu accesibile periuțelor manuale. Au rezultate bune când vine vorba de îndepărtarea petelor de pe smalțul dinților și a tartrului, iar unul dintre motive este chiar numărul mare de mișcări pe minut.

      Protejează gingiile și luptă eficient împotriva gingivitei

       

      Periuțele de dinți electrice protejează gingiile, pentru că acționează mai mult asupra dinților și mai puțin asupra gingiilor. Spre deosebire de periuțele manuale, vibrațiile celor electrice curăță smalțul dinților fără mișcări bruște care ar putea afecta gingiile. Mai mult, aceleași vibrații stimulează mult mai ușor circulația sângelui, cu efecte benefice pentru gingii.

      Sunt mai ușor de folosit

       

      Periuțele electrice sunt ideale pentru persoanele cu probleme medicale care le afectează mobilitatea. În această categorie intră cei diagnosticați cu artrită sau cu alte probleme de dexteritate. Același beneficiu (usurința în utilizare) vine și în avantajul fiecăruia dintre noi în contextul vieții agitate și a faptului că majoritatea pacienților nu stăpânesc corect tehnica periajului clasic (manual).

      Sunt indicate pentru copii și pentru persoanele cu aparate dentare

       

      Un alt avantaj al periuțelor electrice este că sunt mult mai ușor de folosit de către copii, iar experiența poate fi mai plăcută decât periatul manual. De asemenea, periuțele electrice sunt indicate și pentru persoanele în vârstă, mai ales dacă obosesc ușor sau dacă este o experiență dureroasă pentru ele. Periuțele electrice sunt ideale și pentru cei care au aparat dentar: curăță în detaliu în jurul și printre piesele acestuia.

      Înglobează avantajele unice ale tehnologiei

       

      Periuțele electrice vin dotate cu nenumărate funcții care fac din spălatul pe dinți o activitate precisă și, mai ales, interactivă.

       

      Unele periuțe electrice au senzori de presiune care semnalizează luminos atunci când aplici prea multă forță asupra dinților.

       

      Altele au senzori de mișcare care te anunță dacă trebuie să insiști mai mult într-o anumită zonă a danturii, iar cele mai multe au deja înglobat un temporizator care măsoară timpul efectiv de periere și emite sunete la fiecare 30 de secunde, pentru a te avertiza cât timp mai trebuie să continui pentru o igienă perfectă a gurii.

      Raportul calitate - preţ - rezultate

       

      Probabil cel mai des menţionat dezavantaj al unei periuţe de dinţi electrice este preţul mai ridicat decât în cazul periuţelor de dinţi manuale. Cu toate astea, potrivit American Dental Association, periuţele obişnuite trebuie schimbate o dată la 3-4 luni, în timp ce durata de viaţă a unei periuţe electrice este mult mai mare.

       

      Dacă punem în balanţă şi avantajele de la punctele anterioare, o periuţă electrică este alegerea ideală pentru orice persoană, fie că e vorba despre vârstnici, tineri sau copii.

      5. Periuţele de dinţi electrice pentru copii

       

      O categorie specială a periuţelor de dinţi electrice este cea destinată copiilor. Dinţii lor sunt mult mai sensibili - fie că vorbim despre dinţii de lapte sau de dantura finală, aşa că periuţele speciale pentru copii trebuie să îndeplinească o serie de criterii importante pentru a le uşura spălatul pe dinţi.

       

      • Mâner ergonomic cu formă antialunecare pentru a putea fi manevrate cu uşurinţă de copii
      • Capete de periere cu mărimi potrivite pentru dantura unui copil - unele capete de periere au două dimensiuni, concepute special pentru a curăţa şi a proteja dinţii pe măsură ce copilul creşte
      • De asemenea, capetele sunt, de obicei, îmbrăcate în cauciuc moale, pentru protecţia gingiilor şi a danturii celor mici
      • Senzori şi temporizatori creaţi special pentru a le înlesni copiilor experienţa periajului.

       

      De exemplu, periuţa sonică electrică Sonicare For Kids are un timer care creşte de la o zi la alta durata perierii, pentru ca cei mici să se obişnuiască treptat cu cele 2 minute de periere recomandate de medicii stomatologi.

       

      Potrivit unui studiu publicat în Shanghai Journal of Stomatology, periuţele electrice sunt mult mai indicate pentru igiena orală a copiilor decât cele manuale. Aceeaşi organizaţie, însă, subliniază faptul că periuţele electrice nu sunt indicate pentru copiii sub 3 ani.

       

      Chiar şi aşa, specialiştii spun că periajul dentar al copiilor trebuie supravegheat de un adult până spre vârsta de 7 ani, fără să conteze dacă e folosită o periuţă electrică sau una manuală.

      6. Cum alegi o periuță de dinți electrică

       

      Înainte să achiziţionezi o periuţă de dinţi electrică, consultă-ţi medicul stomatolog. Este persoana cea mai în măsură să-ţi spună ce fel de periuţă  se potriveşte pentru dantura ta, dar şi care sunt capetele de periaj cele mai indicate pentru tine.

       

      Aşadar, primul criteriu în funcţie de care îţi alegi periuţa electrică este tipul de dantură. Mai departe, trebuie să iei în calcul şi următoarele detalii, la fel de importante:

       

      • Vârsta - pentru că fiecare vârstă are particularităţile ei, producătorii de periuţe de dinţi electrice s-au adaptat tendinţelor, aşa că e indicat să te interesezi din timp care sunt periuţele potrivite pentru tine, pentru copilul sau pentru bunicul tău.
      • Bugetul - este important pentru că, în funcţie de câţi bani ai la dispoziţie, poţi alege între o periuţă de dinţi modernă şi de calitate superioară sau una cu performanţe mai reduse. Pune, totuşi, în balanţă şi avantajele lor, dar şi cheltuielile cu stomatologul pe care le vei evita, dacă incestești mai mult într-o perie electrică performantă.
      • Dimensiunile periuţei de dinţi electrice - la fel ca multe alte obiecte personale, periuţa de dinţi este o alegere extrem de personală: trebuie să fie perfectă pentru tine, nu pentru altcineva. Dacă ai o gură mai mare, poţi alege o periuţă electrică cu capete standard. Pentru o gură mai mică, sunt indicate capetele de periere compacte.
      • Cât de mult călătoreşti - dacă eşti mereu pe drumuri, o periuţă electrică de dimensiuni mai mici este mai indicată decât una masivă.

       

      La final, trebuie să ştii că, oricât de performantă ar fi o periuţă electrică, nu este suficientă pentru a preveni, de una singură, apariţia problemelor dentare. Aşa că nu uita să te speli zilnic pe dinţi de cel puţin două ori, în reprize de cel puţin două minute, şi mergi în control la stomatolog măcar o dată la şase luni.

      Sursă foto: Philips

      Citește în continuare

      You are about to visit a Philips global content page

      Continue

      Site-ul nostru poate fi vizualizat cel mai bine cu cea mai recentă versiune de Microsoft Edge, Google Chrome sau Firefox.