0

Coş de cumpărături

Momentan nu există articole în coşul de cumpărături.

      Curatarea hainelor in functie de material ➤ Cum citesti eticheta ➤ Intretinerea hainelor ➤ Cum calci hainele in functie de tesaturi ➤ Sfaturi generale legate de curatarea corecta a hainelor

      Curățarea și întreținerea hainelor în funcție de materialul textil

      Curățarea și întreținerea hainelor în funcție de materialul textil

       

      Toți avem în garderobă articole vestimentare preferate, în care ne simțim comod și pe care le-am purta la nesfârșit. Pentru a le păstra într-o condiție cât mai bună și pentru cât mai mult timp, trebuie să le oferim o atenție corespunzătoare în momentul spălării și să avem grijă de ele, pentru că hainele se pot deteriora ușor dacă nu ținem cont de particularitățile fiecărui tip de țesătură în parte.

       

      Descoperă mai jos câteva sfaturi utile despre cum să tratezi fiecare material în parte pentru a te bucura cât mai mult timp de hainele preferate.

      1. Curățarea hainelor în funcție de material

      Curatarea hainelor

      Pentru o curățare eficientă, care să nu distrugă țesătura, trebuie să acorzi atenție nevoilor materialului și regulilor sale de spălare. Mai jos ți-am pregătit informații referitoare la principalele materiale din care sunt confecționate articolele vestimentare, astfel încât să știi cum să ai grijă de ele:

      Bumbacul

       

      Este un material preferat de multe persoane care au pielea sensibilă, dar și de mamele care vor să protejeze pielea delicată a bebelușilor, mai ales în primul an de viață. Fiind un material atât de căutat, este important să se cunoască și cerințele lui în legătură cu spălarea, care sunt menționate pe etichetă, de exemplu spălarea la temperatura maximă de 30 sau 40 de grade. Astfel, pentru curățarea lui se poate folosi deterget obițnuit, înălbitor sau soluții speciale pentru eliminarea petelor rezistente.

      Inul

       

      În ciuda aspectului rigid și a rezistenței sale, inul este un material care se mototolește cu ușurință. Acesta trebuie spălat cu apă caldă, detergent lichid și soluții pe bază de bicarbonat și oțet alb. De exemplu, adaugă jumătate de cană de oțet în cuva pentru detergent, când folosești  mașina de spălat sau două linguri de bicarbonat de sodiu înmuiat în apa, alături de detergent. Folosirea înălbitorilor este contraindicată.

      Lâna

       

      Este un material natural elastic, care nu se cutează și nu reține mirosurile în țesătură. Se curăță cu apă rece, dar trebuie evitați înălbitorii. Pentru o grijă deosebită în procesul de spălare, setează mașina de spălat la programul dedicat lânii sau apelează la o curățătorie profesională pentru curățarea chimică.

      Mătasea

       

      Este un material prețios, dintr-o fibră fină, dar rezistentă, care are nevoie de o atenție specială. Fiind sensibilă la temperaturi ridicate și la frecarea de alte materiale, se recomandă spălarea acesteia doar cu apă rece. În același timp, se recomandă să se spele în întregime, chiar dacă vrei să tratezi doar o anumită pată, pentru că apa lasă urme pe suprafața materialului când se usucă.

      Vâscoza

       

      Este un tip de material sintetic, care seamănă cu bumbacul, însă este mai sensibil la apă caldă și se recomandă să fie călcat cu un aparat de călcat vertical care este sigur pentru toate tipurile de materiale.

      Nylonul

       

      Se mai numește lycra sau spandex și este un material sintetic, care se întreține și se curăță ușor, fără să respecți reguli stricte, având o rezistență ridicată la purtare. Totuși, fibrele de nylon sunt sensibile la căldură, așa că este bine să se evite călcarea hainelor din acest material la temperaturi ridicate sau folosind funcția de călcare cu abur.

      Poliesterul

       

      Acesta este un material durabil, din fibre sintetice, care se întreține ușor și poate fi curățat cu înălbitori și soluții de scos petele (atenție însă, este nevoie de o diluare a acestora înainte de folosire).

      Pielea întoarsă

       

      Este un material care se folosește cel mai adesea în confecționarea gecilor. Petele superficiale se pot îndepărta cu soluții speciale pentru acest material, pe bază de oțet, cu gumă de șters sau cu o perie fină.

      Satinul

       

      Este o țesătură fină, moale, dar sensibilă la temperaturi ridicate, fiind recomandată spălarea cu apă rece. De asemenea, în momentul spălării nu trebuie să se folosească o cantitate mare de detergent, pentru a nu distruge textura.

      Catifeaua

       

      Este un material natural pretențios, cu o textură fină și netedă, dar care se întreține destul de greu. Catifeaua naturală se spală cu apă rece, manual și nu trebuie folosiți înălbitori, însă cea sintetică este mai ușor de curățat, putând fi introdusă în mașina de spălat.

      2. Cum citești eticheta hainelor

      De aceea, pentru a-ți păstra îmbrăcămintea în condiţii optime mai mult timp, este bine să acorzi atenție etichetei, înainte de a te grăbi să o tai după ce ai cumpărat-o, și simbolurilor referitoare la:

       

      ●     setările optime pentru maşina de spălat;

      ●     programul indicat;

      ●     temperatura indicată a apei;

      ●     stoarcerea;

      ●     folosirea înălbitorilor;

      ●     uscarea și metodele de călcat.

      Interpretarea simbolurilor de pe etichetele hainelor

      3. Întreținerea hainelor în funcție de material

      Intretinerea hainelor

       

      Te sfătuim să ții cont de indicațiile de mai jos pentru a-ți menține hainele din materiale naturale în stare cât mai bună o perioadă îndelungată:

      Bumbacul

       

      Este un material ușor de întreținut care poate fi uscat la temperaturi înalte. Se poate călca cu fierul de călcat cu aburi, cu aparatul de călcat vertical cu abur sau cu stația de călcat cu aburi, aceasta din urmă oferind marele avantaj de a călca mai rapid un volum mai mare de haine.

      Inul

       

      Se recomandă să fie călcat umed sau cu aparate speciale cum este stația de călcat cu aburi. În plus, această tehnologie de netezit hainele îndepărtează și mirosurile neplăcute, împrospătând materialul.

      Cum te ajută stațiile de călcat Philips să întreții mai bine hainele?

      Cum te ajuta statiile

      ●     prin tehnologia OptimalTEMP, poți călca orice material, de la blugi la mătase, fără a regla temperatura și fără să te temi că poți arde țesăturile;

       

      ●     calcă hainele rapid, nu trebuie să presezi talpa fierului de călcat pe material sau să revii pe haine, ceea ce poate duce la o uzură a materialului.

       

      ●     sunt ușor de folosit dacă ai un volum mare de haine, datorită rezervorului mare de apă (1,5 litri), pe care poţi să îl umpli oricând în timpul călcatului.

       

      În plus, această opțiune de a călca hainele are avantajul că este o metodă prietenoasă cu mediul, pentru că economisește energie prin modul ECO, care poate fi activat la hainele care au nevoie de mai puțin abur când sunt călcate.

      PerfectCare Elite Plus Staţie de călcat cu abur

      Lâna

       

      Se calcă doar cu aparate speciale cu abur din abundență, cum este aparatul de calcat vertical cu abur, care împrospătează cu succes țesăturile groase și le redă prospețimea, fără să fii nevoit să le duci la curățătorie foarte des.

      Mătasea

       

      Se calcă cel mai bine cu ajutorul unui aparat de călcat vertical cu abur Philips Steam&Go, care protejează textura fină a mătasei și nu lasă pete de apă pe haine. Această metodă protejează materialul și, în același timp, netezește cu succes pliurile și volanele hainelor. 

      Hainele sensibile

       

      Hainele din materiale prețioase cum este dantela, care au aplicații din paiete sau perle, se recomandă să fie călcate cu un aparat de călcat vertical cu abur Steam&Go. Această metodă de călcat are avantajul că împrospătează imediat țesătura cu ajutorul aburului, îndepărtând mirosurile de fum sau de țigară și distrugând 99,9% din bacteriile prezente pe haine.

      Steam&Go Aparat de călcat vertical portabil cu aburi

      4. Sfaturi generale legate de curățarea corectă a hainelor

      Sfaturi generale

       

      Mașinile de spălat moderne ne oferă posibilitatea folosirii programelor speciale pentru curățarea materialele fine, însă de multe ori se întâmplă să avem unul sau două articole vestimentare din același material și nu se justifică folosirea unui ciclu de spălare pentru un volum atât de mic de haine.

      Pentru aceste cazuri există câteva trucuri care te vor ajuta să îţi îngrijeşti hainele preferate, astfel încât să reziste mai mult timp:

       

      ●     pentru hainele închise la culoare se folosește un program de spălare de intensitate scăzută, pentru a nu se decolora rapid;

      ●     pentru a preveni scurgerea culorilor din timpul spălării și colorarea altor haine, nu spăla niciodată hainele noi colorate (mai ales cele în nuanțe intense) laolaltă cu cele de altă culoare. Aplică acest sfat mai ales la primele spălări, pentru a testa materialul.

      ●     hainele albe se mențin impecabile dacă se spală întotdeauna separat de cele colorate;

      ●     tratează cu soluții speciale petele dificile înainte de spălare, pentru a avea o acțiune mai bună asupra lor și a se putea îndepărta mai eficient;

      ●     prosoapele se spală separat de restul hainelor - materialele prosoapelor sunt adesea aspre şi groase şi pot deteriora țesăturile mai fine, prin frecarea din timpul spălării. De asemenea, această sortare previne acumularea scamelor pe haine.

      ●     echipamentul sport se murdăreşte cel mai repede și se spală frecvent, de aceea se recomandă folosirea unui program scurt de spălare, care împiedică deteriorarea hainelor.

       

       

      Cu puțină grijă acordată materialelor din care sunt fabricate hainele și modului în care le curățăm și le întreținem zi de zi, ne putem menține garderoba într-o formă bună și cu un aspect proaspăt, fără efort.

      Sursă foto: Shutterstock și Philips

      Citește în continuare

      You are about to visit a Philips global content page

      Continue

      Site-ul nostru poate fi vizualizat cel mai bine cu cea mai recentă versiune de Microsoft Edge, Google Chrome sau Firefox.