0

Coş de cumpărături

Momentan nu există articole în coşul de cumpărături.

    Timp de citire: 5 Min

    Home ›› Fațetele dentare: avantaje, tipuri de fațete, întreținere

    Home ›› Fațetele dentare: avantaje, tipuri de fațete, întreținere

    Fațetele dentare: avantaje, tipuri de fațete, întreținere

     

    Fațetele dentare te ajută să obții un zâmbet perfect, fără efort. Reprezintă o alternativă bună la folosirea coroanelor și oferă un rezultat de durată. Mai jos, poți afla mai multe despre ce înseamnă fațetele dentare, când sunt indicate, ce avantaje oferă, cum se montează, precum și cum ai grijă de ele.

    Ce sunt fațetele dentare

     

    Fațetele dentare sunt folosite mai ales pentru a corecta culoarea dinților, atunci când există anumite abateri precum suprapunerile, spațiile interdentare, dinții uzați sau prea scurți etc. Acestea se lipesc pe incisivi, canini și premolari, îmbunătățind instant aspectul estetic. 

     

    Apărute în 1980, fațetele dentare au devenit o obișnuință în mai puțin de 20 de ani, datorită progresului din estetica dentară. Procesul de aplicare a devenit unul mai ușor, iar calitatea materialelor a crescut. Tot mai mulți stomatologi au adoptat fațetele dentare în locul coroanelor, care se folosesc mai ales pentru dinții foarte deteriorați. 

     

    În general, fațetele dentare sunt rezervate pentru dinții din față (vizibili atunci când zâmbești): incisivi, canini, uneori, și premolari. Mai mult, este necesar să existe o cantitate suficientă de țesut dentar rezidual, pentru o aderență bună pe smalț.

    Când este recomandată folosirea fațetelor dentare

     

    Fațetele dentare sunt carcase subțiri de circa 0,5 mm grosime, care acoperă partea vizibilă a dinților din față. Mai jos, poți vedea în ce cazuri sunt indicate fațetele dentare:

     

    • Pentru a reda culoarea albă a dinților;
    • Pentru a remodela dinții în cazul în care aceștia sunt fisurați în urma unui traumatism, prea mici, prea scurți sau ușor crăpați;
    • Pentru a corecta denaturările ușoare sau decalajele dintre dinți;
    • Pentru a îmbunătăți zâmbetul;
    • Pentru a te bucura de dinți aliniați.

    Ce avantaje și dezavantaje au fațetele dentare

     
    Similar altor proceduri stomatologice, și fațetele dentare au o serie de avantaje și dezavantaje, de care este important să ții cont. Poți citi mai jos despre acestea.
     
    Care sunt avantajele fațetelor dentare? 
     
    Fațetele dentare au mai multe avantaje, printre care:
     
    • Un aspect natural, transparență și un alb perfect. Dacă sunt personalizate pe mărimea dinților, acestea au un aspect translucid, fiind foarte greu de deosebit de dinți;
    • Materialele folosite sunt biocompatibile;
    • Culoarea dinților nu se schimbă, așa cum se întâmplă în cazul procedurilor stomatologice de albire;
    • Acoperă spațiile interdentare inestetice, oferind un aspect uniform;
    • Reprezintă o alternativă la tratamentele de cosmetică dentară complexe, precum coroanele dentare, implanturile dentare, punțile dentare sau aparatul dentar;
    • Aplicarea este nedureroasă;
    • Nu este nevoie de devitalizare, așa cum este cazul unor coroane ceramice;
    • Nu este nevoie de anestezie generală, uneori nici de anestezie locală;
    • Nu este nevoie de un tratament de canal deci vitalitatea dentară este păstrată;
    • Rezistă foarte bine la pete alimentare, impact, carii, frig și cald. Totuși, trebuie să continui igiena orală;
    • Necesită o reducere mai mică din grosimea dintelui, prin comparație cu tratamentele prin  coroane dentare.

    dental veneers

     

    Care sunt dezavantajele fațetelor dentare? 

     

    Totuși, există și câteva dezavantaje:

     

    •  Desprinderea uneia sau a mai multor fațete dentare – un caz foarte rar, care se manifestă prin disconfort, până la lipirea la loc a fațetelor;
    • Sensibilizarea dinților – unele tehnici de aplicare a fațetelor dentare presupun îndepărtarea unei mici porțiuni de țesut dentar. Acesta nu se mai reface, deci aplicarea fațetelor dentare este un proces definitiv. Din acest motiv, este esențial să te gândești bine și să pui în balanță avantajele și dezavantajele, înainte de a face acest pas.

    Tipuri de fațete dentare

     

    De regulă, fațetele dentare sunt de două tipuri: fațete dentare din compozit și fațete dentare din ceramică/porțelan. Poți citi mai multe despre ele, ceva mai jos. 

     

    Fațete dentare din compozit

     

    Acestea sunt folosite pentru a corecta anumite probleme estetice minore, precum un dinte scurt sau rupt, dar și pentru a acoperi spațiile dintre premolari și molari. 

     

    Pentru tratament, stomatologul aplică pe dinți rășină compozită, disponibilă în mai multe nuanțe de alb. 

     

    Fațetele din compozit sunt reversibile și detașabile și pot fi instalate ușor, într-o singură ședință. Nu necesită amprentă dentară sau proiectare într-un laborator specializat. 

     

    Au o durată de viață mai mică decât fațetele ceramice, de aproximativ cinci ani. 

     

    Fațete ceramice din ceramică

     

    Sunt folosite pentru cazuri complexe si pentru rezultate estetice deosebite. Necesită prelucrarea într-un laborator specializat. Sunt netede și translucide. 

     

    Pentru aplicare, este nevoie de minim două ședințe. În prima ședință se ia amprenta dentară și se evaluează dinții, iar în a doua, se instalează fațetele dentare.  

     

    Au un aspect mai natural decât fațetele din compozit și durează chiar și 15 ani. Nu se pătează și nu își schimbă culoarea. Reprezintă un bun înlocuitor pentru albirea dinților.

    Care sunt etapele aplicării fațetelor dentare

     
    Aplicarea fațetelor dentare implică, de regulă, patru etape:
     
    • Prima etapă: consultația preliminară – stomatologul realizează o analiză completă a stării de sănătate a dinților și gingiilor. Dacă există carii sau probleme parodontale, acestea trebuie tratate, înainte de a aplica fațetele dentare; De asemenea este foarte important evaluarea ocluziei (corectitudinea mușcăturii). Fără o ocluzie corectă este contraindicată aplicarea fațetelor dentare;
    • A doua etapă: prima ședință – se ia amprenta dentară. Pe baza sa, tehnicianul dentar creează o simulare a dinților noi. După 10 zile, doctorul te va programa pentru a proba această simulare. Dacă este nevoie, se vor face ajustări;
    • A treia etapă: prepararea efectivă a dinților pentru fațete – după o perioadă variabilă de la încercarea simulării, medicul va îndepărta un strat subțire de smalț de pe suprafața exterioară a dinților și va face o amprentă a dinților astfel pregătiți. Noua amprentă permite crearea fațetelor dentare definitive. Fațetele temporare vor fi plasate pe dinți până când fațetele definitive sunt gata, astfel încât pacientul să poata funcționa normal din punct de vedere estetic.. Până la aplicarea fațetelor definitive, te poți spăla pe dinți ca de obicei, însă este indicat să eviți folosirea aței dentare. De asemenea, trebuie evitate alimentele tari și cele colorate;
    • A patra etapă: montarea fațetelor permanente – după alte 8-12 zile, dentistul va aplica fațetele dentare permanente. De asemenea, va verifica dacă se potrivesc și din punct de vedere estetic. Dacă este necesar, se vor face îmbunătățiri. Fațetele vor fi lipite una câte una. Uneori, montarea se realizează sub anestezie locală. Această etapă necesită mare precizie și poate dura între una și patru ore.

     

    Vezi aici întreaga categorie de PERIUȚE DE DINȚI ELECTRICE PENTRU COPII

    Care este durata de viață a fațetelor dentare

     

    Durata de viață a fațetelor depinde atât de experiența chirurgului dentar, cât și de modul de folosire. În general, peste 90% dintre fațetele dentare sunt estetice chiar și după 12 ani de folosire. 

     

    Eșecul poate apărea sub forma unor fisuri ale materialului, însă acest lucru se întâmplă în cazuri izolate. De cele mai multe ori, fațetele se integrează ușor cu restul dinților și sunt bine tolerate de gingii, după câteva zile de acomodare.

    dental veeners

    Îngrijirea orală atunci când ai fațete dentare

     

    Pentru ca fațetele dentare să aibă o durată cât mai lungă de viață, este necesar să menții o bună igienă orală. Mai jos, sunt câteva sfaturi pentru a avea grijă de dinți după aplicarea fațetelor dentare:

     

    • Adaptează tehnica de spălare a dinților – pentru a avea grijă de fațetele dentare, este indicat să te speli de trei ori pe zi. Folosește o periuta de dinti Philips Sonicare, pentru a te bucura de o igienă completă, cu până la 62.000 de mișcări de periere pe minut;

     

    • Folosește apa de gură și un irigator bucal, pentru o igienă orală completă. În general, o igienă orală bună poate crește durata de viață a fațetelor dentare cu până la 20 de ani;
    • Mergi regulat la dentist – fațetele dentare necesită detartraj cel puțin o dată la șase luni. Medicul stomatolog se poate ocupa de acest lucru, fără a afecta eficacitatea fațetelor. Mai mult, dacă se formează o carie pe dintele natural, poate fi necesară îndepărtarea temporară a fațetei, pentru a trata problema.

    Vezi aici categoria noastră de IRIGATOARE ORALE

     

    O întreținere orală neadecvată atrage după sine reducerea duratei de viață a fațetelor dentare. În general, fațetele dentare ceramice nu se pătează. Totuși, dacă ești fumător sau mare consumator de alimente puternic colorate ce au potențial de pătare, asigură-te  că folosești periuțe dentare extrem de eficiente precum și irigatoare orale care să îndepărteze eventualele particule colorate de pe suprafața fațetelor și care să lase în urma suprafețe netede, neaderente.

     

    Dacă suferi de bruxism (scrâșnirea dinților), este necesar să folosești o gutieră de protecție pe durata nopții, pentru a preveni deteriorarea fațetelor și desprinderea lor. Ideal însă, rezolvarea problemelor de bruxism și de ocluzie ar trebui să se realizeze înainte de aplicarea fațetelor, de aceea medicul protetician specializat în estetică dentară ar trebui să aibă o colaborare foarte strânsă cu un specialist ortodont priceput.

    dental power flosser

    Riscuri și contraindicații în aplicarea fațetelor dentare

     

    O intervenție nereușită poate duce la sensibilitate postoperatorie, fracturarea, așchierea, pierderea vitalității dinților și carii secundare. Mai mult, efectul va fi unul inestetic. 

     

    Lipsa unei cantități suficiente de smalț poate pune probleme în aderența fațetelor pe dinți. Această lipsă poate apărea din cauza unor afecțiuni genetice ori a consumului de alimente sau băuturi acide. Acestea din urmă pot fi prevenite printr-o igienă orală corectă.  

     

    De asemenea, în unele cazuri, fațetele dentare sunt contraindicate. Mai jos, sunt principalele situații în care este recomandat să se evite fațetele dentare:

     

    • Ocluzie nefavorabilă;
    • Smalț insuficient;
    • Malpoziție semnificativă;
    • Dinți prea uzați;
    • Dinți prea subțiri;
    • O igienă orală insuficientă și problemele dentare care decurg de aici;
    • Carii multiple;
    • Patologie parodontală. 

    Cât costă o fațetă dentară

     

    Prețul fațetelor dentare depinde de tipul de fațetă, de calitatea materialului, de experiența stomatologului și de tehnica folosită. În funcție de locație, prețul poate varia între 1.000 și 4.500 de lei/fațetă. 

     

    Dacă ai nevoie să acoperi un singur dinte, poți realiza o singură fațetă dentară. Pentru a obține un zâmbet perfect, însă, este nevoie de opt fațete pe fiecare arcadă. 

     

    Dacă eviți să zâmbești din cauza dinților și îți dorești să obții un zâmbet frumos, fațetele dentare pot fi o opțiune bună. Deoarece oferă un aspect natural dinților, fațetele dentare îmbină cu succes eficacitatea și simplitatea.  

     

    Sursa foto: Shutterstock

    You are about to visit a Philips global content page

    Continue

    Site-ul nostru poate fi vizualizat cel mai bine cu cea mai recentă versiune de Microsoft Edge, Google Chrome sau Firefox.