0

Coş de cumpărături

Momentan nu există articole în coşul de cumpărături.

    Timp de citire: 5 Min

    Home ›› Rutina de îngrijire orală utilă pentru combaterea sensibilității dentare: cum alegi periuța de dinți potrivită

    Home ›› Rutina de îngrijire orală utilă pentru combaterea sensibilității dentare: cum alegi periuța de dinți potrivită

    Rutina de îngrijire orală utilă pentru combaterea sensibilității dentare: cum alegi periuța de dinți potrivită

     

    Sensibilitatea dentară, numită uneori și hipersensibilitate dentară, este caracterizată de durere bruscă și ascuțită la unul sau mai mulți dinți. Cauzele ar putea fi consumul unor alimente prea reci sau prea calde, acide sau picante, inspirația de aer rece, folosirea aței dentare sau chiar o simplă atingere. 

     

    Cu toate acestea, sensibilitatea dentară poate fi combătută și prevenită dacă iei anumite măsuri. Află în continuare cum se manifestă sensibilitatea dentară, ce cauze are, cum se tratează, cum alegi o periuță de dinți dacă suferi de sensibilitate dentară, precum și ce poți face pentru a preveni (re)apariția sensibilității dentare.

    Care sunt simptomele sensibilității dentare

     

    Mulți oameni în întreaga lume tresar atunci când se confruntă cu sensibilitate dentară. Dacă resimți disconfort la nivelul dinților, este indicat să te adresezi medicului stomatolog pentru recomandări profesioniste. 

     

    Pentru a ști ce să îi spui medicului este important să fii atent la felul în care reacționează dinții la anumiți factori declanșatori. În general, durerea se resimte la rădăcina dintelui la contactul cu:

     

    • lichide sau alimente fierbinți;
    • lichide sau alimente reci;
    • aer rece;
    • alimente sau băuturi acide;
    • apă rece după spălarea dinților;
    • periajul agresiv sau folosirea intensivă a aței dentare;
    • folosirea unei ape de gură pe bază de alcool.

     

    Este posibil ca durerea să persiste timp de câteva secunde sau minute ori chiar mai mult și poate varia de la disconfort ușor la durere intensă.

    Care sunt cauzele sensibilității dentare

     

    Sensibilitatea dentară este o problemă frecventă. Poate fi de scurtă durată sau se poate dezvolta în timp. De regulă, afectează persoane cu vârsta cuprinsă între 20 și 50 de ani. Are cauze dintre cele mai diverse, de la prezența cariilor la tratamentele de albire a dinților, retracție gingivală, pierderea smalțului și altele. Despre acestea vom discuta mai jos.

     

    Cariile

     

    Durerile provocate de carii pot fi resimțite similar, iar uneori chiar simultan cu sensibilitatea dentară. În acest caz, durerea apare la consumul de alimente sau băuturi dulci. Prin reacția acizilor cu bacteriile din placa dentară, se formează acizi care dizolvă, în timp, smalțul și dentina. 

     

    Spălarea pe dinți cu o pastă cu fluor poate ajuta la întărirea dinților și protejarea împotriva sensibilității dentare. 

     

    Principala problemă în cazul asocierii sensibilității dentare cu prezența cariilor este că durerea apare abia atunci când caria este într-un stadiu avansat. Din nefericire, caria se poate remedia doar în stadii incipiente, motiv pentru care este important să mergi periodic la un consult stomatologic. Astfel, cariile vor fi tratate timpuriu și se va preveni apariția sensibilității dentare. 

     

    Pierderea smalțului

     

    Pierderea smalțului poate avea mai multe cauze. Cea mai importantă dintre acestea este periajul agresiv. Dacă te speli pe dinți prea viguros sau prea des, există un risc mai mare de uzare a smalțului. Pentru a preveni acest lucru, spală-te de două ori pe zi cu o periuță de dinți cu perii moi. Poți opta pentru o periuta de dinti electrica.

    Alegând un astfel de produs, vei beneficia de 62.000 de mișcări de periere pe minut și tehnologie sonică avansată. Folosirea sa elimină cu până la 20 de ori mai multă placă bacteriană față de o periuță manuală, iar gingiile vor fi mult mai sănătoase.
     
    O altă posibilă cauză a problemelor smalțului este eroziunea acidă. Consumul de alimente dulci și acide duce, în timp, la pierderea smalțului. Fructele și sucurile de fructe, băuturile carbogazoase, cafeaua, ceaiul negru, vinul și orice alt aliment sau lichid cu gust acid poate afecta smalțul. Evită, pe cât posibil, fructele acide, mai ales citricele. Mai mult, consumă prudent sucurile acide cu îndulcitori, băuturile energizante, oțetul și medicamentele care conțin vitamina C. 
     
    Bruxismul sau scrâșnirea dinților este o a treia cauză a pierderii smalțului. Apare mai ales noaptea și duce la uzura dinților și expunerea zonelor sensibile de sub smalț.

    sonica 6100

    Albirea dinților 

     

    Multă lume se confruntă cu sensibilitate dentară în timpul și după tratamentul profesionist de albire a dinților. Acest lucru este cauzat de folosirea unor agenți de albire puternici. Durerea resimțită apare deoarece componenta de albire pătrunde prin smalț și dentină și ajunge la pulpa dinților, provocând inflamație și durere temporară. 

     

    De asemenea, sensibilitatea dentară poate apărea și în urma altor forme de tratament de specialitate, precum cel necesar pentru dinți crăpați sau abcese dentare.

     

    Retracția gingivală

     

    Retracția gingivală este o altă cauză majoră pentru apariția sensibilității dentare. Pentru a avea dinți sănătoși este esențial să ai și gingii sănătoase. De cele mai multe ori, retracția gingivală este un proces foarte lent care durează ani la rând, în urma căruia se pierde gingia care acoperă rădăcina dinților. 

     

    Dacă suferi de retracție gingivală, dinții vor părea mai lungi, iar demarcațiile dintre aceștia și rădăcinile lor vor fi mai vizibile. Prin expunerea părților sensibile ale dinților la alimente fierbinți sau reci, apare durerea. 

     

    Retracția gingivală are numeroase cauze:

     

    • Igiena neadecvată – în special, periajul orizontal, insuficient sau prea puțin. Acestea pot duce la acumularea de placă bacteriană care slăbește gingiile. Mai mult, inclusiv periajul agresiv sau cu o periuță cu perii foarte tari poate leza gingiile, oferind un punct de acces pentru bacterii;
    • Afecțiunile parodontale – parodontoza și gingivita;
    • Unele tratamente ortodontice care afectează dinții inferiori, mai ales în cazul unei restaurări dentare incorecte;
    • Gingii subțiri predispuse la retracție gingivală, mai ales pe fond ereditar, însă nu numai;
    • Fumatul;
    • Consumul excesiv de zahăr – creează un mediu ideal pentru înmulțirea bacteriilor din gură și crește riscul de infecții ale gingiilor;
    • Bruxismul (scrâșnirea dinților);
    • Mușcarea unghiilor;
    • Protezele dentare montate incorect;
    • Îmbătrânirea – odată cu înaintarea în vârstă, gingiile se subțiază și se retrag, lăsând acces facil la rădăcina dinților.

     

    Pentru a te bucura de gingii sănătoase este indicat să te speli pe dinți de două ori pe zi, să folosești ața dentară și apa de gură. Dacă vrei să ai o igienă orală corectă, dar nu dispui de timp pentru toți acești pași, nu dispera. Spălatul pe dinți este în continuare obligatoriu, însă apa de gură și ața dentară pot fi înlocuite cu o soluție interdentară precum Philips Sonicare Powerfloss.

    Tot ce ai de făcut este să pui capul aparatului între dinți și scapi rapid și eficient de resturile acumulate în spațiile greu accesibile. Astfel, vei scăpa de 99,9% din tartru, iar după doar două săptămâni vei observa o îmbunătățire a sănătății gingiei. 
     
    Pentru a avea gingii sănătoase este indicat să reduci consumul de zahăr și să crești aportul de fibre (fructe, legume, cereale integrale). De asemenea, bea apă, ceaiuri și supe pentru a menține o producție normală de salivă; aceasta este prima barieră în fața cariilor și a afecțiunilor gingivale.

    Power flosser 7000

    Există, de asemenea, și alte cauze deosebite pentru apariția sensibilității dentare. Acestea includ existența unor tulburări alimentare, refluxul gastroesofagian și tratamentele de chimioterapie. Mai mult, poate apărea sensibilitate dentară temporară în primul trimestru de sarcină, pe fondul vărsăturilor.

    Cum alegi periuța de dinți potrivită dacă ai sensibilitate orală

     

    Dacă te confrunți cu sensibilitate dentară, este important să ții cont de câteva aspecte atunci când alegi periuța de dinți:

     

    • Perii – cel mai important lucru în cazul unei periuțe de dinți pentru dinți sensibili este reprezentat de peri. Aceștia ar trebui să fie moi. Alege o periuță cu peri moi sau extra moi;
    • Presiunea – dacă aplici prea multă presiune când te speli pe dinți, poți agrava sensibilitatea dentară. Dacă folosești o periuță manuală, va trebui să monitorizezi constant acest lucru. Unul dintre beneficiile majore ale unei periuțe electrice este presiunea constantă sau adaptabilă, în funcție de dinții tăi;
    • Durata – în mod ideal, ar trebui să te speli pe dinți două minute, 30 de secunde pentru fiecare cadran al gurii. De exemplu, periuta de dinti electrica Prestige 9900 are funcția SenseIQ care adaptează intensitatea perierii. Mai mult, conectează periuța de dinți la aplicația compatibilă și beneficiezi de sfaturi de igienă orală în timp real, precum și de informări privind durata spălării pe dinți;
    • Înlocuire – indiferent de tipul de periuță folosit, perii au o durată de viață de 8-12 săptămâni. Pe măsură ce se deteriorează, încep să se întărească și pot contribui la creșterea sensibilității dentare. Asigură-te că înlocuiești periuța de dinți manuală sau capul pentru periuța electrică la maximum trei luni.

    philips 9900

    Cum se tratează și se previne sensibilitatea dentară

     

    Odată ce ai descoperit că suferi de sensibilitate dentară, este normal să iei măsuri pentru a trata problema. Discută cu medicul dentist pentru a descoperi cauza sensibilității dentare. Dacă este necesară o intervenție de specialitate, medicul stomatolog o va programa. În caz contrar, îți va oferi informații cu privire la igiena orală. Mai jos sunt câteva modalități prin care poți trata și preveni sensibilitatea dentară:

     

    • Folosește o pastă de dinți special creată pentru dinți sensibili – aceasta conține ingrediente atent selecționate pentru a ameliora rapid durerea și pentru a proteja dinții;
    • Schimbă periuța de dinți la 3 luni sau mai des;
    • Optează pentru o periuță de dinți cu perii moi;
    • Folosește o pastă de dinți cu fluor – uneori, dentistul va aplica un gel pentru sensibilitate dentară pe bază de fluor pentru un plus de protecție;
    • Ia măsuri pentru a îndepărta plăcile bacteriene – folosirea unui irigator oral te va ajută să tratezi sensibilitatea dentară și să previi problemele. Un astfel de accesoriu îți va curăța dinții în doar 60 de secunde și va elimina până la 99,9% din placa bacteriană;
    • Evită să pui prea multă presiune pe dinți atunci când te speli;
    • Periază-te de cel puțin două ori pe zi și nu neglija spațiile interdentare. Așteaptă minimum 30 de minute pentru a te spăla pe dinți după ce ai consumat alimente acide; acestea înmoaie smalțul dentar;
    • Evită alimentele dulci și acide;
    • Evită scrâșnitul dinților. Dacă scrâșnești pe timpul nopții, poartă o protecție realizată de medicul dentist;
    • Mergi periodic la medic pentru a detecta timpuriu eventualele probleme orale.

    Sensibilitatea dentară este o problemă care afectează foarte multă lume. Nu o lăsa să te împiedice să te bucuri de lucrurile care contează pentru tine. Adoptă o igienă orală corectă și completă, ai grijă la alimentație și mergi periodic la medicul stomatolog.

     

    Sursa foto: Shutterstock

    You are about to visit a Philips global content page

    Continue

    Site-ul nostru poate fi vizualizat cel mai bine cu cea mai recentă versiune de Microsoft Edge, Google Chrome sau Firefox.