0

Coş de cumpărături

Momentan nu există articole în coşul de cumpărături.

      Îmbunătăţeşte-ţi cu uşurinţă luminile


      În ciuda unor tehnologii de iluminat precum becurile cu xenon şi LED, majoritatea vehiculelor continuă să utilizeze lămpile cu halogen. Pe forum apar cu regularitate întrebări privind soluţii mai bune de iluminat, dar există modalităţi simple şi legale de îmbunătăţire a farurilor cu halogen.

      Simpla înlocuire a becului, de ex., cu un H4 sau H7 X-treme Vision, poate genera un fascicul de lumină cu până la 130 % mai luminos şi cu 45 m mai lung. Iată o scurtă descriere a modului de funcţionare a acestor becuri.

       

      Diferenţa dintre lumen şi lux

      Lumen şi lux

      Figura 1: Lumen şi lux

       

      Fluxul luminos este măsurat în lumeni. Fluxul luminos este cantitatea totală de lumină emisă de un bec în toate direcţiile. În schimb, intensitatea luminii proiectate efectiv pe drum se măsoară în lucşi. Diferenţa este importantă, deoarece fluxul luminos pentru fiecare tip de bec este definit cu precizie în reglementările ECE şi poate varia în limite foarte reduse. De exemplu, conform ECE R37, un bec H7 de 12 V trebuie să aibă 1.500 lm +/-10 %. Ca atare, pentru a se proiecta mai multă lumină pe şosea, cantitatea existentă trebuie utilizată mai bine şi mai eficient.

       

      Distanţa importantă între 50 şi 75 de metri

      Pentru iluminarea suplimentară a benzii şoferului, fasciculul fazei scurte proiectat pentru traficul pe dreapta este mai lung pe partea dreaptă. Faza scurtă asimetrică poate fi, de asemenea, observată cu claritate în punctul unde linia de separare se ridică, când vehiculul se află în faţa unui perete de culoare deschisă cu farurile aprinse. Important aici este că drumul la o distanţă de peste 50 de metri este iluminat cât se poate de bine. Aceasta permite şoferilor să vadă obiectele şi pericolele într-un timp suficient şi să reacţioneze în consecinţă.

      Fază scurtă asimetrică

      Figura 2: Fază scurtă asimetrică

       

      Cele mai importante puncte de măsurare sunt:

      • 50V = 50 de metri în faţa vehiculului

      • 50R = 50 de metri pe marginea exterioară a părţii carosabile (pentru trafic pe partea dreaptă)

      • 75R = 75 de metri pe marginea exterioară a părţii carosabile (pentru trafic pe partea dreaptă)

       

      Valoarea FOM (Figure of Merit – factor de calitate) este acum termenul general acceptat pentru măsurarea calităţii fazei scurte. Aceasta este calculată ca suma intensităţilor luminoase la toate punctele de măsurare, punctul de la 75 m având pondere dublă:

      • FOM [lux] = Intensitate luminoasă (2 x 75R + 50R + 50V)

       

      Cu cât valoarea FOM este mai mare, cu atât lumina este de calitate mai bună. Evident, se presupune că valorile maxime de iluminare admisibile (valorile de reflexie) nu sunt depăşite dincolo de linia de separare.

       

      Principiul de funcţionare al unui bec X-tremeVision

      Becurile precum Philips X-tremeVision, care proiectează mai multă lumină pe şosea, au un filament mai mic, dar mai luminos. Suprafaţa luminoasă fiind mai redusă, cantitatea totală de lumină nu se modifică foarte mult. Totuşi, farul poate utiliza mai eficient lumina disponibilă, direcţionând-o în intervalul de distanţă descris mai sus. Rezultatul este o valoare FOM mai ridicată: cu până la 130 % mai multă luminozitate şi o rază de acţiune cu până la 45 m mai lungă. Desigur, aceste cifre sunt oarecum dependente de sistemul de faruri utilizat.

       

      Filamentul mai luminos şi mai fierbinte este un alt motiv pentru care aceste becuri deosebit de puternice au o durată de utilizare mai redusă decât becurile standard. Philips utilizează o sticlă de cuarţ specială, deosebit de rezistentă la presiune, pentru toate becurile sale. O presiune de umplere cu gaz în bec deosebit de ridicată, de până la 15 bari, este o compensaţie măcar parţială a dezavantajului unei durate de utilizare reduse. Valoarea de 15 bari se referă la becul rece. Când becul este în funcţiune, presiunea din interior este de până la trei ori mai ridicată.

       

      În fine, o notă despre instalarea becurilor

      Ni se spune frecvent să nu atingem becurile cu halogen cu mâinile goale, dar problema cea mai mare nu sunt grăsimile care se pot arde pe sticlă şi pot provoca avarii, deoarece aceasta ar necesita un nivel enorm de contaminare. Mult mai periculoasă este chiar şi o cantitate infimă de contaminant care se evaporă în faruri şi se depune pe suprafeţele sensibile ale oglinzii. Aceasta determină la formarea relativ rapidă a unui strat de acoperire inestetic, care la un moment dat va afecta calitatea iluminării. Aşadar, cel mai bine este să porţi întotdeauna mănuşi adecvate.

      Te-ar putea interesa şi:

      Descoperă mai multe

      De unde pot fi achiziţionate

      De unde pot fi achiziţionate

      Cumpără produse auto de la Philips din magazinele online sau dintr-un magazin din apropierea ta

      Asistenţă auto

      Asistenţă auto

      Ai nevoie de faruri Philips de schimb pentru maşina ta?

      Autenticitatea produselor Philips

      Autenticitatea produselor Philips

      Cea mai mare prioritate Philips este de a asigura satisfacţie maximă clienţilor care cumpără produse Philips originale

      Cum se înlocuiesc farurile?

      Cum se înlocuiesc becurile de far pe Peugeot 308

      Cum se înlocuiesc becurile de far pe Peugeot 308

      Cum se înlocuiesc becurile de far pe Range Rover Evoque

      Cum se înlocuiesc becurile de far pe Range Rover Evoque

      Cum se înlocuiesc becurile de far pe Mini Cooper Countryman

      Cum se înlocuiesc becurile de far pe Mini Cooper Countryman

      Cum se înlocuiesc becurile de far pe Volkswagen Golf VII

      Cum se înlocuiesc becurile de far pe Volkswagen Golf VII

      Site-ul nostru poate fi vizualizat cel mai bine cu cea mai recentă versiune de Microsoft Edge, Google Chrome sau Firefox.