0

Coş de cumpărături

Momentan nu există articole în coşul de cumpărături.

      Becuri bune, becuri proaste


      Ce înseamnă un bec cu halogen de calitate?

      Deşi la prima vedere pare greu de crezut, becurile de far sunt produse de precizie ridicată. Dacă un bec casnic obişnuit distribuie lumină pe o rază de numai câţiva metri, un bec de far combinat cu reflector trebuie să transfere lumina cu precizie pe şosea, la o distanţă mult mai mare de 50 de metri.

       

      Eşti pe cale să afli de ce calitatea joacă un rol atât de important în timpul producţiei, precum şi de ce becurile de slabă calitate au o influenţă semnificativă asupra siguranţei în trafic – chiar dacă prezintă omologarea cu marcaj E.


      Cerinţe impuse de ECE R37

      Becurile de far cu halogen sunt fabricate şi omologate în conformitate cu cerinţele legale (ECE R37). Specificaţiile includ fluxul luminos permis în lumeni, consumul de energie electrică şi, desigur, toate dimensiunile, de la globul de sticlă la bază. Această specificaţie îşi propune să asigure, de exemplu, că fiecare bec H7 omologat se potriveşte la fiecare far destinat a fi utilizat cu un bec H7, precum şi că această combinaţie furnizează fasciculul luminos corect.

      geometrie bună a becului

      Figura 1: geometrie bună a becului, cu filamentul situat exact în punctul focal al farului

      Pe lângă flux, geometria becului este deosebit de importantă. La farurile moderne, de formă liberă, lumina de la filament este focalizată pe şosea utilizând diferite elemente reflectante aliniate. Acest sistem poate funcţiona corespunzător numai dacă filamentul este exact în locaţia potrivită. Toleranţa permisă pentru poziţia filamentului într-un bec H7 este de numai 0,2 mm – întotdeauna raportat la inelul de reglare care poziţionează becul în far.

       

      Imaginea prezintă o diagramă simplificată a traseului fasciculului luminos al unui far cu reflector parabolic. Fasciculele sunt emise în paralel numai dacă filamentul se află exact în punctul focal.

      Diferenţa dintre un bec bun şi unul prost

      Este de la sine înţeles că becurile produse de producători de marcă, precum Philips, care furnizează de asemenea şi echipamente originale, îndeplinesc cerinţele stricte ale ECE R37 – iar specificaţiile interne ale acestor producători sunt deseori mai stricte. Pentru aceasta, sunt necesare procese de fabricaţie de mare precizie şi inspecţii de asigurare a calităţii extrem de severe.

       

      Testele comparative efectuate de revistele auto demonstrează, în mod repetat, că numeroase becuri fabricate utilizând tehnici de producţie ieftine nu respectă aceste standarde ridicate, principala problemă constituind-o erorile de geometrie. Rezultatul este un fascicul luminos imprecis, o rază de acţiune mult prea scurtă sau reflexii (reprezentate în cele două imagini utilizând reflectorul parabolic). Dacă filamentul este prea departe de reflector, fasciculul luminos este prea scurt; dacă este prea apropiat, se creează reflexii.

      Geometrie deficitară a becului – filament în afara punctului focal

      Figura 2: geometrie deficitară a becului – filament în afara punctului focal, fascicul de lumină prea scurt

      Reflexii datorate geometriei deficitare a becului

      Figura 3: geometrie deficitară a becului – filament în afara punctului focal, reflexii

       

      Acest tip de bec prezintă, de asemenea, un strat de acoperire puternic sau strălucitor, iar ambalajul promite deseori o temperatură de culoare deosebit de ridicată. Faptul că lumina poate fi ineficientă sau, în cel mai rău caz, că becul poate crea un nivel periculos de reflexie, este, din păcate, de un interes limitat în asemenea cazuri.

       

      O imagine panoramică a fasciculului luminos

      Diferenţele în ceea ce priveşte faza scurtă sunt vizibile, de fapt, din perspectivă panoramică, ceea ce demonstrează în culori distribuţia asimetrică a luminii pe care farul o proiectează pe drum. Aceasta constituie o modalitate excelentă de a compara raza de acţiune a fasciculului luminos produs de diferite becuri.

      Iluminarea drumului cu un bec H7 standard de calitate

      Figura 4: iluminarea drumului cu un bec H7 standard de calitate

      Iluminarea drumului cu un bec H7 standard de foarte slabă calitate

      Figura 5: iluminarea drumului cu un bec H7 standard de foarte slabă calitate

       

      Graficele utilizează exemplul unui bec H7 standard de bună calitate, în comparaţie cu unul de foarte slabă calitate. Becul de slabă calitate „deformează” fasciculul luminos într-atât încât distribuţia caracteristică, asimetrică, a luminii nu mai poate fi recunoscută deloc. Mai mult, aceasta nu se poate corecta prin reglarea farului. În acest caz, diferenţa dintre razele de acoperire a marginii exterioare a şoselei este de peste 50 de metri; într-o situaţie de urgenţă, aceasta nu va permite suficient timp pentru o reacţie adecvată. Dacă se compară cu lumina mai puternică de la un bec X-tremeVision, diferenţa este şi mai pronunţată.

       

      Cum este posibil ca becurile cu defect să poarte marcajul E?

       

      Este încă o problemă privind condiţiile în care unele becuri pot purta marcajul E, dar se comportă foarte slab la testul comparativ.

       

      Înainte de omologarea unui bec, producătorul este obligat să testeze cinci mostre într-un laborator de testare şi apoi să solicite aprobarea din partea autorităţii relevante dintr-o ţară membră ECE. Din păcate, producătorul este cel care trebuie să se asigure, ulterior, că producţia în curs continuă să livreze produse care corespund celor aprobate iniţial. Acest proces este cunoscut sub numele de „conformitatea producţiei” şi mulţi furnizori de produse ieftine nu respectă în mod corespunzător acest aspect pe durata producţiei ulterioare.

       

      Rezumând, în ceea ce priveşte componentele de siguranţă, precum becurile auto, îţi recomandăm să alegi produse ale unor fabricanţi care furnizează şi echipamente originale. Cel puţin, alegi varianta siguranţei.

      Te-ar putea interesa şi:

      Descoperă mai multe

      De unde pot fi achiziţionate

      De unde pot fi achiziţionate

      Cumpără produse auto de la Philips din magazinele online sau dintr-un magazin din apropierea ta

      Asistenţă auto

      Asistenţă auto

      Ai nevoie de faruri Philips de schimb pentru maşina ta?

      Autenticitatea produselor Philips

      Autenticitatea produselor Philips

      Cea mai mare prioritate Philips este de a asigura satisfacţie maximă clienţilor care cumpără produse Philips originale

      Cum se înlocuiesc farurile?

      Cum se înlocuiesc becurile de far pe Peugeot 308

      Cum se înlocuiesc becurile de far pe Peugeot 308

      Cum se înlocuiesc becurile de far pe Range Rover Evoque

      Cum se înlocuiesc becurile de far pe Range Rover Evoque

      Cum se înlocuiesc becurile de far pe Mini Cooper Countryman

      Cum se înlocuiesc becurile de far pe Mini Cooper Countryman

      Cum se înlocuiesc becurile de far pe Volkswagen Golf VII

      Cum se înlocuiesc becurile de far pe Volkswagen Golf VII

      Site-ul nostru poate fi vizualizat cel mai bine cu cea mai recentă versiune de Microsoft Edge, Google Chrome sau Firefox.