1
Produse

  Prima impresie conteaza. Ce culori alegi si ce transmit acestea

  Ce spun culorile din garderoba ➤ Cum le asortezi ➤ Cum pastrezi culoarea hainelor vie ➤ Sfaturi care te ajuta sa faci o prima impresie buna

  Prima impresie conteaza. Ce culori alegi si ce transmit acestea

  Cum te îmbraci pentru a face o primă impresie bună
  Scurt ghid despre alegerea culorilor

  Se spune că nu ai o a doua șansă să faci o primă impresie bună. De aceea, se întâmplă ca uneori să petreci ore în fața dulapului alegând ținuta potrivită, în care să simți că poți transmite ceea ce vrei, fie că este vorba de un interviu la care participi sau la o primă întâlnire cu un client.

   

  Te-ai întrebat vreodată cum influențează culorile pe care le porți modul în care te percep cei din jur și dacă ai putea să le alegi în funcție de ceea ce vrei să transmiți? Dacă vrei să afli ce spun a acestea, ți-am pregătit un scurt ghid care te ajută să alegi nuanțele potrivite pentru starea pe care vrei să o transmiți.

  1. Ce spun culorile pe care le porți despre tine

  Ce spun culorile despre tine

  Teoriile moderne ale culorii pleacă de la prima observație a lui Isaac Newton - că lumina albă conține toate culorile vizibile (roșu, oranj, galben, verde, albastru, indigo, violet). De asemenea, Newton a studiat frecvența luminii, proprietățile culorilor și felul în care ochiul uman le percepe, urmând să se descopere de-a lungul timpului cum acestea ne influențează percepția și starea de spirit. De exemplu, un studiu făcut de doi cercetători de la Cyprus International University din Nicosia, subliniază capacitatea culorilor din jur de a influența starea de spirit a oamenilor.

   

   

  Mărimea, textura, accesorizarea, materialele, toate influențează felul în care suntem percepuți de cei din jur. La nivel subconștient însă, culorile transmit anumite mesaje subtile persoanelor cu care ne întâlnim și este important să le cunoaștem.

   

  Iată ce semnificație au culorile care se regăsesc în garderoba ta:

  Roșu

   

  Dacă ai în garderobă haine roșii, le poți asorta ușor cu galben, alb, maro, verde, albastru și negru, dar iată ce semnificație poartă această culoare:

   

  • Culoarea pasiunii și a vieții, a entuziasmului și a dorinței de afirmare;
  • Exprimă putere și atrage atenția imediat;
  • Stimulează imaginația și în unele culturi semnifică norocul și bogăția;
  • Totuși, ai grijă ca la o primă întâlnire să nu te îmbraci în roșu din cap până în picioare, pentru că dus la extrem roșul semnifică agresivitate și pericol.

  Roz

   

  Nuanțele de roz sunt frumos completate de culori precum: maro, alb, menta verde, măsliniu, gri, turcoaz sau albastru-pal. Iată ce semnifică această culoare plăcută:

   

  • Exprimă delicatețe și feminitate, îmbină pasiunea roșului cu puritatea albului devenind un simbol universal al dragostei și afecțiunii;
  • De asemenea, semnifică siguranță, calm, liniște și chiar vulnerabilitate;
  • Este o culoare care inspiră creativitate, euforie și te duce cu gândul la bucuriile din copilărie.

  Galben

   

  Culoare solară se completează perfect cu albastru, violet, gri sau negru și iată ce simbolizează:

   

  • Transmite deschidere, prietenie și bucurie. Din punct de vedere psihologic este culoarea cu cea mai mare influență. În studiile culorii aceasta este asociată cu fericirea și joaca, exprimând optimismul pur;
  • Culoarea răsăritului  imprimă aceeași energie solară, fiind ușor percepută de ochi;
  • Semnifică prospețime, tinerețe și atenție;
  • Stimulează emisfera stângă a creierului, implicată în luarea deciziilor cu claritate.

  Mov

   

  Această culoare este pusă în evidență de nuanțele de portocaliu, roz, violet închis, măsliniu, gri, galben sau alb. Iată ce transmite această culoare atunci când este purtată:

   

  • Considerată culoarea spiritualității și a bogăției, datorită pietrelor de ametist de culoare mov, pe care regii și preoții din vechime le purtau;
  • Combină energia roșului cu calmul albastrului deschis, ceea ce se traduce într-o culoare care semnifică încredere și siguranță.

  Verde

   

  Culoarea naturii se completează frumos cu nuante de auriu – maro, portocaliu, verde-crud, galben, maro, gri, crem, negru sau alb-crem. Iată ce comunică verdele:

   

  • Este o culoare cu care rezonăm la nivel emoțional și transmite calm, armonie și o stare de echilibru.
  • Culoarea predominantă a naturii exprimă ideea de prospețime și sănătate;
  • Semnifică creștere, abundență și evoluție;
  • Simbolizează pacea, ajutorul și conștientizarea nevoilor celor de lângă noi.

  Portocaliu

   

  Deși pare greu de asortat, portocaliul se potrivește cu bleu, albastru, purpuriu, violet, alb și negru și poartă următoarea semnificație:

   

  • Stimulează privitorul comunicând entuziasm și motivație;
  • Atrage rapid atenția, transmite căldură și energie;
  • Este culoarea soarelui la apus și a fructelor coapte, așa că multe persoane asociază această culoare cu vitalitatea și prospețimea.

  Albastru

   

  Culoarea este pusă în valoare de nuanțele de roșu, gri, maro, portocaliu, roz, alb sau galben și are următoarea semnificație:

   

  • Culoarea cerului inspiră încredere, calm și responsabilitate;
  • De asemenea, în unele cazuri este percepută ca semn al detașării sau al personalităților conservatoare;
  • Culoarea intelectului, încurajează procesul de reflexie și de găsire a soluțiilor.

   

  Totuși, sugestiile de mai sus nu sunt singurele modalități prin care îți poți armoniza ținutele din punct de vedere cromatic, astfel încât să faci o impresie bună. Îți recomandăm să consulți roata culorilor de mai jos și să le combini, după bunul plac, astfel încât să-ți pui în valoare creativitatea.

  Combinarea culorilor

  2. Cum păstrezi culoarea țesăturilor vie pentru mai mult timp

  Cum pastrezi culoarea

  Pentru că tonurile culorilor în care ne îmbrăcăm comunică atâtea mesaje interlocutorului, este important ca acestea să fie bine întreținute, să transmită prospețime și să aibă un aspect îngrijit.

   

  Iată câteva metode prin care poți păstra culoarea materialului vie:

   

  • Respectă întotdeauna indicațiile de pe etichetă - o temperatură prea ridicată la spălare distruge fibrele materialelor și decolorează țesătura;
  • Ai grijă cum îndrepți materialul - unele materiale se decolorează și își pierd din luciu de la talpa fierbinte a fierului de călcat. În schimb, folosirea unui aparat de calcat vertical cu abur este o metodă de călcat sigură pentru toate materialele care netezește  eficient cutele;
  • Adaugă o lingură de oțet alb în apa în care speli hainele;
  • Dacă speli haine de diferite culori, adaugă la ultima clătire o lingură de sare de bucătărie dizolvată în apă.
  Aparat de călcat vertical portabil cu aburi

  3. Sfaturi care te ajută să faci o primă impresie bună

  Felul în care ne îmbrăcăm și ne pregătim pentru o întâlnire vorbește despre stilul și personalitatea noastră și ne pot ajuta să transmitem mai bine mesajul dorit. Iată câteva sfaturi care te vor ajuta când atunci trebuie să te îmbraci și dorești să te faci plăcută:

   

  • Setează-ți tonul prin intermediul outfit-ului - de exemplu dacă dorești să transmiți seriozitate, îmbracă-te cu o cămașă albă și cu un sacou;
  • Poartă doar accesoriile care te caracterizează, despre care consideri că te pun în valoare, altfel te vei simți nesigură și îți vei pierde din concentrare în timpul discuției;
  • Fii atentă la confortul pe care îl ai - vei avea mai multe șanse să faci o impresie plăcută dacă te simți comod în hainele pe care le porți;
  • Ai grijă de aspectul hainelor și pregătește de seara ceea ce te vei îmbrăca a doua zi - verifică cu atenție să nu existe pete sau cute pe material.

   

  În crearea unei bune impresii, personalitatea, atitudinea, șarmul și cunoștințele pe care le ai sunt lucrurile care contează cel mai mult. Ai grijă însă ca acestea să fie bine puse în valoare de o ținută impecabilă, în culorile cu care te identifici.

   

   

  Surse foto: Shutterstock, Philips

  Citește în continuare