0

Coş de cumpărături

Momentan nu există articole în coşul de cumpărături.

    Timp de citire: 5 Min

    Home ›› Totul despre reciclarea plasticului

    Home ›› Totul despre reciclarea plasticului

    Totul despre reciclarea plasticului

     

    Plasticul este unul dintre cele mai folosite materiale în diverse industrii. Avantajele sale sunt nenumărate: este un material rezistent, ieftin, ușor de manipulat și este foarte versatil, având foarte multe întrebuințări. Din cauza industrializării la scară largă, plasticul nu este doar un material intens utilizat, ci are și un potențial nociv pentru mediu, în cazul în care nu este inclus într-un circuit de reciclare.

     

    Deșeurile din plastic reprezintă o proporție foarte mare din totalitatea deșeurilor reciclabile, alături de hârtie, carton și metal. De aceea, este important ca toată lumea să le depună în locurile special amenajate, de exemplu, în containerele marcate, pentru a ajunge să fie introduse într-un program de reciclare a plasticului. În cazul în care nu facem acest lucru, efectele pe termen lung sunt extrem de nocive pentru mediul înconjurător.

    Plastic recycling

    Cum se realizează reciclarea plasticului

     

    Plasticul este unul dintre cele mai folosite materiale din majoritatea industriilor, așadar, este și deșeul cel mai important atunci când vine vorba despre reciclare și ecologie. Fiecare dintre noi avem o contribuție în aceste procese, pentru că putem participa semnificativ la reciclarea în cantități din ce în ce mai mari pentru acest deșeu. De exemplu, majoritatea produselor electrocasnice pot fi reciclate, așa că, dacă a venit momentul să schimbi uscatorul de par, este bine să știi că orice produs care conține plastic poate fi reciclat.

     

    În prezent, există containere speciale de reciclare pentru fiecare tip de deșeu, iar cele pentru plastic sunt de culoare galbenă, fiind foarte ușor de recunoscut. Însă, plasticul nu este un deșeu universal, cu un singur cod. Există mai multe tipuri de plastic, care în mod ideal ar trebui reciclate selectiv, în funcție de caracteristici și compoziție chimică.

     

    Polietilena tereftalată – PET – este materialul din care sunt realizate sticlele colorate sau incolore pentru apă sau suc și borcanele din plastic. Acesta este un material care se reciclează foarte ușor și poate fi colectat selectiv.

     

    Clorura de polivinil – PVC – acesta este materialul din care sunt realizate geamurile termopan. Este un material mai dificil de reciclat și presupune costuri destul de ridicate. În plus, conține toxine care au eliberare prelungită, așa că, este esențial să fie reciclat corespunzător.

    Polietilena de joasă densitate – LDPE – este baza din care sunt fabricate anumite borcane, tăvi sau caserole. Acest material nu se poate recicla.
     
    Polietilena de înaltă densitate – HDPE – din acest tip de plastic sunt realizați sacii, recipientele pentru șampon, balsam sau detergenți de rufe și lădițele pentru fructe și legume. Acesta este un material care se poate recicla foarte ușor, fiind utilizat pentru produse cu o durată mare de viață și se colectează selectiv.
     
    Polipropilena – PP – aici intră cutiile de smântână, unt sau margarină, gălețile, ligheanele și orice alte produse care intră în contact cu apa. Acest material se degradează prin expunerea la soare și presupune un proces mai complicat. De aceea, produsele din plastic cu inscripția „PP” nu ar trebui colectate selectiv în pubelele galbene. 
     
    Polistirenul – PS – în această categorie intră paharele și caserolele pentru alimente. Este un material extrem de greu de reciclat și, în general, nu este acceptat de centrele specializate. Polistirenul poate elibera substanțe cancerigene, mai ales dacă este expus la soare sau căldură excesivă. Nu se reciclează. 
     
    Policarbonatul - este materialul din care se realizează CD-urile, DVD-urile sau echipamente de laborator și nu se reciclează. 
     
    Pentru a colecta corect plasticul, indiferent de tip, acesta trebuie spălat după utilizare, acest pas ajutând procesul de reciclare. Un plastic murdar este considerat contaminat. Capacele sticlelor de plastic trebuie să fie scoase. Recipientele din plastic trebuie să fie strivite, pentru a le plia și a permite depozitarea lor în număr cât mai mare.
     
    Multe companii au preluat în activitatea curentă din ce în ce mai mult strategii sustenabile, care contribuie la protejarea mediului. Philips aplică inovația în toate etapele proceselor de fabricație a produselor și folosește cu precădere materiale care pot fi reciclate când durata de viață a unui produs se apropie de sfârșit. Ca parte din aceste strategii, în 2020, 90% din deșeurile industriale produse de fabricile Philips la nivel mondial au fost reciclate.

    De asemenea, au fost încheiate parteneriate cu furnizori la nivel mondial pentru a folosi cât mai multe materiale reciclate în fabricarea produselor și pentru ambalaje. Pentru ca produsele să fie cât mai sigure, au fost eliminate chimicalele dăunătoare din compoziția produselor, de exemplu PVC și BFR. În plus, sunt explorate alternative sustenabile, de exemplu plasticul bio, care provine din plante și care nu dăunează sănătății sau mediului. 

    Toate aceste inovații au rolul de a crea un viitor mult mai prietenos cu mediul înconjurător. Refolosind materialele, putem micșora cantitatea de deșeuri pe care o producem și folosim mai puține resurse naturale.

    Plastic bottle

    Importanța reciclării

     
    Reciclarea este esențială pentru promovarea unei economii circulare, durabile, capabile să reducă impactul negativ asupra mediului și să contribuie la crearea de noi oportunități pentru locuri de muncă. Reciclarea este responsabilitatea tuturor, pentru a conserva resursele planetei și pentru ne asigura un viitor durabil.
     
    Companiile pun din ce în ce mai mult accentul pe colectarea și selectarea deșeurilor și investesc masiv în mijloacele necesare pentru a face acest lucru. De asemenea, se investește semnificativ în inovații care să înlocuiască produsele din plastic cu variante din materiale sustenabile, prietenoase cu mediul. Cu toate acestea, fiecare persoană în parte trebuie să aibă inițiativa și să contribuie la această mișcare. În timp, reciclarea aduce foarte multe beneficii, atât pentru mediul înconjurător, cât și pentru fiecare dintre noi.
     
    Prin reciclare, materialele uzate sunt transformate în produse noi și astfel se reduce nevoia de a apela și mai mult la resursele naturale. În cazul în care materialele utilizate nu sunt reciclate, crește nevoia de produse noi prin extragerea de materie primă. Reciclarea ne ajută să conservăm materiile prime importante și să protejăm mediul.
     
    Utilizarea materialelor reciclate în procesul de fabricație al diverselor produse consumă mult mai puțină energie decât cea care este necesară pentru producerea de noi produse din materii prime.
     
    Reducerea deșeurilor, reciclarea și compostarea sunt modalități eficiente de a reduce generarea de gaze cu efect de seră, cum ar fi dioxidul de carbon și metanul. Reciclarea presupune folosirea unei cantități mai mici de energie pentru obținerea și prelucrarea de noi materii prime, produce mai puține emisii de carbon.
     
    Există o mulțime de procese de fabricație care influențează negativ planeta, provocând poluarea aerului și a apei. De asemenea, procesele industriale necesare majorității produselor creează un nivel mare de poluare și utilizează resurse mari de energie. Produsele care nu se reciclează trebuie să fie depozitate corespunzător, în caz contrar, pot provoca daune foarte mari mediului înconjurător.

    importance of recycling

    Tipuri de produse din plastic care trebuie reciclate

     
    Majoritatea ambalajelor din plastic ale produselor au un cod care indică tipul materialului, pentru a facilita procesul de colectare și reciclare. Companiile, autoritățile locale și operatorii de salubrizare au organizat un sistem funcțional de colectare a deșeurilor, care să permită inclusiv valorificarea deșeurilor prin reciclare.
     
    În România se pot colecta selectiv pentru reciclare toate flacoanele, recipientele de tip sticlă de la băuturi (PET) sau cele de la detergenți, șampon sau balsam (HDPE). În cazul în care acestea sunt ridicate de un operator de salubritate, este bine să fie clătite și turtite. Dacă le duci la un automat de colectare, este important să știi că acesta va primi doar flacoanele din PET neturtite, pentru că sunt comprimate automat în mecanism.
     
    Pe lângă flacoane, există și alte produse din materiale de tip PET, de exemplu, paharele de unică folosință transparente, unele caserole și pahare de iaurt, care este posibil să nu poată fi reciclate la fel, iar acest lucru trebuie verificat cu operatorul de salubritate. În general, principala cauză este faptul că aceste recipiente sunt contaminate cu resturi alimentare și generează costuri foarte mari de curățare.
     
    Produsele din policlorură de vinil, din care se realizează țevi și anumite recipiente care nu sunt de uz uman, sau unele elemente de construcție nu se pot recicla împreună cu alte tipuri de plastic.
     
    Polipropilena este un material foarte folosit, non-toxic, inclusiv atunci când este încălzit la microunde. Acesta se reciclează într-o proporție mai mică, mai ales ambalajele cu grosime mare, de exemplu găletușe de iaurt. 
     
    Polistirenul este un material foarte ieftin și ușor, așadar, este și foarte răspândit. Acesta nu se reciclează în cantități mari, pentru că fiind foarte puțin dens, este nevoie de un volum prea mare pentru a atinge un număr de kilograme, ceea ce face reciclarea nerentabilă.
     
    Nailonul, policarbonatul, acrilul și alte tipuri de mase plastice mai puțin folosite sunt cele mai nocive tipuri de plastic și nu se reciclează. Acestea ajung în cele mai multe cazuri la groapa de gunoi sau vor elibera compuși toxici la incinerare, de aceea este recomandat să le evităm pe cât posibil.

    Cum elimini consumul de plastic

     

    Când plasticul se descompune, acesta eliberează în atmosferă o mulțime de toxine, BPA, stirenă, ftalați, vinil și dioxină, care poluează aerul, apa și în general mediul înconjurător, punând în pericol viața oamenilor și a animalelor. De aceea, este important să facem individual și împreună tot ceea ce putem pentru a reduce cât mai mult consumul de plastic.

     

    Evită folosirea materialelor plastice de unică folosință 

     

    Este adevărat că materialele plastice de unică folosință (farfuriile, paiele și tacâmurile fabricate din plastic) ne fac viața mult mai ușoară, însă dăunează planetei. Au apărut o mulțime de alternative viabile pentru acestea și este recomandat să optăm pentru ele. 

     

    Ia cu tine la cumpărături sacoșe reutilizabile 

     

    De fiecare dată când mergem la cumpărături avem nevoie de o soluție pentru a transporta produsele pe care le cumpărăm. Dacă folosim sacoșe reutilizabile, vom elimina câte puțin consumul de plastic și vom contribui la menținerea sănătății planetei. 

     

    Înlocuiește produsele din plastic pentru copii cu unele sigure 

     

    Pentru copii este important să folosim cele mai bune și sigure produse, așa că, se recomandă înlocuirea produselor din plastic cu unele realizate din materiale care nu reprezintă un pericol pentru sănătate. De exemplu, este recomandat să folosim biberoane din sticla în locul celor din plastic, care pot reprezenta un risc pentru sănătatea copilului, din cauza substanțelor nocive din compoziție.

    Depozitează plasticul în coșul de reciclare potrivit

     

    Urmărește cu atenție semnele inscripționate pe coșurile de reciclare și aruncă selectiv deșeurile. Este important ca atunci când reciclăm un deșeu de plastic, să avem grijă să îl punem în recipientul corespunzător.  

     

    Cumpără mai multe alimente vrac și mai puține produse ambalate 

     

    Recipientele de unică folosință sunt prezente în toate supermarketurile: tăvi de polistiren, PET-uri, tetra packs, recipiente din plastic, însă, există o alternativă mult mai eficientă și mai prietenoasă cu mediul. Din ce în ce mai multe supermarketuri oferă posibilitatea de a cumpăra vrac. 

     

    Conștientizează importanța reducerii consumului de plastic

     

    Dacă, pe lângă reducerea consumului individual de materiale plastice, reușim să convingem și persoanele din jurul nostru să facă acest lucru, impactul acțiunilor comune pentru binele planetei va crește exponențial.

     

    Refolosește ambalajele

     

    Dacă nu ai de ales, poți cumpăra o sticlă sau un ambalaj de plastic din supermarket, dar, acolo unde este posibil, folosește-le din nou în loc să le transformi în deșeuri. Sticla se poate reumple, iar ambalajul poate fi utilizat pentru a depozita alte alimente.

    Reciclarea plasticului este esențială pentru menținerea stării noastre de sănătate și pentru a proteja planeta de substanțe nocive. De aceea, este important să facem împreună eforturi pentru a recicla corespunzător și pentru a reduce consumul de plastic prin înlocuirea cu materiale mai sigure.

     

    Sursa foto: Shutterstock, Philips 

    Fă cunoștiință cu aplicația Sarcina+

     

    Concepută pentru a îți fi alături de când rămâi însărcinată și până la naștere, aplicația Sarcina+ te ghidează în toate etapele sarcinii și te ajută să o monitorizezi îndeaproape.

    Descarcă acum:

    You are about to visit a Philips global content page

    Continue

    Site-ul nostru poate fi vizualizat cel mai bine cu cea mai recentă versiune de Microsoft Edge, Google Chrome sau Firefox.