0

Coş de cumpărături

Momentan nu există articole în coşul de cumpărături.

      Idei de cadouri de casa noua ► De ce trebuie sa tii cont cand alegi un cadou pentru aceasta ocazie ► Sfaturi pentru alegerea cadourilor potrivite de casa noua

      Cină

      Cum alegi cele mai potrivite cadouri de casă nouă - sfaturi și idei

       

      Atunci când prietenii tăi se mută într-o locuință nouă, primul lucru care îți trece prin minte este să îi feliciți și să îți arăți sprijinul cu un cadou pe care să îl îndrăgească, de care să aibă nevoie sau care, pur și simplu, să le facă viața mai bună.

       

      Dar sunt o serie de factori care pot influența această decizie, de la bugetul pe care îți permiți să-l aloci acestei investiții până la nevoile și preferințele prietenilor tăi care tocmai s-au mutat. Din această cauză, poți avea tendința de a oferi obiecte inutile, de a te axa doar pe anumite necesități, de a te limita la posibilitățile devenite deja clișee sau de a nu acorda prea multă importanță alegerii unui cadou potrivit.

       

      Tocmai de aceea, în cele ce urmează îți vom vorbi despre istoria acestei tradiții, despre așteptările oamenilor când vine vorba despre astfel de cadouri, despre cum ai putea să faci cadouri potrivite și, nu în ultimul rând, te vom ajuta cu idei inedite și utile în acest sens.

      1. Când și unde a apărut obiceiul cadourilor de casă nouă

       

      Se pare că obiceiul de a oferi cadouri cu această ocazie datează încă din Evul Mediu. Pe atunci, rudele și prietenii celor care își schimbau locuința considerau că obiectele dăruite acestora le vor aduce noroc și prosperitate.

       

      Mai târziu, în Marea Britanie, acest obicei s-a înrădăcinat ca o tradiție de a le oferi tinerilor proaspăt mutați lemne pentru foc, cu scopul de a încălzi casa. De altfel, tradiția mergea mână în mână cu acela al petrecerii de casă nouă, cunoscută și drept housewarming party, la care participau și noii vecini, nu doar persoanele apropiate.

       

      În Franța, petrecerea de casă nouă avea loc imediat după construirea casei și erau invitați să participe toți cei care au contribuit la această realizare.

      În orice caz, în trecut, cadourile de casă nouă nu erau o misiune imposibilă, ca în vremurile moderne. De fapt, pe atunci oamenii se limitau la a satisface anumite nevoi cu ajutorul acestor daruri. De la lemne pentru încălzit locuința la produse alimentare, animale domestice sau lămpi cu gaz, oamenii ofereau astfel de cadouri cu un scop precis.

      2. Cadourile moderne de casă nouă: de ce trebuie să ții cont

      Cadouri moderne

      Există câteva reguli pe care nu le poți ignora atunci când alegi un cadou de casă nouă. Respectând aceste sfaturi, îți va fi imposibil să faci vreo gafă. Iată, așadar, de ce trebuie să ții cont înainte de a alege cadoul și ce întrebări trebuie să îți pui:

      Ce fel de relație ai cu gazdele?

       

      Dacă invitația vine de la șeful tău sau de la un coleg de serviciu, ar fi indicat să rămâi în zona mai formală a ideilor. Pe de altă parte, dacă este vorba despre niște prieteni apropiați, îți poți permite să le oferi un cadou mai intim sau chiar să pui la cale o glumă legată de acesta.

       

      De asemenea, probabil în funcție de relația ta cu gazdele vei stabili și bugetul pentru acest cadou. În cazul persoanelor apropiate, poți opta pentru cadouri substanțiale, cum sunt piesele de mobilier sau aparatele electrocasnice. De altfel, în cazul prietenilor apropiați sau al rudelor, poți opta și pentru cadouri cu valoare sentimentală, care să le amintească de tine.

      Ce vârstă are gazda?

       

      Vârsta destinatarului este, în general, relevantă atunci când alegi un cadou. O persoană de vârsta a doua nu va aprecia la fel de mult cele mai noi tehnologii ca o persoană foarte tânără și pasionată de noutăți.

      Gazda are o familie?

       

      Dacă destinatarul cadoului are copii mici, de exemplu, e important să eviți achiziționarea unor obiecte care pot deveni periculoase pentru aceștia. Un joc de șah sau un puzzle pot reprezenta un pericol pentru cei mici, deoarece piesele lor pot fi înghițite cu ușurință.

      Ce tip de cadouri poți oferi cu această ocazie?

       

      Există două tipologii de cadouri potrivite pentru o astfel de ocazie: cele practice, pe care destinatarii le pot folosi cu un scop precis și care le pot ușura viața în noua locuință, și cele simbolice, care le vor aminti de momentul în care au inaugurat casa și de relația cu cei din partea cărora le-au primit.

       

      În cazul în care nu ești un prieten apropiat al gazdelor sau rudă cu acestea, ar fi indicat să te orientezi către prima categorie și să eviți să oferi obiecte prea personale.

      Cum oferi un cadou pe care destinatarii să îl păstreze?

       

      Încearcă să afli de ce au nevoie persoanele care vor primi cadoul. După ce ai restrâns suficient lista, ia legătura cu ceilalți invitați, dacă ai ocazia, și verifică ce vor cumpăra ei. Astfel veți evita cu toții să oferiți dubluri sau obiecte de care gazdele nu au nevoie.

       

      De asemenea, dacă ești nesigur în ceea ce privește alegerea ta, poți cere magazinului să îți ofere un bon de schimb pentru produsul achiziționat, pe care nu apare valoarea acestuia, dar care permite schimbarea lui ulterioară.

       

      Iar dacă oferi obiecte care se pot strica sau care pot avea defecte din fabricație mai puțin vizibile, este important să pui la dispoziția destinatarului și certificatul de garanție.

      Ce cadouri trebuie să eviți?

       

      Chiar dacă anumite obiecte pot deveni cadouri potrivite pentru alte ocazii sau pentru destinatari cu care ai o relație foarte apropiată și deschisă, acestea nu sunt deloc potrivite pentru petrecerea de casă nouă sau pentru niște gazde alături de care nu ai copilărit.

       

      În această categorie intră și produsele de îngrijire personală, care pot fi apreciate de o prietenă bună într-un alt context, dar care nu respectă tematica în acest caz.

       

      Pe de altă parte, deși sunt comune, obiectele religioase pot fi un dar total nepotrivit în general. Poate că persoana care le primește are o altă credință sau pur și simplu nu este religioasă. Sau poate că ultimul lucru pe care și-l dorește cineva pe un perete proaspăt finisat este să îl găurească pentru a agăța o icoană.

       

      Dacă ți-a trecut prin minte să oferi un animal de companie, ar trebui să uiți de această idee. Riști să impui responsabilități, să activezi alergii sau chiar să generezi certuri în cuplul respectiv.

       

      Tot în categoria cadourilor nepotrivite intră și voucherele. Chiar dacă intențiile tale sunt bune și pragmatice, mesajul pe care îl vei transmite cu un astfel de cadou este acela de nepăsare sau neimplicare. Așadar, dacă vrei să oferi ceva personal și simbolic, exclude voucherele și cardurile-cadou de pe listă.

      Cum alegi un cadou de casă nouă în funcție de simbolistică?

       

      Pentru că orice dar poate fi interpretat, trebuie să știi care este simbolistica obiectelor pe care le poți dărui, dar și a acelora pe care ar trebui să le eviți:

       

      • Sarea este un simbol al prosperității financiare și al belșugului, așadar poți oferi o solniță sau un pachet de sare pentru a transmite acest mesaj.
      • Mierea și zahărul au, de asemenea, o semnificație pozitivă. Oferindu-le, va fi ca și cum le-ai ura gazdelor să aibă o viață armonioasă, dulce, fără probleme și greutăți.
      • Pâinea este un alt simbol al bunăstării și poate fi oferită simbolic cu această ocazie.
      • O sticlă de vin le poate transmite destinatarilor urarea ta de a avea parte de veselie și petreceri.
      • Dacă dăruiești obiecte din lemn, indiferent dacă acestea sunt practice sau decorative, vei transmite gazdelor că le dorești stabilitate și căldură.
      • Dacă dăruiești lumânări, le vei transmite că îți dorești să aibă parte de lumină și armonie.
      • Sunt și obiecte pe care ar trebui să le eviți și care au o conotație negativă. Este cazul cuțitelor, a căror simbolistică duce cu gândul la conflicte și neînțelegeri.

      3. Idei de cadouri de casă nouă

       

      Atunci când ai de cumpărat un cadou pentru o astfel de ocazie, există o mulțime de posibilități și nu trebuie să te limitezi la primele idei care îți vin în minte. În funcție de bugetul tău, de relația cu gazdele și de particularitățile acestora, poți alege un obiect din următoarele categorii și vei fi sigur că nu dai greș.

      Piese mici de mobilier

      Piese de mobilier

      Poți alege o măsuță de cafea sau o masă pliabilă, care vor prinde bine în orice locuință și nu vor ocupa mult spațiu. Dacă locuința este deja mobilată cu cele necesare, te poți orienta către obiecte pe care le neglijăm de obicei, dar de care avem la fel de multă nevoie, așa cum sunt cuierele sau suporturile pentru reviste. Iar dacă vrei să mergi la sigur, poți opta pentru un set de taburete, cu condiția să cunoști deja cromatica și stilul de amenajare al locuinței.

      Aparate electrocasnice

      Aparate electrocasnice

      Aici este foarte important să te consulți cu ceilalți invitați, deoarece tentația de a cumpăra astfel de obiecte este destul de mare. Opțiunile sunt însă numeroase, așa că sigur îți va rămâne o alegere la care nu s-a gândit altcineva. Cuptoarele cu microunde, aspiratoarele, storcătoarele de fructe, blenderele, mixerele verticale, roboții de bucătărie, stațiile de călcat sau espressoarele sunt doar câteva dintre variante.

      Decorațiunile

      Decoratiuni

      Din nou, această categorie este una destul de delicată, deoarece va trebui să respecți stilul de amenajare, cromatica și preferințele gazdelor. Un dreamcatcher, o ramă foto, un ceas deșteptător, o vază sau un set de perne decorative ar putea fi cadouri potrivite pentru o locuință nouă. Dacă este vorba despre o casă cu curte exterioară sau despre un apartament cu o terasă generoasă, nu pierde din vedere aceste spații pentru a-ți găsi inspirația.

      Gadgeturile

      Gadgeturi

      Dacă este vorba despre un cuplu care urmează să aibă un copil, un baby monitor sau un aparat de purificat aerul sunt variante de cadouri neașteptate și utile. Însă există și gadgeturi care se pliază pe nevoile mai multor oameni, așa cum sunt boxele portabile.

      Obiectele pentru bucătărie

      Obiecte bucatarie

      Un set de ustensile pentru bucătărie ar putea fi un cadou potrivit pentru cineva aflat la început de drum. O olivieră poate fi, de asemenea, un cadou potrivit. Evită să cumperi farfurii și cratițe sau obiecte de maximă necesitate, pe care gazdele probabil le dețin deja, și orientează-te către cadouri inedite, chiar dacă alegi din sfera obiectelor pentru bucătărie.

      Cadourile personalizate

      Cadouri personalizate

      Atunci când cumperi un cadou pentru prietenii apropiați, vei simți nevoia să găsești ceva cât mai special. De aceea, poți lua în calcul varianta cadourilor handmade sau a unor daruri personalizate, haioase sau cu valoare sentimentală. Poți confecționa chiar tu astfel de cadouri dacă ai îndemânare și răbdare sau poți alege obiecte create de artiști artizanali.

      Plantele

      Plante

      Plantele pot fi oricând un cadou potrivit. Lemnoase sau cu flori, oferite în ghivece decorative din ceramică, metal, porțelan sau bambus, pot înfrumuseța și înveseli orice locuință. În plus, poți face o alegere simbolică, având în vedere că despre anumite plante se spune că aduc noroc, belșug, prosperitate, înțelegere și armonie în familie.

       

       

      Indiferent pentru cine cumperi un cadou de casă nouă, este important să ții cont de regulile și sfaturile de mai sus, pentru a nu face vreo gafă și pentru a nu oferi un obiect nepotrivit unei persoane la care ții sau pe care o respecți. Ai o mulțime de opțiuni la îndemână, potrivite pentru orice buzunar, așa că nu îți va fi greu să găsești cadoul potrivit în cel mai scurt timp.

      Sursă foto: Shutterstock și Philips

      Citește în continuare

      You are about to visit a Philips global content page

      Continue

      Site-ul nostru poate fi vizualizat cel mai bine cu cea mai recentă versiune de Microsoft Edge, Google Chrome sau Firefox.