0

Coş de cumpărături

Momentan nu există articole în coşul de cumpărături.

    Timp de citire: 5 Min

    Home ›› Totul despre implantul dentar: tipuri, etape, avantaje

    Home ›› Totul despre implantul dentar: tipuri, etape, avantaje

    Totul despre implantul dentar: tipuri, etape, avantaje

     

    Implantul dentar este o modalitate prin care poți înlocui un dinte lipsă într-un mod cât mai natural și estetic, acesta fixându-se foarte bine, aproape la fel precum unul natural. Prin implantul dentar se pot fixa și alte tipuri de lucrări dentare precum coroane, punți sau proteze. 

     

    În continuare vom explica ce înseamnă implantul dentar, care sunt componentele sale și cum se realizează procedura, de câte tipuri este implantul dentar, când este indicat, ce avantaje și riscuri are, cum se realizează igiena orală dacă ai implant.

    Ce este implantul dentar

     

    Implantul dentar este o procedură standard, parte a stomatologiei implantologice. Prin comparație cu alte proceduri dentare, reprezintă cea mai bună alegere în ceea ce privește eficiența și durabilitatea. Este ideal pentru persoanele care își doresc implantarea de dinți artificiali care să funcționeze similar celor naturali. 

     

    Folosirea unui implant dentar acoperă problemele legate de pierderea unor dinți, precum și unele probleme de montare ce pot apărea în cazul celor care au proteză dentară. În plus, dinții vor arăta mult mai bine, iar masticația se va realiza normal. Mai jos poți citi mai multe informații despre componentele implantului dentar și care sunt etapele acestei proceduri.

    Componentele implantului dentar
     
    Apelarea la implantul dentar este cea mai sigură procedură stomatologică de a înlocui rădăcina unui dinte. Pentru a înțelege ce presupune implantul dentar este important să știi care sunt componentele sale. Un implant dentar este format din trei părți: implantul, bontul dentar și coroana dentară. Poți citi mai jos despre fiecare în parte.
     
    • Implantul – este partea inferioară a implantului dentar. Se aseamănă cu un șurub cilindric și este implantat în osul maxilar. Funcționează pe post de rădăcină dentară artificială în interiorul osului. Recreează perfect rădăcina, motiv pentru care are formă conică la bază. Are diferite dimensiuni pentru a se putea adapta cât mai ușor la maxilar. Contează foarte mult și biocompatibilitatea. Cu alte cuvinte, implantul trebuie să fie bine tolerat de organism. În acest sens, poate fi realizat din titan acoperit cu hidroxiapatită, un compus bine tolerat și durabil;
    • Bontul dentar – este partea care leagă implantul (rădăcina) de coroana dentară (proteză). O parte a bontului se înșurubează în jurul implantului. În unele cazuri se atașează prin cleme. Alegerea dintre aceste opțiuni ține de starea de sănătate și de tehnica chirurgului;
    • Coroana dentară – partea vizibilă a implantului dentar. Se optează pentru coroană mai ales atunci când lipsește un singur dinte. Puntea este folosită pentru doi sau mai mulți dinți, iar proteza este indicată dacă lipsește o arcadă completă. În general, coroanele și punțile sunt cimentate.

    dental implant

     

    Etapele necesare pentru implantul dentar 

     

    Pentru ca implantul dentar să fie de calitate și să aibă o durată de viață cât mai lungă este necesar să urmezi câteva etape: 

     

    Evaluarea stomatologului 

     

    Medicul trebuie să evalueze starea de sănătate a dinților și a gingiilor pentru a putea stabili dacă este indicat implantul dentar. Va fi necesară o examinare completă a cavității bucale și poate fi nevoie de radiografii și/ sau fotografii digitale. Pe baza acestora, se va stabili un plan de tratament personalizat. 

     

    Dacă există probleme de sănătate, acestea vor trebui rezolvate înainte de introducerea implantului dentar. Uneori poate fi nevoie de grefe de os sau de gingie; acestea au rolul de a pregăti gura pentru implant. De la caz la caz, procedurile pot necesita câteva săptămâni sau chiar luni. După fiecare intervenție este necesar un timp de recuperare. 

     

    Plasarea implantului dentar 

     

    Prima etapă majoră este cea invazivă. Constă în introducerea implantului în maxilar, sub gingie. Se realizează sub anestezie locală. Chirurgul dentar va lua măsurile necesare pentru a evita sinusurile maxilare și anumiți nervi. 

     

    Acest lucru va permite înșurubarea corectă și sigură a implantului în os. După fixare, țesutul va fi cusut și pregătit pentru perioada de recuperare. Este necesar să aștepți minimum câteva luni pentru a permite integrarea implantului în os. 

     

    Instalarea bontului dentar 

     

    Odată ce țesutul s-a vindecat, se poate trece la etapa următoare. Unele tipuri de bonturi se instalează în același timp cu implantul, altele la câteva luni distanță. 

     

    Pentru a instala bontul, chirurgul trebuie să facă o mică deschidere în zona implantului pentru o mai bună fixare. Iarăși este nevoie de o perioadă de recuperare pentru a se asigura integrarea corectă a bontului dentar. 

     

    Plasarea coroanei dentare 

     

    După vindecare, medicul instalează coroana dentară pe bontul dentar. Procedura necesită multă atenție și este posibil să fie nevoie de mai multe ședințe pentru o potrivire perfectă. Această etapă este foarte importantă pentru a asigura fixarea corectă. 

     

    Urmărirea postchirurgicală și îngrijirea 

     

    La câteva săptămâni sau luni distanță va trebui să revii la medic pentru a vedea dacă recuperarea decurge bine. Bineînțeles, ca și în cazul dinților naturali, și implantul dentar trebuie să fie bine îngrijit. 

     

    Lipsa igienei adecvate poate duce la carii, infecții și ulcere. Este recomandat să folosești o periuta de dinti cu peri moi, apă de gură și ață dentară. În funcție de indicațiile dentistului și de starea de sănătate, va trebui să treci pe la cabinetul stomatologic cel puțin o dată pe an.

    dental implant

    Tipuri de implanturi dentare

     
    Implanturile dentare sunt de trei tipuri: clasice, scurte și bazale. Despre acestea poți citi mai jos.
     
    Implant dentar clasic 
     
    Implantul dentar clasic este cel mai folosit, reprezentând 90% din cazuri. Are o lungime de 10-20 mm și un diametru de 1-3 mm. Adesea, are o formă conică, cu baza largă și vârful rotunjit. Are un filet similar unui șurub care îi conferă stabilitate în osul maxilarului. 
     
    Implant dentar scurt 
     
    Implantul dentar scurt este mai mic de 10 mm. Se folosește atunci când pacientul nu are suficientă structură osoasă pentru a folosi un implant clasic sau pentru a preveni obturațiile sinusale. 
     
    De obicei, 1 din 2 pacienți are nevoie de grefă osoasă pentru un implant convențional. Dentistul recomandă folosirea unui implant dentar scurt pentru a evita grefele osoase; în unele cazuri, este necesară folosirea unei mici porțiuni de grefă osoasă. Totuși, implantul scurt este mai lat. 
     
    Cu toate acestea, implanturile scurte sunt sigure și rezistente. De fapt, rezistența depinde nu atât de lungime, ci de diametru și de zona de contact între implant și os. 
     
    Implant dentar bazal 
     
    Implantul dentar bazal este o altă formă de implant care elimină necesitatea folosirii grefei osoase. Este mai lung decât un implant clasic, putând fi introdus în profunzimea osului. Unele implanturi de acest fel au o lungime de până la 50 mm. 
     
    Acest tip de implant implică riscuri suplimentare: intervenția este mult mai invazivă și nu poate fi îndepărtat ușor în cazul unei complicații. Este folosit foarte rar și doar atunci când alte tipuri de proceduri nu dau rezultate.

    În ce cazuri este recomandat implantul dentar

     
    Probabil că te întrebi dacă ești un bun candidat pentru implantul dentar. Din fericire, nu trebuie să îndeplinești o mulțime de cerințe pentru a putea solicita implantul dentar. Poți avea un implant dentar dacă:
     
    • Ai cel puțin un dinte lipsă;
    • Maxilarul tău a ajuns la maturitate;
    • Nu fumezi sau planifici să te lași de fumat cu minimum câteva zile înainte de consultația stomatologică;
    • Nu dorești sau nu poți să porți proteze dentare;
    • Ai un os suficient de puternic pentru ca implantul dentar să fie sigur;
    • Ești dispus să primești o grefă osoasă dacă nu ai suficient os;
    • Ești pregătit să aștepți câteva luni până la fixarea completă a implantului dentar;
    • Dorești să îți îmbunătățești masticația;
    • Dorești să îți îmbunătățești zâmbetul;
    • Nu suferi de probleme de sănătate care să afecteze vindecarea oaselor maxilarului.

     

    Este important să știi și ce persoane nu ar trebui să apeleze la implantul dentar. Acestea sunt:

     

    • Pacienții cu diabet necontrolat și netratat;
    • Persoanele cu tulburări de coagulare a sângelui;
    • Persoane bolnave de leucemie;
    • Bolnavi de cancer;
    • Cardiacii;
    • Persoane cu boli ale sistemului imunitar;
    • Persoane dependente de droguri;
    • Gravidele.

    dental implant

    Avantaje și dezavantaje ale implantului dentar

     

    Ca orice procedură medicală, și implantul dentar are o serie de avantaje și dezavantaje. Cunoașterea lor te va ajuta să iei o decizie informată. Să le luăm pe rând.

    Avantaje ale implantului dentar

     

    Implantul dentar a devenit destul de rapid o procedură de rutină recomandată mai ales pacienților cu unul sau mai mulți dinți lipsă. Reprezintă o soluție sigură, permanentă și de lungă durată. Mai jos sunt principalele avantaje ale implantului dentar:

     

    • Mai mult confort – dintele implantat este foarte asemănător cu un dinte natural. Acest dinte nu depinde de vecinii săi și nu este nevoie ca aceștia să fie șlefuiți pentru a acoperi golul;
    • Estetică – dintele artificial are un aspect 100% natural. Implantul este invizibil, singura porțiune vizibilă fiind coroana. Dintele este realizat pe măsură, pentru a semăna cât mai fidel cu un dinte natural;
    • Tehnică de încredere – implantul dentar se folosește de mai bine de 40 de ani, iar rata de succes pe termen lung este de 98%;
    • Biocompatibilitate – corpul tolerează ușor majoritatea aliajelor pentru implantul dentar. Se preferă totuși aliajele de titan;
    • Durabilitate mare – cu o întreținere adecvată (vezi mai jos), poate rezista până la sfârșitul vieții. Unele mărci au garanție pe viață;
    • Definitiv – nu este nevoie de ajustări sau înlocuiri, odată ce implantul este bine fixat;
    • Menține sănătatea – implantul permite menținerea osului maxilarului prin stimularea sa în timpul masticației. Prin comparație, nu putem spune același lucru despre punțile dentare sau alte tipuri de proteze;
    • Mestecare mai facilă;
    • Restabilește sănătatea gingiilor din jurul său;
    • Contribuie la prevenirea micșorării maxilarului pe fondul pierderii osoase;
    • Susține sănătatea dinților vecini.

    girl dental implant

    Dezavantaje ale implantului dentar

     

    Implanturile dentare nu au multe dezavantaje. Cu toate acestea, este important să le înțelegi pentru a avea așteptări realiste de la această procedură. Iată care sunt dezavantajele implantului dentar:

     

    • Este nevoie de o programare înainte de a primi implantul dentar, iar uneori poate dura chiar și câteva luni până la vindecarea zonei;
    • Este posibil să fie nevoie de grefă osoasă dacă densitatea și volumul osos sunt insuficiente. Acest lucru nu reprezintă vina ta, ci depinde de organism, vârstă și alți factori. Odată cu evoluția tehnicii medicale, procedura de grefă osoasă este din ce în ce mai puțin invazivă și nedureroasă, însă necesită timp de vindecare.

     

    Pe lângă aceste dezavantaje, procedura implică și anumite riscuri:

     

    • Poate apărea o infecție în zona implantului;
    • Pot fi afectați anumiți nervi care provoacă durere sau amorțeală în zona gingiilor sau a buzelor;
    • Poate fi perforată cavitatea sinusală;
    • Pot exista leziuni ale vaselor de sânge, gingiilor sau dinților vecini.

     

    Deși respingerea implantului este aproape imposibilă, mai ales în cazul aliajului de titan, este posibil ca osteointegrarea să nu aibă loc. Acest lucru apare, mai ales, din cauza unei densități osoase reduse în locul în care este plasat implantul. 

     

    De asemenea, sunt necesare precauții în cazul administrării unor medicamente precum vitamina K, antiagregante plachetare (subțiază sângele) sau bifosfați (osteoporoză); aceștia din urmă pot bloca reconstrucția osoasă în faza de osteointegrare. 

     

    Totodată, este indicat să mergi la medic înainte de a solicita implantul dentar, deoarece anumiți factori pot influența rata de succes. De exemplu, deficitul de vitamina D și un nivel ridicat al colesterolului pot afecta reconstrucția osoasă.

    Cum poți minimiza riscurile și complicațiile

     

    Poți minimiza riscurile legate de implantul dentar dacă urmezi recomandările de mai jos:

     

    • Ia antibioticele și analgezicele recomandate de medicul dentist;
    • Mănâncă alimente moi, nu prea fierbinți;
    • Evită alimentele picante;
    • Folosește apă de gură în ziua de după intervenție;
    • Folosește o compresă rece dacă ți se umflă fața;
    • Curăță zona cu periuța de dinți, potrivit recomandărilor stomatologului;
    • Protejează fața de forță excesivă minimum o săptămână după procedură;
    • Încearcă să mesteci, la început, pe partea cealaltă a maxilarului;
    • Dormi pe partea care nu a fost operată sau pe spate, cel puțin o noapte după intervenție;
    • Vorbește cu medicul dacă ai dureri anormale, febră sau sângerări abundente.

    Îngrijirea orală când ai implant dentar

     

    Pentru a-ți proteja dintele sau dinții implantați, este indicat să ai grijă de aceștia. Mai jos sunt câteva recomandări în acest sens.

    Spală-te pe dinți de două ori pe zi

     

    Pentru a-ți proteja dintele sau dinții implantați, este indicat să ai grijă de aceștia. Mai jos sunt câteva recomandări în acest sens.

     

    • Folosește o periuță de dinți cu perii moi, cu mișcări ușoare. 
    • Apelează la o pastă de dinți cu fluor.
    • Nu sări peste spălatul dinților nici dimineața și nici seara, deoarece resturile alimentare se pot acumula în jurul implantului dentar. Pentru a curăța cât mai bine în spațiile interdentare poți folosi un irigator oral. Prin curățarea adecvată a dinților și gingiilor, te vei asigura că implanturile dentare durează întreaga viață.
    • Tot pentru a-ți proteja dinții, inclusiv implantul dentar, este indicat să schimbi periodic periuța de dinți sau capetele pentru periuta electrica. Stomatologii recomandă să le schimbi la trei luni, însă poți să o faci și mai devreme, dacă observi că aceștia încep să se degradeze. Sărind peste curățarea spațiilor interdentare, crește riscul de inflamații ale gingiilor. Mai mult, poate apărea periimplantita, o afecțiune care pune în pericol integritatea implantului dentar.

    men using power flosser

    Folosește apă de gură 

     

    Apa de gură îți oferă o respirație proaspătă și ajută la eliminarea bacteriilor dăunătoare. Astfel, vei menține curată inclusiv linia gingivală din zona implantului dentar. Totuși, este important să reții că apa de gură nu înlocuiește periajul zilnic. 

     

    Mergi periodic la stomatolog 

     

    Vizita periodică la dentist te asigură că implanturile și gingiile din apropiere sunt sănătoase. Mai mult, investigațiile cu raze X permit medicului să vadă cât de bine se integrează implantul dentar. De asemenea, consultul periodic la stomatolog ajută la detectarea timpurie a unor probleme gingivale și prevenirea pierderii altor dinți.

    Recomandări după implantul dentar

     

    După operație este recomandat să îți iei câteva măsuri de precauție:

     

    • În primele ore și chiar zile, vezi ce îți spune medicul, este esențial să mănânci alimente moi, consumate la temperatura camerei, nici prea calde, nici prea reci;
    • Evită alimentele fierbinți sau tari. Acestea din urmă provoacă tensiune mare la nivelul implantului;
    • Evită consumul de produse care cresc riscul de infecție sau încetinesc vindecarea – aici intră consumul de alcool, inclusiv berea, tutunul, dar și lactatele;
    • Evită efortul fizic intens care ar putea provoca sângerare în zona implantului. Ia lucrurile mai ușor câteva zile pentru a permite recuperarea. Chiar și creșterea tensiunii arteriale poate provoca sângerare. Astfel, este indicat să eviți cafeaua și alimentele picante;
    • Evită să te clătești foarte agresiv după spălarea dinților;
    • Periază dinții cu delicatețe și încheie rutina orală folosind apa de gură.

    girl after dental implant

     

    Pentru a îmbunătăți longevitatea implantului dentar este recomandat să mergi la consult stomatologic de cel puțin două ori pe an. De asemenea, solicită minimum un detartraj pe an. Orice anomalie în zona implantului, apărută după perioada de recuperare, trebuie prezentată medicului dentist. 

     

    Implantul dentar este o modalitate eficientă și permanentă de a acoperi lipsa unui dinte. Optează pentru un medic profesionist deoarece calitatea implantului depinde mult de mâna de lucru. De asemenea, ține cont că igiena orală este esențială pentru ca implantul dentar să reziste mulți ani la rând. 

     

    Sursa foto: Shutterstock

    You are about to visit a Philips global content page

    Continue

    Site-ul nostru poate fi vizualizat cel mai bine cu cea mai recentă versiune de Microsoft Edge, Google Chrome sau Firefox.