1
0

Coş de cumpărături

Momentan nu există articole în coşul de cumpărături.

  50 Lei reducere* la cumpărături Philips Avent de minimum 300 lei Aplică codul: AVENT50LEI

  50 Lei reducere* la cumpărături Philips Avent de minimum 300 lei Aplică codul: AVENT50LEI

  Laptele matern este cea mai importanta sursa de nutrienti pentru bebelus. Afla beneficiile si recomandarile, dar si miturile care circula legat de laptele de mama.

  Laptele matern

  Laptele matern - mituri, recomandari, beneficii*

  Până când este recomandat să alăptezi?

  Organizația Mondială a Sănătății recomandă proaspetelor mămici să alăpteze copilul exclusiv la sân până la vârsta de șase luni, urmând ca apoi să continue alăptarea în paralel cu diversificarea, până la vârsta de doi ani.

  Hrana perfectă

   

  Colostrul, acel prim lapte matern de culoare gălbuie, groș și lipicios este recomandat de către experții OMS ca fiind hrana perfectă pentru un nou născut, alăptarea fiind recomandată să se facă încă din primele ore de după naștere.

  Motivele pentru care unele mame alăptează mai mult, iar altele mai puțin

   

  Există numeroase mituri legate de alăptat, multe dintre ele demontate de către specialiști.  Anca Bălășoiu, moașă și expert în alăptare,  detaliază mai jos câteva astfel de mituri:

  1. Copiii alăptați au o imunitate mult mai bună și se îmbolnăvesc mai rar – Adevărat

  Anca Balasoiu

  Alăptarea copilului pe o perioadă cât mai îndelungată duce la creșterea imunității și reduce riscul infecțiilor acute. Laptele matern conține factori imunoprotectivi, acizi grași necesari dezvoltării creierului, enzime care facilitează digestia și absorbția etc.

  2. Proprietățile laptelui matern scad cu 50% după ce copilul împlinește 6 luni și laptele devine toxic – Fals

  Anca Balasoiu

  Alăptarea după 6 luni reduce riscul bolilor cronice infantile, reduce riscul obezității și crește dezvoltarea cognitivă prin conținutul de acizi grași esențiali, specifici speciei noastre. Așadar, laptele matern nu este și nu devine toxic!

  3. Unele mame nu au suficient lapte – Fals

  Anca Balasoiu

  Succesul alăptării depinde, de cele mai multe ori, de primele două săptămâni. Dacă mama reușește să gestioneze bine perioada imediată nașterii, alăptarea îi va oferi multe satisfacții și o va ajuta să continue.

  Introducerea în alimentație a suplimentului de lapte praf va duce automat la scăderea lactației deoarece laptele matern se produce după ideea ,,cerere și ofertă’’. Dacă observi o scădere a cantității de lapte secretat, alăptează mai des și astfel corpul tău va recunoaște nevoia bebelușului. În doar câteva zile vei începe să produci mai mult lapte.

  4. Dacă naști prin cezariană nu vei avea lapte – Fals

  Anca Balasoiu

  Uneori lactația poate întârzia la femeile care au născut prin cezariană, mai ales dacă aceasta a fost programată. De aceea, maternitățile care promovează alăptarea la sân nu oferă suplimentul alimentar copilului cu biberonul, ci cu lingurița sau seringa.

  Se recomandă ca nou-născutul să fie pus la sân cât mai repede. Prin atașarea acestuia se produc doi hormoni: prolactina care duce la producerea laptelui și oxitocina care are rol în ejecția laptelui. Amânarea atașării la sân a copilului poate împiedica stimularea eficientă a receptorilor mamelonari, ceea ce impiedică stabilizarea unei secreții lactate adecvate.

   

  Așadar, și mamele care nasc prin cezariană pot alăpta.

  5. Nu trebuie să alăptezi când ești răcită sau când iei antibiotic – Fals

  Anca Balasoiu

  Virozele respiratorii sezoniere manifestate la mamă pot să nu afecteze copilul. Mama nu poate sta departe de copil, de aceea se recomandă ca aceasta să nu întrerupă alăptatul, dar pentru a îl proteja pe cel mic să poarte masca de protecție în apropierea lui. Totodată, prin alăptare, copilul primește anticorpi care îl protejează de eventualele patologii virale prezente la mamă.

   

  Dacă mama face febră se recomandă ca înainte de alăptare să scadă febra cu medicamente recomandate de medic – uneori copilul poate refuza sânul dacă mama are febră deoarece laptele este mai fierbinte decât este el în mod obișnuit.

  Atunci când medicul recomandă antibiotice este bine ca mama să îi menționeze faptul că ea alăptează. Astfel, acesta o să îi poată recomanda, pe cât posibil, antibiotice compatibile cu alăptarea.

  Sursa: www.totuldespremame.ro

  *Articol dezvoltat în parteneriat cu "Totul despre mame"

  Citește în continuare

  • Perioada sarcinii
   Mâncarea în sarcină – alimente interzise

   Mâncarea în sarcină – alimente interzise

   Află mai multe
   Ghid
   îngrijirea mamei și copilului
  • Perioada sarcinii
   Cadouri pentru femei insarcinate - idei si sfaturi

   Cadouri pentru femei insarcinate - idei si sfaturi

   Află mai multe
   Pentru EA
   Ghid
   îngrijirea mamei și copilului

  Primii paşi în meseria de părinte. Nu există un manual pentru aşa ceva, dar avem o echipă care te poate ajuta

  Doreşti să primeşti gratuit sfaturi personalizate şi reduceri direct în inbox?

  Pictogramă E-mail

  You are about to visit a Philips global content page

  Continue

  You are about to visit the Philips USA website.

  I understand

  Site-ul nostru poate fi vizualizat cel mai bine cu cea mai recentă versiune de Microsoft Edge, Google Chrome sau Firefox.