0

Coş de cumpărături

Momentan nu există articole în coşul de cumpărături.

    Periuța de dinți electrică sau manuală? Sfaturi și recomandări

    Periuta electrica sau manuala

    Periuța de dinți aleasă joacă un rol esențial în îngrijirea dinților, motiv pentru care, în cele ce urmează, doctorul Andrei Constantinovici explică diferențele între cea clasică (manuala) și cea electrică, cum se face corect periajul dentar, dar și despre diferitele tehnologii de periuțe electrice.

    Periuța de dinți electrică vs. manuală  - avantaje și dezavantaje

     

    Ca medic stomatolog aud foarte des această întrebare. Mai mult, de obicei ceea ce urmează este : « manuală sau electrică? » ca și cum ar exista un război declarat între cele două. Din contră: periuța electrică nu ar trebui să combată periajul manual, ci să îl completeze ducând la o igienă orală îmbunătățită.

    periuta manuala

    Periuța manuală

    periuta sonicare

    Periuța Sonicare

    Îndepărtarea plăcii

    Reducere cu 8% a plăcii dentare după patru săptămâni de periaj.

    Reducere cu 35% a plăcii dentare după patru săptămâni de periaj.*

    Îngrijirea gingiilor

    Reducerea cu 32% a sângerării gingiilor după patru săptămâni de periaj.

    Reducere cu 64% a sângerării gingiilor după patru săptămâni de periaj.**

    Curățare delicată

    După șase luni de curățare, dinții s-au deteriorat cu 55 de micrometri.

    După șase luni de curățare, dinții au fost deteriorați cu 28 de micrometri.***

    periuta manuala

    Periuța manuală

    Îndepărtarea plăcii

    Reducere cu 8% a plăcii dentare după patru săptămâni de periaj.

    Îngrijirea gingiilor

    Reducerea cu 32% a sângerării gingiilor după patru săptămâni de periaj.

    Curățare delicată

    După șase luni de curățare, dinții s-au deteriorat cu 55 de micrometri.

    periuta sonicare

    Periuța Sonicare

    Îndepărtarea plăcii

    Reducere cu 35% a plăcii dentare după patru săptămâni de periaj.*

    Îngrijirea gingiilor

    Reducere cu 64% a sângerării gingiilor după patru săptămâni de periaj.**

    Curățare delicată

    După șase luni de curățare, dinții au fost deteriorați cu 28 de micrometri.***

    Rezultat: Datorită celor 62.000 de mișcări pe minut, periuța de dinți sonică îndepărtează de până la 20 de ori mai multă placă dentară decât o periuță de dinți manuală. Datorită acesteia, poți obține până la o nuanță de dinți mai albi în decurs de o săptămână.

    Rezultat: Periuța sonică reduce sângerarea gingiilor de două ori mai eficient decât o perie manuală.

    Rezultat: Periuța de dinți sonică este cu 50% mai blândă cu dinții decât o periuță de dinți manuală.

    Ce înseamnă un periaj dentar corect

     

    Specialiștii recomandă tehnica Bass atunci când vine vorba de periajul manual. Este o tehnică destul de complexă ce implică mișcări vibratorii, urmate de mișcări longitudinale (verticale, în lungul axului dintelui). Sunt contraindicate mișcările orizontale care pe de o parte au tendința să împingă resturile alimentare și placă dentară între dinți (în loc să o înlăture de pe suprafață dentară) și în al doilea rând au tendința să dăuneze papilei interdentare (triunghiul roz de gingie vizibil între fiecare doi dinți vecini). Tehnica este foarte eficientă dar, din păcate relativ dificil de urmat.

     

    Periuțele manuale, atunci când sunt corect utilizate reușesc să ofere o igienă orală foarte bună. Realitatea arată însă că folosirea lor corectă este dificilă, necesitând dexteritate, atenție și timp, iar numărul pacienților care își întrețîn corect igiena cavității orale cu periuța manuală este destul de mic. Aici intră în scenă periuțele electrice, care vin cu o serie de trucuri ce înlesnesc îngrijirea dentară.

     

    Mișcarea activă este realizată de periuță și nu necesită atenția și îndemânarea utilizatorului. Prin urmare prin simpla plimbare a periuței de-a lungul dinților se pot obține dezideratele igienei orale optime.

     

    Riscul de abraziune (uzură) din timpul periajului este redus datorită senzorilor de presiune cu care sunt dotate toate periuțele electrice performante. Astfel, de fiecare dată când pacientul are tendința să apese prea tare pe periuță, este avertizat – de obicei prin semnale sonore. Acest beneficiu lipsește în cazul periajului manual care are, prin urmare, un risc de abraziune a smalțului cu până la 50% mai mare. Alege cele mai bune capete pentru periute de dinti, astfel încât să asiguri danturii tale o îngrijire eficientă și blândă. 

     

    Fun fact: persoanele dreptace care se periază manual și au tendința să apese prea mult pe periuță, prezintă pe partea stânga (unde au acces ceva mai ușor) un grad de abrazare a dinților vizibil mai mare față de partea dreaptă.

    Cât ar trebui să dureze periajul dentar

     

    Timpul optim de periaj este mult mai ușor de respectat în cazul periuțelor electrice întrucât acestea au un timer integrat – de obicei de 2 minute. În plus periuțele electrice performante te vor anunța când este cazul sa treci din partea dreaptă în partea stângă a gurii, de la maxilar la mandibulă și invers.

     

    Numărul de mișcări este evident mai mare în cazul periuțelor electrice, prin urmare și eficiența periajului crește proporțional.

    Diferențe între tehnologia periuțelor electrice

     

    Nici periuțele electrice nu sunt toate la fel, întâmplător toate aceste device-uri destinate igienei dentare poartă aceeași denumire dar tehnologiile care le potențează sunt cât se poate de diferite. Cele mai răspândite sunt tehnologia sonică și tehnologia rotativă. Află mai multe detalii în articolul: cum alegi periuta de dinti electrica.

     

    Tehnologia sonică

     

    Tehnologia sonică implică o mișcare extrem de rapidă (până la 62000 mișcări pe minut) a capetelor periuței, într-o singură direcție. O periuță sonică eficientă și sigură ar trebui să asigure că, în poziția de utilizare, această mișcare unidirecțională să coincidă cu axul lung al dintelui, astfel încât periajul să se producă strict vertical (cum este idicat și în tehnica Bass) și nu orizontal.

     

    Tehnologia rotativă

     

    Tehnologia rotativă implică un motor ce imprimă capătului periuței o mișcare circulară în ambele sensuri. Numărul de mișcări este și aici mai mare decât în cazul periajului manual, însă descompusă vectorial, această mișcare reprezintă o componentă verticală – corectă și una orizontală – incorectă. Grijă deci, mai ales în cazul pacienților cu gingii mai sensibile, tehnologia rotativă poate produce traumatisme gingivale. Periajul corect al dintilor, în acest caz, recomandă utilizarea unor periuțe cu peri foarte moi.

    Acțiunea de curățare dinamică

     

    Unele periuțele electrice pot curăța dinții și gingiile indirect, dincolo de capătul activ al periuței. Prin mișcările foarte rapide ale periuței, lichidele din apropierea capătului activ sunt agitate și formează un așa numit val hidrodinamic. Acest val poate contribui la indepartarea placii bacteriene în locurile unde periuța nu reușește să ajungă: interdentar, sub lucrări dentare, sub linia gingiilor, sau pe lângă aparatul ortodontic în cazul pacienților ce poartă aparate fixe.

    Actiune de curatare

    Acest efect hidrodinamic, extrem de eficient, se observă în cazul periuțelor sonice, pe o distanță de 3-4 mm față de capătul periuței, în timp ce în cazul periuțelor rotative este aproape inexistent. Astfel, studiile arată că eficiența obținută în urmă utilizării unei astfel de periuțe (de ex. Philips Sonicare) poate fi până la de două ori mai mare* față de periuțele electrice rotative ce nu generează acest efect.

     

    În concluzie, dacă reușești să folosești corect periuța manuală din punctul de vedere al tehnicii de periaj, al duratei și  intensității periajului, iar la controalele stomatologice medicul dentist certifică un indice scăzut de placă bacteriană, atunci te numeri printre puținii care "își fac temele" corect prin periaj manual. Felicitări! Poți continua!

    Dacă însă nu reușești să respecți mișcările indicate de specialiști, durata de minim 3 minute a periajului manual, dacă nu ești sigur cât de tare să apeși pe periuță sau dacă pur și simplu îți dorești un un periaj mai eficient, e cazul să încerci o periuță electrică de calitate. Iar când îți alegi periuță electrică ține cont de tipul de tehnologie utilizată și ferește-te de mișcările orizontale.

    Articol realizat în parteneriat cu:

    Andrei Constantinovici

    Dr. Andrei Constantinovici

     

    Doctor în științe medicale

    Specializare: Medic specialist Protetică dentară | Estetică dentară | Implantologie

    *Mirza F, Argosino K, Ward M, Ou S-S, Milleman K, Milleman J Salus Research, Ft. Wayne IN, SUA

    *  testat pe periuța de dinți Philips Sonicare Prestige în combinație cu capul Philips Sonicare Prestige A3
    ** testat pe o periuță de dinți Philips Sonicare DiamondClean
    ***  Cu capul de periere Philips Sonicare DiamondClean 

    You are about to visit a Philips global content page

    Continue

    Site-ul nostru poate fi vizualizat cel mai bine cu cea mai recentă versiune de Microsoft Edge, Google Chrome sau Firefox.