- Dacă îţi alăptezi bebeluşul la sân în mod regulat, când îi este foame, producţia ta de lapte va creşte pe măsura nevoilor bebeluşului. Cu cât bebeluşul se hrăneşte mai mult, cu atât mai mult lapte vei produce pentru el.
- Bebeluşul ar trebui să aibă gura deschisă larg pentru a putea prinde sânul în mod corect. Ar trebui să prindă în gură mult ţesut mamar, nu doar mamelonul, pentru a se hrăni bine şi eficient.
- Alăptatul nu ar trebui să fie dureros dacă tu şi bebeluşul îl efectuaţi corect. Verifică forma mamelonului atunci când bebeluşul lasă sânul. Ar trebui să fie rotund şi să aibă un aspect normal, nu să fie „ţuguiat” sau deformat.
- Frunzele verzi şi reci de varză sunt excelente pentru calmarea sânilor congestionaţi când începe producţia de lapte. Pune câteva în sutien timp de aproximativ jumătate de oră după fiecare alăptare.
- Încurajează bebeluşul să golească primul sân la fiecare alăptare. Astfel, va beneficia de fiecare dată atât de laptele de început care îi astâmpără setea, cât şi de laptele de sfârşit mai consistent.
- În medie, bebeluşii alăptaţi la sân vor vrea să fie hrăniţi la 2-4 ore. Iniţial, o alăptare poate dura de la 10 minute la peste o oră. Fiecare mamă şi bebeluş sunt unici şi vor avea propriul ritm de hrănire.
- Acceptă tot ajutorul pe care îl poţi primi de la cei apropiaţi în primele săptămâni, astfel încât să te poţi concentra pe stabilirea alăptării şi pe îngrijirea ta şi a bebeluşului.
- În prima lună burtica este agitată, aşa că încearcă să ţii bebeluşul în poziţie verticală pe umăr după alăptări, frecând şi bătându-l uşor pe spate. Ia-l în braţe şi răsfaţă-l pentru a se calma – poţi să îl alinţi la această vârstă.
- Îţi poţi calma mameloanele utilizând cremă cu lanolină pentru mameloane în primele săptămâni de alăptare. După alăptare, aplică o cantitate mică pe mamelon.
- Printre semnele că bebeluşul tău se satură cu laptele matern este faptul că se linişteşte între alăptări, se trezeşte la intervale regulate pentru a fi hrănit, are scaune moi şi galbene, multe scutece ude şi ia în greutate.