Timp de citire: 5 min

Martie 2021

Lipidele din laptele matern ajută la sănătatea intestinală

Lipidele din laptele matern ajută la sănătatea intestinală

Grăsimile din laptele matern oferă mai mult decât energie. Studiile arată că acestea sunt importante în protejarea intestinelor bebeluşului împotriva inflamaţiilor şi a bolilor.

Grăsimile din laptele matern reprezintă aproape 50% din caloriile pe care nou-născuţii le ingerează, până în primele 6 luni. Diferitele tipuri de lipide şi compuşi ajută la asigurarea creşterii nou-născutului, la dezvoltarea şi funcţionarea sistemului neurocognitiv al bebeluşului şi la reglarea inflamaţiei şi a riscului de infecţie. Aceste efecte se extind până la vârsta adultă, reducând riscul de boli metabolice şi cardiovasculare.

Un studiu recent al lui Ramiro-Cortiijo et al. (2020) al Beth Isreal Deaconess Medical Center, Harvard Medical School, unul dintre centrele medicale academice de top din America, analizează mai atent lipidele şi acizii graşi din laptele matern şi dezvoltarea şi sănătatea sugarilor. În special sănătatea intestinală.

Compoziţia laptelui uman

Figura 1: Compoziţia laptelui uman

Energie şi protecţie


Laptele matern conţine o varietate de acizi graşi saturaţi, mononesaturaţi şi polinesaturaţi, fiecare dintre aceştia fiind prezenţi în concentraţii diferite. Pe lângă faptul că furnizează sugarilor energie, aceştia îndeplinesc şi o varietate de funcţii, de la transportul de vitamine solubile în grăsimi până la acţionarea în calitate de agenţi antiinflamatori, antibacterieni şi antivirali în intestine1. Consultaţi figura1.

Când vine vorba de acizii graşi saturaţi, pe măsură ce laptele se maturizează, concentraţiile acestora se modifică, de la 53,2% în colostru, la 62,1% în laptele de tranziţie, la 58% în laptele matur. Pe de altă parte, nivelurile de acizi graşi mononesaturaţi rămân oarecum stabile pe toată durata maturării laptelui, la aproximativ 45-50%.

Dintre lipidele din laptele matern, aproximativ 16% sunt acizi graşi polinesaturaţi cu lanţ lung (LCPUFA). Conform multor studii, aceşti acizi graşi au funcţii de dezvoltare, cardioprotectoare, anticancerigene, antiinflamatorii şi antioxidante.

Expunerea la LCPUFA influenţează dezvoltarea intestinelor bebeluşului. Studiile arată, de asemenea, un posibil beneficiu în boala inflamatorie intestinală şi reducerea leziunilor intestinale. Acest lucru se poate explica prin efectul pe care îl au asupra funcţiei barierei intestinale.

Dintre grăsimile mononesaturate, 36% constau în acizi oleici, care au efectul de a reduce punctul de topire al trigliceridelor. Acest lucru face posibil ca globulele de grăsime din laptele matern să fie formate, transportate şi metabolizate.

Globulele de grăsime din laptele uman


Toate aceste lipide călătoresc de la sân la bebeluş în globule de grăsime, care sunt cele mai mari în primele 24 de ore de la naştere, şi se micşorează în dimensiune în laptele de tranziţie şi în cel matur.

Fiecare globulă este înconjurată de o membrană tri-stratificată care conţine proteine importante care sunt esenţiale pentru sănătatea sugarului. Mai trebuie făcute cercetări suplimentare pentru a înţelege pe deplin rolul pe care îl joacă membrana în alimentaţia sugarilor. Cu toate acestea, studiile clinice promiţătoare care utilizează suplimente zilnice de membrane cu globule de grăsime din lapte la sugari cu vârsta de 6-12 luni au arătat o reducere cu aproape 50% a episoadelor de diaree cu sânge.

Studiile care utilizează membrane cu globule de grăsime de la bovine sugerează că membranele sunt importante pentru dezvoltarea cognitivă şi neuronală şi pentru a proteja împotriva infecţiilor bacteriene. Alte cercetări asupra membranelor indică faptul că globulele de grăsime din laptele matern ar putea fi, de asemenea, folosite în viitor pentru a furniza vitamine şi enzime digestive.

O astfel de cercetare demonstrează complexitatea uimitoare a laptelui matern şi a lipidelor acestuia. Pe măsură ce oamenii de ştiinţă descoperă mai multe lucruri, descoperirile lor pot deschide calea spre crearea de noi tipuri de terapii, care pot fi utile în special pentru copiii născuţi prematur sau pentru copiii care se confruntă cu afecţiuni critice de sănătate.

Distribuiţi acest articol:

Înscrie-te în comunitatea de profesioniști


Fii la curent cu produsele Philips Avent și cu Academia Philips Avent pentru Moașe. Inclusiv articole, traininguri și evenimente, dar și Discuțiile Academiei Philips Avent și webinarii. Completează formularul și îți vom trimite un email de confirmare. De-abia așteptăm să păstrăm legătura!

Stay up-to-date and subscribe

* Acest câmp este obligatoriu

*
*
*
*
*
*

*

Nu lucrezi în domeniul sănătății?

Referinţe

  1. J. Bruce German; Cora J. Dillard. Saturated Fats: A Perspective from Lactation and Milk Composition, Lipids, 2010; 45(10): 915-923

You are about to visit a Philips global content page

Continue

Site-ul nostru poate fi vizualizat cel mai bine cu cea mai recentă versiune de Microsoft Edge, Google Chrome sau Firefox.

Accesați un website-ul Philips Healthcare România
Please select the checkbox

Conținutul paginii următoare conține informații destinate exclusiv profesioniștilor din domeniul sănătății, întrucât se referă la produse care se încadrează în categoria dispozitivelor medicale care necesită utilizarea sau intervenția profesioniștilor din sectorul medical.

Ești o persoană care întrunește criteriile de mai sus?