Timp de citire: 5 min.

Noiembrie 2021

O perspectivă nouă asupra laptelui matern depozitat

Tată care depozitează laptele matern în frigider

După ce a fost extras, laptele matern trebuie depozitat în condiţii de siguranţă, pentru o igienă adecvată şi pentru a-şi păstra substanţele nutritive unice. Să trecem în revistă elementele de bază şi cercetările.

Laptele matern, administrat bebeluşului direct de la sân, este modalitatea optimă pentru ca nou-născuţii şi bebeluşii să primească toată nutriţia prevăzută de natură. Cu toate acestea, dintr-o serie de motive practice, extragerea şi stocarea laptelui matern este o realitate cotidiană pentru multe mame.

Din fericire, laptele matern care a fost depozitat corespunzător este a doua cea mai bună opţiune pentru bebeluşi. Învăţarea părinţilor şi a îngrijitorilor cele mai bune moduri de a stoca laptele matern preţios nu este doar o modalitate esenţială de a evita contaminarea bacteriană, este, de asemenea, importantă pentru a păstra substanţele nutritive ale laptelui. Să trecem în revistă elementele de bază, şi să aruncăm o privire la ceea ce spun cercetătorii.

Pregătirea pentru depozitare


Sugarii sunt vulnerabili la infecţii, aşa că depozitarea în siguranţă a laptelui matern începe cu igiena, din momentul în care laptele este extras. Înainte de a extrage laptele, mâinile trebuie să fie bine spălate. Pompa trebuie, de asemenea, să fie curată, iar recipientele (şi capacele) folosite pentru depozitare trebuie să fie sterilizate.

De asemenea, părintele trebuie să acorde o atenţie deosebită tipului de recipient utilizat. Acestea trebuie să fie din sticlă de calitate alimentară sau din plastic dur (fără BPA), cu capace care pot fi închise bine. Din motive de comoditate, părinţii pot opta pentru pungi de depozitare a laptelui matern pre-sterilizate, care se aruncă după utilizare.

Igienizarea se aplică, de asemenea, frigiderului şi congelatorului. Orice aliment vărsat trebuie şters imediat. De asemenea, este importantă curăţarea regulată. Aruncaţi alimentele vechi pentru a evita contaminarea încrucişată, şi ştergeţi suprafeţele cu un dezinfectant pentru a reduce riscul de dezvoltare a Listeria şi a altor bacterii.

Este de preferat să depozitaţi cantităţi mai mici de lapte, iar dacă îl congelaţi, lăsaţi un spaţiu gol în partea de sus a recipientului pentru a permite laptelui să se dilate.

Etichetarea corectă


Pentru a ţine evidenţa laptelui care trebuie folosit mai întâi, părinţii ar trebui să eticheteze fiecare recipient folosind un stilou cu cerneală rezistentă la apă pentru a nota data la care laptele a fost extras. În cazul în care laptele va fi folosit la o creşă, este bine să se noteze şi numele copilului, pentru a nu exista confuzii.

Frigider şi congelator


Odată extras, laptele matern se păstrează până la 4 ore la temperatura camerei, deşi, pentru a păstra substanţele nutritive, cel mai bine este să îl depozitaţi imediat la rece.  În frigider, laptele poate fi păstrat până la 5 zile la 4 °C sau mai puţin. Este mai bine să nu ţineţi recipientele pe rafturile uşii. De fiecare dată când se deschide uşa, laptele este expus la schimbări de temperatură, şi la lumină, ceea ce poate cauza oxidarea vitaminelor hidrosolubile.

În congelator, laptele matern poate fi păstrat la -18 °C sau la temperaturi mai scăzute timp de până la 6 (şi chiar 12) luni, dar o depozitare mai lungă poate afecta calitatea laptelui.

Dacă este necesar, laptele matern poate fi păstrat, de asemenea, într-un răcitor, folosind pachete de gheaţă, dar nu mai mult de 1 zi. Laptele matern proaspăt extras poate fi adăugat la laptele care a fost deja refrigerat sau congelat, dar este important ca laptele nou să fie răcit înainte de a fi adăugat, pentru a împiedica laptele refrigerat să se încălzească.

Temperatura potrivită


Este bine să li se reamintească părinţilor cum să menţină aceste temperaturi ideale. Nu ţineţi uşa deschisă prea mult timp. Asiguraţi-vă că garnitura de cauciuc din jurul uşilor este curată şi nu este ruptă sau deplasată. Iar înainte de a pune orice mâncare gătită în frigider, lăsaţi-o să se răcească mai întâi pe blat pentru a evita creşterea temperaturii din interior.

Deoarece multe gospodării menţin o temperatură prea ridicată în frigiderele şi congelatoarele lor, este de asemenea o idee bună să verificaţi panourile de control pentru a confirma temperatura reală. Dacă nu există un panou de control, sau pentru mai multă precizie, folosiţi un termometru separat pentru frigider/congelator.

Producătorii recomandă să plasaţi termometrul într-un pahar cu apă în frigider peste noapte, apoi să verificaţi temperatura dimineaţa, la prima deschidere a frigiderului.

Pentru congelatoare, introduceţi termometrul între alimentele congelate şi lăsaţi-l peste noapte. Apoi, efectuaţi orice ajustare a setărilor, pentru a obţine intervalul ideal de temperatură. Pentru a supraveghea temperatura, lăsaţi termometrul în interiorul frigiderului şi al congelatorului, astfel încât părinţii şi îngrijitorii să se asigure că totul este în regulă de la o săptămână la alta.

Păstrarea substanţelor nutritive din lapte


Depozitarea laptelui afectează substanţele nutritive conţinute. Majoritatea mamelor care alăptează vor alterna între hrănirea direct de la sân şi folosirea laptelui extras care a fost depozitat pentru o perioadă scurtă de timp. În acest caz, nu este nevoie să vă faceţi griji reale cu privire la pierderea de substanţele nutritive. Acest lucru diferă în cazul bebeluşilor care sunt hrăniţi exclusiv cu lapte matern depozitat, cum ar fi sugarii prematuri hrăniţi cu lapte depozitat provenit de la un donator.

Conform cercetărilor1, vitamina C din laptele matern depozitat se deteriorează rapid. Laptele matern depozitat în frigider timp de doar 24 de ore (sau congelat timp de 1 lună) a prezentat o scădere de aproximativ 30% a vitaminei C totale. După 2 luni în congelator, vitamina C a scăzut cu două treimi.

Acest lucru i-a determinat pe cercetători să recomande limitarea depozitării laptelui matern (utilizat în unităţile neonatale) la 24 de ore în frigider şi la 1 lună în congelator, iar dacă laptele trebuie depozitat mai mult timp, merită să se ia în considerare administrarea de suplimente de vitamina C pentru bebeluş. Un alt studiu2 a constatat că, după 7 zile în congelator, macronutrienţii din laptele matern, grăsimi, proteine şi lactoză, precum şi conţinutul energetic al laptelui au scăzut. Deşi, aşa cum s-a menţionat mai sus, dacă laptele depozitat este utilizat în combinaţie cu hrănirea direct de la sân, acest lucru nu ar trebui să fie o problemă.

Pregătirea pentru utilizare


Nu este surprinzător faptul că bebeluşii tind să prefere să bea laptele matern depozitat la temperatura corpului sau la o temperatură apropiată. Nici prea cald nu este bun. Spre deosebire de laptele praf, "laptele uman este un lichid viu"3, iar încălzirea acestuia la peste 80 °C poate face ca proprietăţile benefice să dispară. Asociaţia Băncilor de Lapte Matern din America de Nord (HMBANA) recomandă să nu se încălzească mai mult de 40 °C (să fie călduţ şi aproape de temperatura corpului).
 
Laptele congelat trebuie dezgheţat peste noapte în frigider. O modalitate mai rapidă de dezgheţare este folosirea încălzitorului pentru biberoane. Sau părinţii pot pune laptele congelat în apă călduţă, în acest caz, este important să verifice temperatura înainte de a-l folosi pentru hrănire. Şi pentru că îngheţarea rupe membrana globulelor de grăsime, laptele matern decongelat va avea smântână care pluteşte la suprafaţă. Este important ca aceasta să fie amestecată uşor înapoi în lapte pentru ca grăsimea rămasă să nu adere la biberon.

Odată dezgheţat, laptele matern poate fi păstrat în frigider până la 24 de ore sau timp de 1-2 ore la temperatura camerei. Nu trebuie niciodată reîngheţat după dezgheţare.  Iar dacă bebeluşul nu a reuşit să termine biberonul, este în regulă să păstraţi restul pentru mai târziu, atâta timp cât primeşte hrana suplimentară în termen de 2 ore.

Dilema privind cuptorul cu microunde


Pentru părinţii (şi pentru lucrătorii de la creşe) care se grăbesc, cuptorul cu microunde poate părea o soluţie excelentă, dar, în general, nu este recomandat. Adesea, cuptoarele cu microunde nu pot fi setate cu precizie şi încălzesc laptele în mod neuniform. Acest lucru poate cauza puncte fierbinţi care pot arde gura bebeluşului. Iar încălzirea excesivă poate duce la pierderea substanţelor nutritive şi a conţinutului de grăsime.

Pe de altă parte, cercetătorii au descoperit "că încălzirea cu microunde a laptelui uman poate fi efectuată fără pierderi semnificative de imunoglobuline şi substanţe nutritive examinate, cu condiţia ca temperaturile finale să fie sub 60 °C."4

Aşadar, dacă nu există alte opţiuni, încălzirea cu microunde foarte atentă poate fi posibilă. Puneţi laptele într-un recipient rezistent la microunde (fără capac) şi setaţi cuptorul cu microunde la cel mai mic nivel de putere. Încălziţi timp de câteva secunde, o cantitate mică de lapte se încălzeşte rapid!, agitaţi pentru a distribui căldura şi testaţi temperatura. Dacă este nevoie, mai încălziţi pentru câteva secunde, agitaţi şi testaţi din nou temperatura.

Distribuiţi acest articol:

Înscrie-te în comunitatea de profesioniști


Fii la curent cu produsele Philips Avent și cu Academia Philips Avent pentru Moașe. Inclusiv articole, traininguri și evenimente, dar și Discuțiile Academiei Philips Avent și webinarii. Completează formularul și îți vom trimite un email de confirmare. De-abia așteptăm să păstrăm legătura!

Stay up-to-date and subscribe

* Acest câmp este obligatoriu

*
*
*
*
*
*

*

Nu lucrezi în domeniul sănătății?

Referinţe

1. Buss IH, McGill F, Darlow BA, Winterbourn CC. Vitamin C is reduced in human milk after storage. Act a Pædiatr 2001; 90: 813–15. Stockholm. ISSN 0803-5253
2. García-Lara NR, Escuder-Vieco D, García-Algar O, De la Cruz J, Lora D, Pallás-Alonso C. Effect of freezing time on macronutrients and energy content of breastmilk. Breastfeed Med. 2012;7(4):295-301. doi:10.1089/bfm.2011.0079
3. Bransburg-Zabary, Sharron et al. “Human Milk Warming Temperatures Using a Simulation of Currently Available Storage and Warming Methods.” PloS one vol. 10,6 e0128806. 10 Jun. 2015, doi:10.1371/journal.pone.0128806
4. L. Ovesen, J. Jakobsen, T. Leth & J. Reinholdt (1996) The Effect of Microwave Heating on Vitamins B1 and E, and Linoleic and Linolenic Acids, and Immunoglobulins in Human Milk, International Journal of Food Sciences and Nutrition, 47:5, 427-436, DOI: 10.3109/09637489609006956

You are about to visit a Philips global content page

Continue

Site-ul nostru poate fi vizualizat cel mai bine cu cea mai recentă versiune de Microsoft Edge, Google Chrome sau Firefox.

Accesați un website-ul Philips Healthcare România
Please select the checkbox

Conținutul paginii următoare conține informații destinate exclusiv profesioniștilor din domeniul sănătății, întrucât se referă la produse care se încadrează în categoria dispozitivelor medicale care necesită utilizarea sau intervenția profesioniștilor din sectorul medical.

Ești o persoană care întrunește criteriile de mai sus?