Timp de citire: 5 min.

Martie 2023

Cercetarea cauzelor posibile ale creşterii rapide în greutate

Cercetarea cauzelor posibile ale creşterii rapide în greutate

Creşterea rapidă în greutate la bebeluşi poate duce la obezitate mai târziu în viaţă. Cum se poate evita acest lucru? Studiile analizează îndeaproape formulele de lapte praf pentru sugari şi biberoanele.

Atunci când un copil creşte rapid în greutate în primii 2 ani de viaţă, există un risc mai mare de a creşte având o greutate excesivă sau chiar de a deveni obez. Dacă se pot găsi modalităţi de a evita sau de a diminua incidentele de creştere rapidă în greutate, acest lucru ar putea contribui la reducerea riscului ca un copil să dezvolte obezitate mai târziu în viaţă.

Hrănirea cu lapte praf este adesea considerată vinovată, dar este adevărat? Părinţii şi moaşele au nevoie de dovezi ştiinţifice adecvate, astfel încât deciziile de hrănire să se bazeze pe mai mult decât pe zvonuri.

În articolul Practicile de hrănire cu formule de lapte praf pentru sugari asociate cu creşterea rapidă în greutate: o analiză sistematică, cercetătorii au analizat 18 lucrări care au tratat diferite aspecte ale hrănirii cu formule de lapte praf. Acestea au inclus studii care au analizat conţinutul de proteine, tipul de biberon utilizat şi modul în care părinţii îşi hrănesc sugarul.

Conţinut ridicat sau scăzut de proteine

 

Un studiu asupra bebeluşilor hrăniţi cu formule de lapte praf a împărţit un grup de 1.090 de sugari în mod aleatoriu, astfel încât aproximativ jumătate dintre ei au primit formule de lapte praf cu un conţinut scăzut de proteine, iar cealaltă cu un conţinut ridicat de proteine (cu bebeluşi alăptaţi la sân ca grup de control). Rezultatele au arătat mai multe cazuri de creştere rapidă în greutate cu niveluri mai ridicate de proteine decât cu formule cu conţinut mai scăzut de proteine (sau lapte matern).

Nivelul ridicat de proteine a fost măsurat la 2,05g/100ml de la naştere şi la 3,2g/100ml în cazul formulei "de continuare", administrată de la 6 luni. Un nivel scăzut de proteine a fost de 1,25 g/100 ml de la naştere şi de 1,6 g/100 ml de la 6 luni. Laptele matern conţine, în medie, 1,03g/100ml de proteine, şi este, prin urmare, considerat ca având un conţinut scăzut de proteine.

Deşi autorii au avut grijă să remarce necesitatea unor cercetări suplimentare, ei citează un studiu care sugerează că formulele de lapte praf cu un conţinut mai scăzut de proteine ar putea reduce riscul de creştere rapidă în greutate. Un alt studiu a sugerat să nu se mai recomande formula "de continuare", de la 6 luni, ca o modalitate de a reduce riscul de creştere rapidă în greutate.

Calorii suplimentare


Caloriile din formula de lapte praf ar putea fi, de asemenea, o problemă. Amestecarea incorectă a formulei de lapte praf şi prepararea concentrată a acesteia sau adăugarea de cereale în formulă au fost ambele preocupări care au fost cercetate.

Un studiu care a investigat modul în care părinţii amestecau laptele praf a constatat că amestecurile mai concentrate erau asociate cu greutăţi mai mari la 6 luni. Şi, deşi adăugarea de cereale în lapte nu este recomandată din cauza riscurilor de sufocare, se pare că aceasta duce, de asemenea, la o creştere excesivă în greutate, băutura lapte-cereale administrată la 6 luni fiind asociată cu un IMC mai mare la 12 şi 18 luni.

Studierea biberonului


Un alt aspect care ar putea influenţa creşterea rapidă în greutate este biberonul în sine. Simplul act de hrănire cu biberonul pare să fie cheia creşterii rapide în greutate, mai multe hrăniri pe zi fiind legate de o creştere în greutate mai mare, indiferent dacă biberonul conţinea formulă de lapte praf sau lapte matern.

Dimensiunea biberonului pare să facă, de asemenea, diferenţa. În acest caz, mai mic ar putea fi mai bun.  Bebeluşii hrăniţi cu un biberon mare (±177 ml) au prezentat o creştere în greutate mai mare între 2 şi 6 luni decât bebeluşii hrăniţi cu un biberon mai mic.


Folosirea biberonului pentru a culca bebeluşul pare să ducă, de asemenea, la obezitate timpurie până la vârsta de 24 de luni.  Iar bebeluşii care aveau tendinţa de a bea până la ultima picătură din biberon, de unii singuri, fără îndemnul părinţilor, aveau, de asemenea, mai multe şanse de a lua în plus în greutate. 

Cercetătorii solicită continuarea studiilor pentru a consolida aceste constatări şi pentru a confirma alte ipoteze privind legăturile dintre hrănirea cu formule de lapte praf şi creşterea rapidă în greutate. Între timp, merită să se ia în considerare constatările ca oportunităţi de a promova creşterea sănătoasă în greutate în rândul sugarilor hrăniţi cu biberonul.

Distribuiţi acest articol:

Înscrie-te în comunitatea de profesioniști


Fii la curent cu produsele Philips Avent și cu Academia Philips Avent pentru Moașe. Inclusiv articole, traininguri și evenimente, dar și Discuțiile Academiei Philips Avent și webinarii. Completează formularul și îți vom trimite un email de confirmare. De-abia așteptăm să păstrăm legătura!

Stay up-to-date and subscribe

* Acest câmp este obligatoriu

*
*
*
*
*
*

*

Nu lucrezi în domeniul sănătății?

Referinţe

  1. Appleton J, Russell CG, Laws R, Fowler C, Campbell K, Denney‐Wilson E. Infant formula feeding practices associated with rapid weight gain: A systematic review. Matern Child Nutr. 2018;14:e12602. doi.org/10.1111/mcn.12602

You are about to visit a Philips global content page

Continue

Site-ul nostru poate fi vizualizat cel mai bine cu cea mai recentă versiune de Microsoft Edge, Google Chrome sau Firefox.

Accesați un website-ul Philips Healthcare România
Please select the checkbox

Conținutul paginii următoare conține informații destinate exclusiv profesioniștilor din domeniul sănătății, întrucât se referă la produse care se încadrează în categoria dispozitivelor medicale care necesită utilizarea sau intervenția profesioniștilor din sectorul medical.

Ești o persoană care întrunește criteriile de mai sus?