Timp de citire: 5 min.

Iunie 2023

Îngrijirea neonatală în timpul restricţiilor COVID

Sugar aflat în secţia de terapie intensivă neonatală în timpul pandemiei de COVID-19

Restricţiile ca urmare a COVID au avut o influenţă negativă în tot, de la îngrijirea perinatală la contactul piele pe piele şi sănătatea mintală. Ce au găsit cercetătorii?

Izolarea şi distanţarea socială în timpul pandemiei de COVID-19 au fost modalităţi importante de prevenire a răspândirii virusului şi de a menţine persoanele vulnerabile în siguranţă. Printre cei mai vulnerabili se numără nou-născuţii cu greutate mică la naştere, bolnavi şi cei născuţi prematur. Aşa că ar părea logic să urmeze aceleaşi restricţii pentru COVID-19 pentru îngrijirea acestora. Şi totuşi, cercetătorii au pus sub semnul întrebării stricteţea acestor restricţii, şi dacă acest lucru a afectat bunăstarea sugarilor şi a părinţilor acestora.

Într-un sondaj online efectuat pe 2103 părinţi, cercetătorii olandezi şi germani au întrebat oameni din 56 de ţări, în 23 de limbi, despre experienţele acestora cu naşterea în timpul pandemiei, într-o perioadă care începe de la 1 decembrie 2019. Aceştia au fost interesaţi în special de părinţii sau tutorii legali cu nou-născuţi care au avut nevoie de îngrijiri speciale, inclusiv bebeluşi aflaţi în secţiile de terapie intensivă neonatală.

Aceştia au descoperit că restricţiile pandemiei au influenţat negativ totul, de la accesul la îngrijirea perinatală până la sănătatea mintală.

Dintre cei chestionaţi, 33% au avut mai puţine programări perinatale, iar 6% au raportat că nu au avut nicio programare legată de sarcină. Şi când aceste programări au fost disponibile, 42% au spus că nu au avut voie să-şi aducă partenerul sau persoana de sprijin cu aceştia. În 52% dintre cazuri, a merge singură a însemnat şi să fii singură în timpul naşterii.

Interacţiuni limitate


Conform abordării de îngrijire a dezvoltării centrată pe sugar şi pe familie, hrănirea cu lapte uman, alăptarea timpurie, contactul piele pe piele şi prezenţa părinţilor sunt esenţiale pentru îngrijirea neonatală. Cercetătorii au descoperit că "unei rate alarmante de părinţi (>20%) nu li s-a permis să fie prezenţi cu nou-născutul lor care primea îngrijiri speciale/terapie intensivă."

De fapt, majoritatea persoanelor chestionate au raportat că restricţiile pandemiei le-au limitat prezenţa sau interacţiunea cu nou-născutul lor. Acest lucru i-a exclus pe aceşti bebeluşi de la contactul piele pe piele şi de şansa de a crea o legătură cu părinţii lor prin auzirea vocilor şi simţirea parfumului acestora. Cercetătorii subliniază, de asemenea, că acest tip de excludere ar putea cauza probleme cu dezvoltarea neurocomportamentală a sugarului.

Datorită ajutorului personalului medical dedicat, alăptarea a fost mai puţin influenţată de restricţiile COVID-19, peste 85% dintre mame raportând că bebeluşul lor a fost hrănit cu laptele propriu al mamei (parţial sau exclusiv) în primele săptămâni, începând fie din prima zi, fie în prima săptămână.

Politică privind lipsa separării


Cu toate acestea, sănătatea mintală a părinţilor a avut de suferit, 92% fiind îngrijoraţi de COVID-19 după naşterea copilului lor. Majoritatea acestor părinţi au simţit că nu sunt bine informaţi sau nu au primit sprijinul necesar pentru a-şi gestiona problemele de sănătate mintală. Toate acestea în timp ce se confruntă simultan cu un nou-născut vulnerabil care necesită îngrijire suplimentară. Din păcate, un astfel de stres poate afecta în mod negativ relaţia dintre o mamă şi copil, poate interfera cu dezvoltarea copilului şi poate contribui la depresia postnatală.

Studiile arată că nou-născuţii au un risc scăzut de a fi infectaţi cu COVID-19, iar dacă dezvoltă COVID-19, au doar simptome uşoare. Acest fapt i-a determinat pe cercetători să concluzioneze că "implementarea unei politici privind lipsa separării este esenţială pentru a evita suferinţa inutilă în rândul celor mai tineri şi celor mai vulnerabili membri ai societăţii noastre." Acestora li se alătură în apelul pentru lipsa separării Organizaţia Mondială a Sănătăţii, Fundaţia Europeană pentru Îngrijirea Nou-născuţilor (EFCNI)2 şi recomandările de îngrijire a dezvoltării centrate pe sugar şi pe familie.

Deşi restricţiile se pot relaxa în anumite regiuni ale lumii, COVID-19 duce în continuare la izolare şi carantină în alte regiuni. Apoi, există posibilitatea să apară noi variante de COVID-19. Pe măsură ce ne confruntăm cu un viitor incert, este vital să recunoaştem nevoile de bază ale sugarilor şi ale părinţilor acestora şi să ne străduim să găsim modalităţi de a-i proteja pe cei vulnerabili în moduri care nu dăunează.

Descărcaţi studiul global şi raportul de proiect al EFCNI, "Fără separare. Împreună pentru o îngrijire mai bună! Îngrijirea pentru dezvoltare centrată pe sugar şi pe familie în timpul pandemiei de COVID-19, un sondaj global al experienţelor părinţilor."

Fundaţia Europeană EFCNI

EFCNI este prima organizaţie europeană care reuneşte părinţi, experţi în domeniul sănătăţii şi oameni de ştiinţă, cu scopul de a îmbunătăţi sănătatea pe termen lung a copiilor prin cea mai bună metodă de prevenire, cel mai bun tratament şi cea mai bună îngrijire posibilă.

Distribuiţi acest articol:

Înscrie-te în comunitatea de profesioniști


Fii la curent cu produsele Philips Avent și cu Academia Philips Avent pentru Moașe. Inclusiv articole, traininguri și evenimente, dar și Discuțiile Academiei Philips Avent și webinarii. Completează formularul și îți vom trimite un email de confirmare. De-abia așteptăm să păstrăm legătura!

Stay up-to-date and subscribe

* Acest câmp este obligatoriu

*
*
*
*
*
*

*

Nu lucrezi în domeniul sănătății?

Referinţe

1. Kostenzer J, Hoffmann J, von Rosenstiel-Pulver C, Walsh A, Zimmermann LJI, Mader S; COVID-19 Zero Separation Collaborative Group. Neonatal care during the COVID-19 pandemic - a global survey of parents' experiences regarding infant and family-centred developmental care. EClinicalMedicine. 2021 Aug 6;39:101056.
2. European Foundation for the Care of Newborn Infants (EFCNI), www.efcni.org Philips Avent is a partner of the of the European Foundation for the Care of Newborn Infants (EFCNI). 

You are about to visit a Philips global content page

Continue

Site-ul nostru poate fi vizualizat cel mai bine cu cea mai recentă versiune de Microsoft Edge, Google Chrome sau Firefox.

Accesați un website-ul Philips Healthcare România
Please select the checkbox

Conținutul paginii următoare conține informații destinate exclusiv profesioniștilor din domeniul sănătății, întrucât se referă la produse care se încadrează în categoria dispozitivelor medicale care necesită utilizarea sau intervenția profesioniștilor din sectorul medical.

Ești o persoană care întrunește criteriile de mai sus?