Mai 2021
Laptele matern este bine echilibrat cu nutrienţi, anticorpi şi multe altele. Toate pentru a proteja, a hrăni şi a pregăti bebeluşul pentru un viitor sănătos. Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi UNICEF recomandă cu tărie ca mamele să îşi hrănească bebeluşii numai cu lapte matern în primele 6 luni – începând cu 1 oră după naştere. O privire mai atentă asupra compoziţiei laptelui matern, de la prima hrănire cu colostru, ne arată cât de bine echilibrată este compoziţia laptelui matern. Pentru protejarea, hrănirea şi pregătirea bebeluşului pentru viitor.
Interesul ştiinţific pentru studiul compoziţiei laptelui matern este în creştere – şi se găsesc tot mai multe componente. Un lucru pe care îl descoperă ştiinţa este că nu există o regulă universal valabilă. Compoziţia colostrului diferă de laptele matur, iar componenţa laptelui matur se schimbă de la alăptare la alăptare şi chiar în timpul unei singure alăptări. De fapt, se crede că laptele matern este modificat puţin de mamă, în special pentru nevoile bebeluşului ei.1 de exemplu, atunci când un bebeluş se naşte prematur, laptele matern "tinde să fie mai bogat în proteine şi grăsimi."2 Pe de altă parte, studiile arată3 că compoziţia laptelui matern nu este foarte afectată de diferenţele de rasă, vârstă, dietă sau dacă mamele au avut naşteri anterioare.
Evoluţia a adaptat uşor laptele matern la nevoile bebeluşilor. De la bun început, bebeluşii primesc o doză sănătoasă de anticorpi în colostru, pentru a-i proteja imediat pe măsură ce încep viaţa în lumea din afara uterului. Colostrul este bogat în alţi nutrienţi - inclusiv sodiu, clorură şi magneziu, precum şi vitamina A, C şi E. Prima săptămână de alăptare oferă, de asemenea, niveluri din ce în ce mai mari de lipide.
Pentru a satisface nevoile în schimbare ale unui bebeluş în creştere, compoziţia laptelui matern se schimbă pe măsură ce săptămânile trec - iar natura se asigură că bebeluşii primesc anticorpii şi nutrienţii specifici de care au nevoie pentru a se dezvolta. Componentele bioactive din laptele matern - inclusiv imunoglobulina şi macrofagele - protejează bebeluşii de infecţii, le întăresc sistemul imunitar şi tratează inflamaţiile2. Există chiar şi celule stem, pentru a repara orice leziune.
De la fier, cupru şi zinc la vitaminele A, C, D, E, K şi vitaminele B - bebeluşul primeşte un aport de micronutrienţi de la început, începând cu colostrul. Acestea sunt vitamine şi minerale pe care corpul nostru nu le poate produce (cu excepţia vitaminei D, care este sintetizată de piele din lumina soarelui). Macronutrienţii – carbohidraţi, proteine şi grăsimi – formează o mare parte din laptele matern. Dintre cei peste 200 de acizi graşi prezenţi, majoritatea constă din trigliceride, care eliberează energie pe măsură ce se descompun. De fapt, în 100 ml de lapte matern există 3-5 g de grăsime - ceea ce reprezintă 40-55% din caloriile din laptele matern. Laptele matern conţine, de asemenea, peste 400 de proteine diferite. Proteinele şi alţi macronutrienţi sunt esenţiali pentru dezvoltarea tractului gastrointestinal şi acţionează ca un probiotic pentru a promova un microbiom intestinal sănătos - un alt stimulent pentru capacitatea bebeluşului de a lupta împotriva infecţiilor şi de a menţine un metabolism sănătos. Chiar şi la vârsta adultă! Studiile privind laptele matern umplu volume întregi, iar complexitatea acestuia nu este încă pe deplin descoperită de ştiinţă. Pe măsură ce reflectăm asupra complexităţii şi beneficiilor laptelui matern şi aflăm mai multe despre ele, mamele şi profesioniştii lor în domeniul îngrijirii au o bază solidă pe care să îşi întemeieze deciziile privind sănătatea copiilor lor.
Distribuiţi acest articol:
Fii la curent cu produsele Philips Avent și cu Academia Philips Avent pentru Moașe. Inclusiv articole, traininguri și evenimente, dar și Discuțiile Academiei Philips Avent și webinarii. Completează formularul și îți vom trimite un email de confirmare. De-abia așteptăm să păstrăm legătura!
Referinţe
Conținutul paginii următoare conține informații destinate exclusiv profesioniștilor din domeniul sănătății, întrucât se referă la produse care se încadrează în categoria dispozitivelor medicale care necesită utilizarea sau intervenția profesioniștilor din sectorul medical.
Ești o persoană care întrunește criteriile de mai sus?