Iunie 2023
Epidemia globală de diabet afectează mai multe femei însărcinate şi bebeluşi. Alăptarea poate face o diferenţă reală, dar necesită un sprijin special.
Ratele de diabet în Europa au crescut cu 35% în ultimii ani. Africa de Nord şi Orientul Mijlociu înregistrează creşteri de până la 110%. Nu este de mirare că această epidemie globală duce la un număr tot mai mare de femei însărcinate cu diabet.
De fapt, diabetul este una dintre cele mai frecvente afecţiuni de sănătate care apar în timpul sarcinii, afectând 1 din 6 naşteri. Dintre acestea, 85% dintre cazuri se datorează diabetului zaharat gestaţional (GDM), iar ratele continuă să crească.
Hiperglicemia în timpul sarcinii creşte riscurile de morbiditate şi mortalitate maternă şi neonatală. Alăptarea este, de asemenea, afectată din mai multe motive, inclusiv rate mai mari de operaţii cezariene în rândul mamelor cu diabet. Este un cerc vicios, deoarece copiii mamelor cu GDM (în special fetele) prezintă un risc mai mare de a dezvolta probleme metabolice, inclusiv diabet de tip 2, care, la rândul său, creşte riscurile acestora (şi ale bebeluşului acestora) în timpul sarcinii.
Din fericire, încurajarea alăptării este o modalitate gratuită şi eficientă de combatere a diabetului matern (şi al descendenţilor). În ciuda numeroaselor provocări cu care se confruntă aceste mame, stabilirea alăptării este realizabilă pentru mamele cu diabet. Educarea acestora cu privire la alăptare merită o atenţie specială şi ar trebui să înceapă devreme în timpul sarcinii.
Webinarul nostru, Provocările şi oportunităţile privind alăptarea pentru mamele cu diabet, detaliază diferitele tipuri de diabet şi rolul alăptării în rândul mamelor cu diabet.
Prof. David McIntyre, Director de Medicină Obstetrică şi şef al Mater Clinical Unit şi profesor în medicină şi endocrinologie, Universitatea din Queensland, Australia, discută despre diabetul în timpul sarcinii, (pato)fiziologie şi riscurile pentru mamă şi copil. Acesta analizează, de asemenea, alăptarea şi beneficiile sale pentru sănătate pentru mama cu diabet şi copil, precum şi provocările specifice cu care se confruntă aceste mame.
Colega sa, Alison Barry, este educatoare în diabet acreditată la Mater Medical Research Institute. Aceasta împărtăşeşte informaţii de bază pentru a ajuta moaşele şi alţi membri de personal medical să ajute femeile cu diabet să-şi alăpteze cu succes copiii, inclusiv sfaturi din cei 30 de ani de experienţă ca moaşă clinică.
Rata de alăptare în rândul femeilor cu diabet este similară cu sau mai mică decât populaţia generală. Mamele obeze tind să alăpteze mai puţin. Frecvenţa mai mare a operaţiilor cezariene în rândul mamelor cu diabet contribuie, de asemenea, la scăderea nivelului de alăptare.
Alăptarea reduce riscul de diabet la mame. Alăptarea exclusivă şi pentru o perioadă mai lungă de timp (de exemplu, 5-10 luni), are, de asemenea, beneficiul de a reduce cu 50% riscul de GDM al unei mame de a dezvolta diabet. De asemenea, reduce riscul ca bebeluşul acesteia să devină supraponderal, ceea ce, la rândul său, reduce riscul bebeluşului de a dezvolta diabet mai târziu în viaţă.
În cadrul webinarului, Alison Barry explică faptul că femeile cu diabet cu o sarcină cu risc scăzut pot extrage în siguranţă laptele matern în ultimul trimestru al sarcinii, fără a face rău bebeluşului. Acest lucru le permite să colecteze şi să furnizeze colostru suplimentar, care ajută la stabilizarea nivelului scăzut de glucoză din sânge al nou-născuţilor, un risc care îi afectează pe bebeluşii născuţi din mame cu diabet.
După naştere, activarea secretorie a unei mame cu diabet (intrarea laptelui) va fi amânată. Alăptarea timpurie şi contactul piele pe piele pot ajuta. Pentru bebeluşii cu niveluri scăzute de glucoză în sânge, sau în caz de aport scăzut de lapte matern, Barry recomandă şi creşterea frecvenţei alăptării. Imediat după naştere, mama cu diabet va avea nevoie de mai puţină insulină. Alăptarea reduce, de asemenea, necesarul de insulină. Prin urmare, este important ca mamele să îşi verifice nivelul de glucoză înainte şi după fiecare alăptare. De asemenea, ar putea fi nevoie să-şi ajusteze planurile alimentare.
Proaspete mame cu diabet beneficiază de sprijinul consultanţilor în alăptare, al moaşelor şi al familiei, pentru a căpăta încredere în procesul de alăptare. Este vorba despre sănătatea acestora, dar, mai important, este şi o modalitate de a preveni diabetul şi alte boli cronice la copilul său (şi chiar la nepoţii săi!).
Provocări şi oportunităţi privind alăptarea pentru mamele cu diabet, cu Prof. David McIntyre, educatoarea în diabet şi moaşa clinică acreditată, Alison Barry
Durata webinarului
Sesiunea 1: 55 min. (2 videoclipuri)
Sesiunea 2: 30 min.
Distribuiţi acest articol:
Fii la curent cu produsele Philips Avent și cu Academia Philips Avent pentru Moașe. Inclusiv articole, traininguri și evenimente, dar și Discuțiile Academiei Philips Avent și webinarii. Completează formularul și îți vom trimite un email de confirmare. De-abia așteptăm să păstrăm legătura!
McGuire K.P. (2016) Breast Anatomy and Physiology. In: Aydiner A., İğci A., Soran A. (eds) Breast Disease. Springer, Cham.
Conținutul paginii următoare conține informații destinate exclusiv profesioniștilor din domeniul sănătății, întrucât se referă la produse care se încadrează în categoria dispozitivelor medicale care necesită utilizarea sau intervenția profesioniștilor din sectorul medical.
Ești o persoană care întrunește criteriile de mai sus?