Timp de citire: 5 min.

Mai 2021

Microbiomul din laptele uman şi sănătatea sugarului

Stomacul bebeluşului nou-născut

Cercetătorii continuă să afle lucruri despre microbiomul bogat care se găseşte în laptele matern şi despre modul în care bacteriile comensale şi probiotice afectează sănătatea sugarului.

 

Oamenii au crezut mult timp că laptele matern este steril – iar bacteriile erau considerate contaminanţi. Acum ştim mai bine. Laptele matern conţine o gamă uimitoare de bacterii, formând un microbiom unic laptelui matern. 

 

În studiul Breast Milk, a Source of Beneficial Microbes and Associated Benefits for Infant Health (Laptele matern, o sursă de microbi benefici, şi avantajele asociate pentru sănătatea sugarilor), publicat în 2020, experţii raportează despre aproape 300 de studii privind acest microbiom. Este o reamintire sănătoasă a beneficiilor alăptării - şi întăreşte faptul că încă mai putem afla atât de multe despre laptele matern.

Bacteriile şi intestinul bebeluşului

 

În ultimii ani, ştiinţa a investigat efectele benefice ale bacteriilor comensale şi probiotice din laptele matern - mai ales având în vedere faptul că acesta afectează sănătatea intestinului bebeluşului. Deşi este dificil să se crească culturi ale unor bacterii, cercetătorii au reuşit să identifice câteva sute de specii de bacterii din laptele matern. 

Odată ce intră în intestinul bebeluşului, bacteriile comensale din laptele matern lucrează împreună pentru a elimina agenţii patogeni, concurând cu ei pentru nutrienţi. De asemenea, ele produc compuşi antimicrobieni, împiedică agenţii patogeni să adere la mucoasa intestinală şi stimulează producţia de mucină intestinală. 

 

Speciile de Lactobacillus din laptele matern - un potenţial probiotic - au puterea de a împiedica bacteriile să adere la intestine, ajutând la prevenirea dezvoltării infecţiilor la bebeluşi, precum Shigella, Salmonella şi E. coli. 

 

Hrănirea tuturor acestor bacterii bune din microbiomul intestinal al bebeluşului este sarcina a peste 200 de tipuri diferite de oligozaharide din laptele uman (HMO), care sunt componente pe care sugarii nu le pot digera. HMO nu numai că funcţionează ca prebiotice, ci şi luptă împotriva infecţiilor prin blocarea aderării agenţilor patogeni la mucoasa intestinală. HMO poate juca chiar un rol esenţial în prevenirea infecţiilor respiratorii.

Bebeluşi născuţi prematuri

 

Cercetările arată, de asemenea, că laptele matern este esenţial pentru copiii născuţi prematur a căror dezvoltare a bacteriilor intestinale a fost perturbată de antibiotice, tipul de naştere şi greutatea la naştere.

Beneficiile deja descoperite includ posibilitatea ca biomul laptelui matern să poată contracara efectele negative ale greutăţii mici la naştere asupra microbiomului intestinal al bebeluşului, care tinde să fie subdezvoltat (comparativ cu bebeluşii născuţi la termen). De asemenea, laptele propriu al mamelor pare să contribuie la creşterea diversităţii şi bogăţiei biomului intestinal al bebeluşilor născuţi prematur. Pe măsură ce cercetările continuă, va fi interesant să aflăm ce mai descoperă oamenii de ştiinţă despre efectele alăptării asupra microbiomului intestinal prematur.

După cum se confirmă în multe rapoarte, alăptarea promovează o sănătate mai bună şi o dezvoltare cognitivă la sugari, efecte care continuă până la vârsta adultă. Cunoştinţele tot mai numeroase despre microbiomul din laptele uman se adaugă la numeroasele motive pentru a sprijini mamele care alăptează, ca mijloc de scădere a riscurilor pentru bebeluşi – şi de promovare a sănătăţii oamenilor în general.

Distribuiţi acest articol:

Înscrie-te în comunitatea de profesioniști


Fii la curent cu produsele Philips Avent și cu Academia Philips Avent pentru Moașe. Inclusiv articole, traininguri și evenimente, dar și Discuțiile Academiei Philips Avent și webinarii. Completează formularul și îți vom trimite un email de confirmare. De-abia așteptăm să păstrăm legătura!

Stay up-to-date and subscribe

* Acest câmp este obligatoriu

*
*
*
*
*
*

*

Nu lucrezi în domeniul sănătății?

Referinţe

  1. Katríona E. Lyons, C. Anthony Ryan, Eugene M. Dempsey, R. Paul Ross şi Catherine Stanton; Breast Milk, a Source of Beneficial Microbes and Associated Benefits for Infant Health (Laptele matern, o sursă de microbi benefici şi avantajele asociate pentru sănătatea sugarilor). Nutrients, 9 aprilie 2020

You are about to visit a Philips global content page

Continue

Site-ul nostru poate fi vizualizat cel mai bine cu cea mai recentă versiune de Microsoft Edge, Google Chrome sau Firefox.

Accesați un website-ul Philips Healthcare România
Please select the checkbox

Conținutul paginii următoare conține informații destinate exclusiv profesioniștilor din domeniul sănătății, întrucât se referă la produse care se încadrează în categoria dispozitivelor medicale care necesită utilizarea sau intervenția profesioniștilor din sectorul medical.

Ești o persoană care întrunește criteriile de mai sus?