0

Coş de cumpărături

Momentan nu există articole în coşul de cumpărături.

  Sfaturi de aur pentru a îţi ajuta copilul să renunţe la suzetă

  Sfaturi de aur pentru a renunţa la suzetă

   

  Pentru a îți ajuta micuțul în orice schimbare, trebuie să ai încredere în tine ca părinte. Iată câteva sfaturi pentru a te ajuta să faci primul pas spre renunțarea la suzetă.

   

  Fără griji

  Folosirea suzetei și suptul sunt activități naturale și sănătoase pentru copil, iar unii bebeluși se pot atașa de suzetă. Uneori poate părea că această etapă nu se mai sfârșește, dar dovezile arată că și dacă nu faci nimic, bebelușul va ajunge să nu mai aibă nevoie de ea. Dacă îți faci griji cu privire la dezvoltarea copilului sau ai nevoie de un sfat, consultă medicul pentru a elimina orice îndoieli.

   

  • Pași mici pentru a găsi calea potrivită

  Există multe moduri diferite de a renunța la suzetă, și toate pot avea succes! Mulți părinți spun că a fost mult mai ușor decât credeau să-și convingă copilul să renunțe la suzetă. Trebuie doar să găsești abordarea potrivită pentru micuțul tău, și să iei în considerare vârsta, etapa de dezvoltare și temperamentul său. Vedeți Cum găsesc cea mai bună metodă de a-mi ajuta copilul să renunțe la suzetă? Și reține - faceți totul treptat și veți găsi modalitatea potrivită împreună.

   

  • Ai grijă și de tine

  Fă-ți timp să vezi cum te simți tu însăți. Fiecare etapă prin care trece copilul este un pas mai departe de noi ca părinți și de bebelușul drăgălaș care a fost. E normal să te simți nesigură sau tristă. Asigură-te că dispui de suficientă susținere și ai timp și pentru tine. Practic vorbind, verifică dacă e momentul potrivit. De exemplu, va fi stresant la un anumit eveniment sau ocazie în familie dacă micuțul nu are suzeta? Încearcă să discuți cu o prietenă sau o rudă (fără să te audă cel mic).
   

  • Transformă totul într-o joacă

  Copiii răspund cel mai bine la schimbări când acestea sunt introduse în joacă. Folosind o poveste, imagini și râsete, îți vei ajuta copilul să se implice. Folosește imaginația micuțului cu ajutorul unor jocuri și activități vizuale (păpuși, fotografii, picturi) sau auditive (poezii, cântece sau povești). Istorioara lui Alunel, Cirip și Feli este un exemplu de poezioară care ajută la dezvoltarea limbajului și pune la contribuție imaginația copilului tău. Astfel, copilul va asocia renunțarea la suzetă cu bucuria și distracția.

   

  Relaţionarea prin emoţii

  Poți vedea că micuțul tău este lipsit de griji și entuziasmat, sau poate fi puțin trist la gândul că renunță la suzetă. Dacă pare trist sau reticent, e o ocazie bună să recunoști cum se simte și să-i explici motivele care stau la baza deciziei. De exemplu, „Te simți trist, hai să ne îmbrățișăm atunci”, și „În curând vei fi mare și nu vei mai avea nevoie de suzetă”. Câtă vreme copilul arată că se simte nesigur emoțional, continuă să îi iei în considerare sentimentele. Apoi revino ușor de fiecare dată la motivul logic pentru a renunța la suzetă.

   

  • Ajută-ţi copilul să simtă că deţine controlul

  Bieții de ei; noi hotărâm unde se duc, ce fac, cu cine, ce mănâncă și când dorm. Nu-i de mirare că din când în când mai au crize de nervi! Copilul tău va avea nevoie să simtă că ia deciziile singur. Lăsă-l să aleagă în ce moment al zilei sau al nopții renunță la suzetă, ce imagine să îi lipești pe tabelul cu steluțe sau ce cadou ar vrea să primească în semn de mulțumire când renunță la suzetă. Acestea sunt schimbări mici pentru noi, dar diferența dintre a simți că deține sau nu controlul e importantă pentru copil.Ajută-ţi copilul să simtă că deţine controlul.

   

  Rămâi pe poziţii

  Când apare momentul potrivit pentru a renunța la suzetă, iar copilul te-a ajutat să iei deciziile, arătă-i că ești 100% convinsă de această schimbare. Asigură-te că ești calmă și încrezătoare când îi comunici acest lucru. E minunat că acum copilul poate fi curajos și se poate îndepărta ușor de vârsta la care era bebeluș. Limbajul este perfect pentru a stabili așteptările. De exemplu, spune-i în ce zi anume va renunța la suzetă și când va lăsa suzeta, Feli îi va oferi un mic dar în semn de mulțumire.

   

  • Construiţi încrederea 

  Este o ocazie perfectă să îți lauzi copilul și să-l ajuți să fie mândru de trecerea de la bebeluș la copil mai măricel. Dacă folosești un tabel, marchează fiecare steluță sau abțibild cu laude generoase. Oricare ar fi abordarea pe care o alegi, recunoaște și arătă-ți bucuria că este destul de curajos și cuminte încât să renunțe la suzetă. Îi poți spune că devine mai isteț și crește cu fiecare pas pe care îl face.

   

  Dr Kerry Taylor, Psiholog clinician parental și infantil

  You are about to visit a Philips global content page

  Continue

  Site-ul nostru poate fi vizualizat cel mai bine cu cea mai recentă versiune de Microsoft Edge, Google Chrome sau Firefox.