Europa Centrală și de Est este o regiune complexă și diversă, formată din 19 țări care au fiecare propria limbă, legislație și cultură. De asemenea, sistemele de asistență medicală diferă unele de altele, cu niveluri diferite de acces la asistență și adoptare a tehnologiilor digitale. În ciuda faptului că acestea se află în diferite puncte de dezvoltare, fiecare țară are ceva unic din care se poate învăța.
Estonia, de exemplu, conduce calea în digitalizare, cu 99% din datele sale de sănătate disponibile deja în formă digitală. Muntenegru a reușit să-și îmbunătățească clasamentul în domeniul sănătății în numai doi ani, trecând de la poziția a 34, la poziția 23 în indicatorii europeni de sănătate (ECHI), printre altele, prin implementarea reformelor fundamentale care au redus semnificativ timpul de așteptare. În plus, așa cum s-a subliniat în European Healthcare Consumer Index 2018 (EHCI 2018), Muntenegru a avut succes în reducerea mortalității infantile, fiind un exemplu în Europa (cu 1,3 la 1000 de nașteri). Un nivel relativ scăzut al mortalității la naștere se găsește și în Letonia și Lituania.
Republica Cehă se regăsește pe primul loc în toate țările CEE din EHCI 2018, fiind un prestator de servicii medicale solid în regiune, cu o poziție stabilă de-a lungul anilor. Este urmată de Estonia, Slovacia și Serbia. Slovacia poate fi recunoscută și pentru accesibilitatea asistenței medicale și Polonia pentru excelența în îngrijirea cardiacă. Când vine vorba de startup-uri, statele baltice sunt un exemplu excellent, cu atenție deosebită asupra digitalizării.
În ciuda provocărilor, majoritatea țărilor CEE aduc îmbunătățiri semnificative în serviciile de asistență medicală în fiecare an și sunt din ce în ce mai bine evaluate de profesioniști și de pacienți.