Ultimele noutăți | România

Iun 05, 2019

Digitalizarea din Țările Baltice spre Balcani – o provocare și o oportunitate pentru Europa Centrală și de Est

Anul acesta am avut oportunitatea grozavă de a mă întâlni cu autoritățile publice din domeniul sănătății, călătorind prin Europa Centrală și de Est, din țară în țară, discutând și aprofundând problemele cu care se confruntă în fiecare zi. Nu este surprinzător, cele mai des menționate sunt lipsa de personal și constrângerile bugetare rezultate din tendințele globale cheie, inclusiv îmbătrânirea populației, creșterea bolilor cronice și emigrarea tinerelor talente. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, până în 2020, numărul persoanelor în vârstă de 60 de ani și mai mult va depăși numărul copiilor mai mici de 5 ani. Deja astăzi, 125 de milioane de oameni din lume au vârsta de 80 de ani și mai mult. Aceste tendințe exercită o presiune enormă asupra factorilor de decizie și în CEE, privind nevoia de a crea o soluție structurală și durabilă, întrucât simple ajustări suplimentare pur și simplu nu vor fi suficiente. Este necesară o schimbare profundă.

Reinier Schlatmann

CEO at Philips Central & Easter Europe

Diversitatea care ne permite să învățăm unii de la alții

Europa Centrală și de Est este o regiune complexă și diversă, formată din 19 țări care au fiecare propria limbă, legislație și cultură. De asemenea, sistemele de asistență medicală diferă unele de altele, cu niveluri diferite de acces la asistență și adoptare a tehnologiilor digitale. În ciuda faptului că acestea se află în diferite puncte de dezvoltare, fiecare țară are ceva unic din care se poate învăța.

Estonia, de exemplu, conduce calea în digitalizare, cu 99% din datele sale de sănătate disponibile deja în formă digitală. Muntenegru a reușit să-și îmbunătățească clasamentul în domeniul sănătății în numai doi ani, trecând de la poziția a 34, la poziția 23 în indicatorii europeni de sănătate (ECHI), printre altele, prin implementarea reformelor fundamentale care au redus semnificativ timpul de așteptare. În plus, așa cum s-a subliniat în European Healthcare Consumer Index 2018 (EHCI 2018), Muntenegru a avut succes în reducerea mortalității infantile, fiind un exemplu în Europa (cu 1,3 la 1000 de nașteri). Un nivel relativ scăzut al mortalității la naștere se găsește și în Letonia și Lituania.

Republica Cehă se regăsește pe primul loc în toate țările CEE din EHCI 2018, fiind un prestator de servicii medicale solid în regiune, cu o poziție stabilă de-a lungul anilor. Este urmată de Estonia, Slovacia și Serbia. Slovacia poate fi recunoscută și pentru accesibilitatea asistenței medicale și Polonia pentru excelența în îngrijirea cardiacă. Când vine vorba de startup-uri, statele baltice sunt un exemplu excellent, cu atenție deosebită asupra digitalizării.

În ciuda provocărilor, majoritatea țărilor CEE aduc îmbunătățiri semnificative în serviciile de asistență medicală în fiecare an și sunt din ce în ce mai bine evaluate de profesioniști și de pacienți.

Angajamentul necesar pentru dezvoltarea digitala

Conform studiului nostru “Future Health Index”, există o corelație clară între ratele mari de adoptare a colectării datelor și încrederea profesioniștilor din domeniul sănătății în capacitatea sistemului de a satisface nevoile pacienților. Prin urmare, nu este surprinzător faptul că aproape toți cofactorii interesați văd digitalizarea esențială pentru soluții care să rezolve diversele provocări din domeniul sănătății. În raportul McKinsey “The rise of Digital Challengers”, aceleași țări din Europa Centrală și de Est (Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia și Slovenia) sunt „provocate din punct de vedere digital”, dat fiind atât potențialul lor puternic de creștere în domeniul digital, cât și capacitatea de a imita astfel de hegemonii digitale ca Olanda, Norvegia sau Suedia.

Autorii raportului McKinsey subliniază că dezvoltarea economiei digitale a regiunii în toate sectoarele ar aduce beneficii economice importante. Se precizează că, prin închiderea decalajului digital cu Europa de Nord și de Vest, Europa Centrală și de Est ar putea câștiga PIB suplimentar până la 200 de miliarde de euro până în 2025. Care este elementul esențial pentru a realiza acest lucru? Un angajament puternic al țărilor și

guvernelor de a da prioritate digitalizării ca alegere strategică.

În timpul călătoriei mele, pe care am numit-o „Din Țările Baltice spre Balcani”, am observat că părțile cointeresate din domeniul asistenței medicale din întreaga regiune devin din ce în ce mai angajate să caute în mod activ soluții digitale care să abordeze principalele provocări locale. Ei sunt conștienți de oportunitățile pe care digitalizarea le poate aduce pentru ei înșiși și economia locală. Mulți au definit și urmează un drum clar înainte.

Pași pe calea digitalizării

În Republica Cehă, mai mulți profesioniști din domeniul sănătății caută de mulți ani soluții generale de digitalizare și schimb de date. Introducerea rețetei electronice la începutul anului 2018, care permite medicilor să prescrie medicamente în format electronic, a fost un mare pas înainte. Până la sfârșitul anului trecut, peste 17 mii de profesioniști din domeniul sănătății și peste 3 mii de farmacii au activat în sistem.

În Polonia, începând cu 2019, contul online al pacientului a devenit disponibil. Este vorba despre o aplicație online gratuită care urmărește să ofere accesul la rezultatele examinării, programări, istoricul pacientului și certificate de concediu medical. Un proiect pilot de rețetă electronică a început în 2018 și este planificat spre derulare în ianuarie 2020, cu rețete electronice utilizate ca standard de către toți medicii din Polonia.

În Estonia, fiecare persoană care a vizitat vreodată un medic sau medic de familie are un E-Health Record online (EHR) care poate fi urmărit și accesat cu cardul de identitate electronic. Sistemul EHR permite medicilor să acceseze înregistrările unui pacient și să citească rezultatele testelor, inclusiv fișiere cu imagini precum radiografii, chiar și din locații îndepărtate. În situații de urgență, un medic poate utiliza codul de identificare al pacientului pentru a citi informații critice în timp, cum ar fi tipul de sânge, alergii, tratamente recente, medicamente în curs sau sarcină. De asemenea, sistemul compilează date pentru statistici naționale, permițând măsurarea tendințelor de sănătate sau urmărirea epidemiilor.

Muntenegru, în ultimii ani, a implementat un sistem de trimitere electronică în timp real și e-prescripție electronică cu mare succes.

Schimbarea regulilor

Aproape fiecare țară din Europa Centrală și de Est are exemple practice de modalități de a îmbunătăți rezultatele pacienților și de a se îndrepta către asistența medicală bazată pe valoare  utilizând soluții digitale. În plus, există o mare înțelegere a necesității unei cooperări strânse între guvern, mediul academic și inovatori în domeniul sănătății, precum și o deschidere pentru a împărtăși cele mai bune practici. Există, desigur, încă obstacole de depășit, dar nu am nicio îndoială că, printr-o bună înțelegere a ceea ce poate aduce digitalizarea, aceste țări vor folosi impulsul de a deveni o forță digitală de frunte și a transforma curba inovației. Majoritatea soluțiilor de sănătate „viitoare” sunt deja disponibile astăzi, dar numai în câteva locuri.

Philips, cu experiența sa globală și înțelegerea sistemelor de asistență medicală locală, este gata să partenereze cu țările din Europa Centrală și de Est pentru ca viitorul să devină realitate astăzi!

#MedTechWeek #Philips #HealthcareDigitalization

Royal Philips (NYSE: PHG, AEX: PHIA) este o companie de tehnologie în domeniul sănătății axată pe îmbunătățirea vieții oamenilor și pe generarea de rezultate mai bune pe parcursul tuturor etapelor sănătății, de la un stil de viață sănătos și prevenție, la diagnostic, tratament și îngrijire la domiciliu. Philips utilizează tehnologii avansate și îmbină expertiza clinică cu cea pentru produsele destinate consumatorilor, pentru a oferi soluții integrate. Cu sediul în Olanda, compania este lider în imagistică medicală, terapii ghidate imagistic, sisteme de monitorizare a pacienților și informatică medicală, precum și în domeniul sănătății consumatorilor și cel al îngrijirii la domiciliu. Portofoliul Philips de tehnologii în domeniul sănătății a generat în 2018 vânzări de 18,1 miliarde de euro, iar compania are aproximativ 77,000 de angajați și este prezentă în peste 100 de țări. Mai multe noutăți despre Philips sunt disponibile la www.philips.ro/newscenter.

Citeşte mai multeCiteşte mai puţin

Subiecte

Contacte

Iris Golopența

Brand & Communication Manager South Eastern Europe

Office Oregon Park, 46D-46E-48 Pipera Road, Building C, 2nd floor, District 2, Bucharest 020309, Romania

Tel: + 40 743 810 223

Resurse media

Share în reţelele sociale

You are about to visit a Philips global content page

Continue

Site-ul nostru poate fi vizualizat cel mai bine cu cea mai recentă versiune de Microsoft Edge, Google Chrome sau Firefox.