Conform unui studiu anual realizat de Philips la nivel global, majoritatea adulților (67%) recunosc impactul semnificativ pe care somnul îl are asupra sănătății, însă puțini sunt cei care iau măsuri astfel încât să se bucure de odihnă de calitate.
- Persoanele care suferă de insomnie sunt de șapte ori mai predispuse la a fi implicate într-un accident soldat cu răni grave.
- 46% dintre persoanele cu tulburări frecvente de somn au raportat dificultăți sau absența de la locul de muncă.
- Cercetările în somnologie au relevat faptul ca nu doar adultii dar şi copiii pot avea probleme de adormire sau treziri nocturne frecvente, pavor nocturn, enurezis, apnee în somn.
„Problemele legate de somn constituie o epidemie globală care amenință sănătatea și calitatea vieții. 35% dintre oameni simt că nu dorm suficient, fiind afectaţi atât fizic și psihic, însă rata celor care caută ajutor profesional este încă mică, în condițiile în care cele mai multe tulburări de somn sunt prevenibile sau tratabile” susține Prof. Dr. Florin Mihălţan, Președintele Secțiunii de Somnologie a Societății Române de Pneumologie.
În aceeași măsură cu activitatea fizică și nutriția, somnul este esențial pentru reglarea metabolică la copii și la adulti. Datele epidemiologice din ultimii ani reflectă trendul paralel al scăderii duratei de somn și creșterii afecțiunilor metabolice precum obezitatea, diabetul sau hipertensiunea.
“În România, 9,6% dintre copii sunt la risc pentru tulburări de respirație în timpul somnului, conform primului studiu efectuat în acest sens, în țara noastră. Se descrie în prezent și la copii tipul II de sindrom de apnee în timpul somnului, cu obezitate. Această asociere, care combină fragmentarea somnului cu afectarea oxigenării, are un risc mai mare pentru rezistența la insulină și posibil diabet. În același timp, obezitatea constituie un factor de risc pentru apnee de somn” a declarat Dr. Mihaela Oros, preşedintele Asociaţiei pentru Tulburările de Somn la Copii şi Adolescenţi.