Înapoi
×

Puteţi face aceste lucruri în spaţiu?

Poţi realiza activităţile zilnice în condiţii de gravitaţie zero?

Cu toţii ştim că spaţiul este un mediu cu gravitaţie zero. Nu există sus sau jos. Dacă nu se ţin de un obiect fix, astronauţii de la Staţia Spaţială Internaţională (SSI) pur şi simplu plutesc încoace şi încolo. Deci cum fac toate lucrurile normale pe care oamenii le fac zilnic aici pe Pământ? Este totul posibil, da sau nu?
 

Bărbieritul
Da, dar ai mare grijă. Nimeni nu vrea să inspire firele tale. de păr bărbierite sau să îi intre un mănunchi de peri mici în ochi. Philips a recunoscut această problemă încă de pe vremea misiunii Apollo 11 şi a dezvoltat un dispozitiv care aspiră în siguranţă firele de păr bărbierite. Denumit MoonShaver, acesta a fost trimis către NASA pentru ca Neil Armstrong şi colegii săi astronauţi să îl ia cu ei în spaţiu.

 

 

Spălatul pe dinţi
Da. Scoţi o picătură de apă din sticla de apă, ţii periuţa de dinţi astfel încât fibrele să absoarbă apa, apoi înghiţiţi apa în exces. Acum ai o periuţă de dinţi umezită. Pui o cantitate mică de pastă de dinţi pe aceasta şi începi periajul. De ce o cantitate mică? Pentru că după ce ai terminat periajul, vei înghiţi tot ce ai în gură. Este mai înţelept decât să scuipi totul într-o cârpă şi să o arunci. Iar pasta de dinţi nu este otrăvitoare.

Dormitul
Da. În spaţiu nu există zi sau noapte, însă poţi vedea cum acestea întâmplă pe planeta ta natală. Nu ai nevoie de pernă sau saltea pentru a dormi în spaţiu şi nici măcar nu trebuie să te întinzi pe jos (îţi aduci aminte? Nu există sus sau jos). Pur şi simplu intri în sacul de dormit ataşat la peretele cabinei tale de dormit, închizi fermoarul acestuia şi apoi aluneci, la propriu, în lumea viselor.

Funcţionarea corpului
Da şi nu. Starea de imponderabilitate perturbă multe sisteme ale corpului. Este ceva obişnuit ca astronauţii să se simtă rău la început. Masa osoasă scade dacă nu pui nicio greutate pe membre, iar muşchii se atrofiază. Cu cât stai mai mult în spaţiu, cu atât îţi va fi mai dificil să funcţionezi la întoarcere. Pentru a te menţine în formă, poţi alerga pe pista de alergare de la SSI, deşi va trebui să te legi de ceva pentru a evita să ricoşezi imediat din aceasta.

Utilizarea toaletei
Urina este preţioasă, aşa că nu o risipi. Intră în cabina toaletei, închide uşa şi alege unul dintre cele două furtunuri codificate cromatic. Cel galben este pentru treaba mică, iar cel roşu este pentru treaba mare. Fiecare furtun exercită o uşoară forţă de aspirare pentru a-ţi garanta că lucrurile ajung acolo unde trebuie. Urina este reciclată în apă potabilă, în timp ce restul deşeurilor sunt depozitate până când pot fi aruncate.

Mâncatul
Da, dar nu te aştepţi la delicii culinare la această altitudine. Vei primi alimente deshidratate la care trebuie să adaugi apă sau mâncare gata pregătită pe care o mănânci cu lingura dintr-o pungă. Mâncarea nu va sta totuşi în lingură – după ce ai scos-o, ci va pluti şi va trebui să o prinzi cu gura. Preparatele cu sos sunt o sursă sigură de dezordine.

Băutul apei
Da. Nu poţi turna apă într-un pahar, dar o poţi suge dintr-o pungă printr-un pai. Şi este delicioasă: până la urmă, este probabil compusă din transpiraţia şi urina ta şi a celorlalţi membri ai echipajului. Purificarea fluidelor corporale permite SSI să recicleze o cantitate suplimentară de 6.000 de litri de apă pe an, evitând astfel să transporte acea cantitate de apă la o distanţă de 400 km în spaţiu. Iar sistemul de reciclare este atât de eficient încât este posibil ca apa care iese din acesta să fie mai curată decât apa de la robinet pe care o bei pe Pământ.

Vizite turistice
Nu este încă posibil să efectuezi zboruri scurte în spaţiu pentru a admira peisajul, dar va fi în curând. Philips a încheiat un parteneriat cu XCOR Space Expeditions pentru a oferi călătorii în spaţiu unui număr de persoane norocoase. Una dintre aceste persoane poţi fi chiar tu. Pentru a afla mai multe, alătură-te misiunii.