Înapoi
×

Cel mai bine păstrat secret din istoria bărbieritului

Cum a reuşit Neil Armstrong să scape de aspectul nebărbierit?

Cursa spaţială din anii 1960 a fost o competiţie acerbă între SUA şi URSS, în anii Războiului Rece. Ambele ţări doreau să producă tehnologia care să pună primul om pe Lună. Dar dat fiind că milioane de telespectatori urmăreau acel moment istoric, ar fi fost foarte tentant pentru astronauţi să se bărbierească rapid mai întâi.
 

Un aparat de bărbierit Philips a fost implicat în secret în programul spaţial al NASA?
Pentru împătimiţii de teorii ale conspiraţiei, dovezile sunt convingătoare. Philips era deja un pionier tehnologic încă din la 1914, când a înfiinţat organizaţia Philips Research. Aceasta a devenit rapid un centru major de competenţă şi inovaţie tehnică, în pofida faptului că era populată de angajaţi care purtau saboţi de lemn în timpul liber.

 


Mai revoluţionar decât URSS (sau SUA)
Cercetătorii Philips împărtăşeau spiritul inovator al companiei. Au dezvoltat rapid tuburile de raze X, lămpile de radio, sistemele electronice şi materialele magnetice care au dus la inventarea sistemului de bărbierit rotativ – un concept efectiv revoluţionar la acea vreme.
Pe de altă parte, tehnologia spaţială se afla încă în faza incipientă. Abia în 1957, naveta Sputnik 1 a URSS a reuşit să facă o singură mişcare de revoluţie (ce-i drept, în jurul Pământului), şi a mai durat încă 12 ani până când naveta Apollo 11 a SUA a aselenizat.

O poveste tipic americană... sau poate că nu
Atunci când aselenizarea a avut loc în cele din urmă, americanii au fost extaziaţi. Au spus lumii cum colecţia lor excepţională de aparatură din era spaţială a făcut posibilă învingerea ruşilor într-un moment definitoriu din istorie. Dar poate că un element cheie de la bordul navetei Apollo 11 era, de fapt, olandez. Chiar înainte de decolare, cercetătorii Philips un înmânat în secret reprezentanţilor NASA ultima lor inovaţie: aparatul de ras dublu-rotativ MoonShaver. Capabil să aspire firele de păr bărbierite care altfel ar fi plutit în voie în condiţii de gravitaţie zero, acesta a fost conceput să protejeze atât ochii astronauţilor, cât şi aspectul acestora.

Până la Lună şi înapoi?
Deşi nu putem spune cu siguranţă dacă această tehnologie olandeză esenţială a ajuns efectiv pe Lună, o reclamă pentru aceasta a însoţit categoric transmisiunea TV a istoricei decolări. Mai mult decât atât, Neil şi Buzz erau pregătiţi să apară în faţa camerelor de filmat atunci când s-au întors.

Un alt aparat de bărbierit Philips în spaţiu
Astăzi, la aproape 50 de ani după acel salt uriaş pentru omenire, atât călătoriile în spaţiu, cât şi tehnologia rotativă a aparatelor de bărbierit au fost perfecţionate enorm. Zborurile în spaţiu cu durata de o oră sau mai puţin vor deveni curând posibile datorită XCOR Space Expeditions, în timp ce noul aparat de bărbierit Philips seria 9000 transformă deja bărbieritul într-o experienţă extralumească. Acesta este motivul pentru care vom celebra ambele repere ale inovaţiei testând Philips S9000 în condiţii de gravitaţie zero – şi oferind unui număr de persoane norocoase şansa de a sta pe scaunul copilotului. Poate că una dintre aceste persoane vei fi chiar tu.