Înapoi
×

10 invenţii spaţiale care sunt mai aproape decât ai crede

Câte articole de uz cotidian vin din spaţiu?

O varietate uimitoare de produse îşi datorează existenţa programului spaţial al NASA. Philips va profita de ocazia de a contribui la această mândră tradiţie a inovaţiei, permiţând desfăşurarea de experimente ştiinţifice pe naveta spaţială XCOR Lynx în timpul zborurilor. Între timp, iată 10 dintre cele mai bune produse care au reieşit din spaţiu:
 

1. Lentile rezistente la zgârieturi
Deoarece mediile din spaţiu conţin reziduuri şi particule care pot deteriora viziera căştilor astronauţilor, NASA a dezvoltat un proces pentru a crea lentile rezistente la zgârieturi. Industria optică a exploatat rapid acest proces pentru a face ochelari de vedere de zece ori mai rezistenţi la zgârieturi decât înainte.

 

 

2. Termometre auriculare
Niciun termometru normal nu poate măsura temperatura stelelor, aşa că NASA a încercat tehnologia cu infraroşu pentru a realiza acest lucru. Profitând de această idee, o companie a inventat un senzor cu infraroşu, l-a introdus într-un termometru auricular şi l-a utilizat pentru a măsura cantitatea de energie pe care timpanul o eliberează în canalul auricular. Versiunile de uz spitalicesc vă pot măsura acum temperatura în mai puţin de două secunde.

3. Branţuri de pantofi
Costumul de astronaut conceput pentru misiunile Apollo a inclus cizme special proiectate pentru a imprima un salt în paşii astronauţilor. Diverse companii de încălţăminte sportivă au adaptat această tehnologie pentru a absorbi energia generată în momentul în care piciorul atinge solul şi a o face să ricoşeze înapoi pentru un salt mai amplu. Neil Armstrong nici nu ştia câtă dreptate avea când a spus „Un salt uriaş pentru omenire”.

4. Aparate dentare invizibile
Tom Cruise ştia că nu poate cuceri publicul de cinema cu un zâmbet „metalic”. A ales să folosească în schimb aparatul dentar invizibil, care a fost lansat pe piaţă în 1987 şi a devenit imediat un succes. Acesta este compus dintr-o substanţă numită alumină policristalină translucidă (TPA), care a fost dezvoltată pentru a proteja antenele cu infraroşu ale dispozitivelor de urmărire bazată pe căldură a proiectilelor. Puternic? La categoria supersonică.

5. Unelte fără fir
Imaginează-ţi că mergi până pe Lună pentru a lua mostre de rocă şi apoi descoperă că nu există nicio priză de la care să alimentezi maşina de găurit. Pentru a evita această situaţie stânjenitoare, NASA s-a implicat în crearea unei maşini de găurit puternice cu motor magnetic şi o durată de funcţionare a bateriei maximizată. De atunci încolo, meşterii din întreaga lume au avut motive să sărbătorească.

6. Filtre pentru apa de la robinet
Aceste articole aparent simple au luat naştere din nevoia NASA de a epura apa în timpul zborurilor lungi în spaţiu. Şi de ce era nevoie să o epureze? Ei bine, în spaţiu nu există robinete. Apa pe care astronauţii o beau este reciclată din... apa pe care ceilalţi astronauţi au băut-o deja. Da.

7. Navigaţia prin satelit
Chiar înainte ca oamenii să ajungă în spaţiu, NASA a construit sateliţi care puteau comunica cu oamenii de la sol. Versiunile mai rafinate de astăzi ne permit să efectuăm apeluri telefonice interurbane şi să ne conducem maşina către destinaţie fără să fie nevoie să folosim vreodată acele chestii învechite de hârtie numite „hărţi”.

8. Burete de memorie
Un plastic din poliuretan-silicon, cu celule deschise a fost creat pentru a fi utilizat la scaunele navetelor spaţiale NASA, astfel încât să diminueze impactul în timpul aterizărilor. Materialul distribuie uniform greutatea şi presiunea pentru a absorbi şocurile şi va reveni la forma sa iniţială chiar şi după ce este comprimat la 10% din dimensiunea sa. Acum, utilizarea sa în fabricarea saltelelor este foarte populară.

9. Detectoare de fum
Dacă în mediul tău din spaţiu izbucneşte un incendiu sau sunt eliberate gaze nocive, cu siguranţă ai prefera să afli despre acest lucru înainte de a fi prea târziu. De aceea, NASA a contribuit la inventarea primului detector de fum reglabil, dotat cu diferite niveluri de sensibilitate pentru a preveni alarmele false. Cele instalate în locuinţa ta se bazează pe versiunea utilizată în Skylab, prima staţie spaţială a Statelor Unite.

10. Şanţuri de siguranţă
Pariem că nu ai fi ghicit niciodată această invenţie. Acest proces simplu, dar care salvează vieţi, implică introducerea de canale lungi şi superficiale în betonul de pe autostrăzi şi drumuri. Acestea deviază apa în exces de pe suprafaţă pentru a îmbunătăţi aderenţa anvelopelor. Fiind experimentată pentru prima dată la Centrul de cercetare al NASA, în anii 1960, această invenţie s-a răspândit pentru a perfecţiona trecerile de pietoni, bazinele de înot şi chiar grajdurile animalelor.

Vrei să iei parte la această tradiţie a desfăşurării de experimente ştiinţifice în spaţiu? Alătură-te misiunii.