0

Coş de cumpărături

Momentan nu există articole în coşul de cumpărături.

    Momentul nașterii este din ce în ce mai aproape. Cu cât trec zilele cu atât simți cum teama de naștere te acaparează, chiar dacă în mod inconștient.

    Teama de naștere  10 pași pentru a o depăși

    Teama de naștere 
    10 pași pentru a o depăși

    Nu te speria! Este absolut normal ca femeile să dezvolte pe parcursul sarcinii teama de naștere. Ba chiar această teamă poartă și o denumire? Tokofobia! Multe dintre noi începem să ne facem tot felul de scenarii legate de momentul în care se declanșează nașterea. Evident, că din această cauză devin și mai panicate. Eu nu am ajuns în acest stadiu, însă în sufletul meu s-au cuibărit în suflet o mulțime de griji.

     

    La prima sarcină era teama de necunoscut. Voiam să nasc natural și toate poveștile pe care le auzeam includeau durere. Multă durere. În plus, aveam impresia că este un proces pe care nu îl pot controla și atunci se poate întâmpla ca ce va să nu meargă după cum a fost stabilit. La cea de-a doua sarcină a fost și mai stresant pentru că după cum arăta situația la fața locului ne îndreptam spre cezariană, iar asta mă speria și mai tare.

     

    Nu cred că este femeie care să nu aibă tot felul de frici legate de naștere, așa că nu-ți mai face grijă și pentru că simți asta. Nu ești singura!

     

    Iată 10 moduri prin care poți să mai atenuezi teama de naștere, potrivit stressfreemommies.com.

    1. Vorbește cu cineva

     

    De fiecare dată când ai o stare de nervozitate, nu te rușina și apelează la un prieten care să te asculte. Alege pe cineva calm, care îți poate învinge teama de naștere. Poți apela chiar la doctorul care îți supraveghează sarcina pentru o discuție liniștitoare. Spune-i ce gânduri ai, întreabă-l tot ce-ți trece prin cap pentru a te lămuri. Discută cu el despre planul de nastere. Vorbind cu cineva te vei elibera și vei fi mult mai liniștită.

    2. Roagă-te

     

    Dacă ești o persoană credincioasă, faptul că te rogi poate avea un efect liniștitor. Într-un fel treci toate temerile tale în sarcina lui Dumnezeu și te vei simți mai mulțumită. Poți merge și la biserică dacă acest lucru te face să te simți mai bine.

    3. Respiră

     

    Un alt mod de a trece mai ușor peste teama de naștere este să respiri. Da, atât de simplu, dar atât de puternic. Respirația te va relaxa și vei avea o stare de spirit mai pozitivă. Poți alege să faci exerciții de respirație într-o cameră liniștită, stând confortabil și ținând ochii închiși.

    4. Pregătește-te

     

    Poate cel mai bun lucru pe care îl poți face pentru tine este să te pregătești pentru momentul nașterii. În felul acesta vei fii mult mai liniștită. Asigură-te că ai bagajul gata cu tot ce ți-ar putea trebui. Cumpara pompa de san de care ai nevoie. Pregătește camera bebelușului. Mie când mi s-a rupt apa la prima sarcina mi-a fost foarte ușor pentru că aveam la ușă tot ce aveam nevoie și nu m-am mai gândit decât că o voi întâlni pe fata mea.

    5. Fii deschisă la minte

     

    Atunci când te gândești la ce urmează să se întâmple în sala de nașteri trebuie să rămâi deschisă la minte. Dacă îți faci scenarii, încearcă să găsești și soluții la probleme astfel încât să fii liniștită. Când mi s-a rupt apa la cea de-a doua sarcină, am plecat spre spital convinsă că eu am să fac orice ca să nasc natural, că cezariana nu e potrivită pentru mine. Am suferit atunci când echipa de medici mi-a spus că este imposibil și că este periculos atât pentru viața mea, cât și pentru a copilului. Atunci mi-am spus că trebuie să accept și a fost bine. Chiar mai bine decât mă așteptam.

    6. Păstrează-ți pozitivismul

     

    Gândurile pozitive atrag după sine lucruri pozitive. Nu te ajută cu nimic să îți construiești scenarii în care finalul este unul trist. Este greu, dar cel mai bine te gândești la faptul că îți vei ține copilul în brațe și că îl vei putea răsfăța cu pupici și îmbrățișări.

    7. Citește multe


    Încearcă să citești cât mai mult despre naștere. Alege opinii și cărți ale medicilor specialiști, bloguri în care mamele povestesc experiențele lor, reviste. Vei obține informațiile de care ai nevoie și care îți vor da încredere în tine.

    8. Ascultă muzică

     

    Muzica poate schimba starea de spirit. Alege orice fel de ritmuri, trebuie doar să te facă să te simți bine. Poți să-ți faci chiar un playlist pentru ziua în care vei naște.

    9. Ieși din casă

     

    Este foarte important să respiri aer curat. Ieși la o întâlnire cu partenerul, cu o prietenă. Răsfățați-vă cu ceva bun, faceți cumpărături pentru bagajul de maternitate, vorbiți vrute și nevrute, doar să-ți ții mintea departe de teama de naștere.

    10. Privește în ansamblu

     

    Atunci când te macină frica, gândește-te la bebelușul pe care îl ai în burtică. El este cel mai bun mod de a-ți învinge teama de naștere. Poți să discuți cu partenerul, să vă imaginați cum o să arate copilul, cum o să fie viața voastră după naștere.

    Să facem o scurtă recapitulare privind modurile în care înfruntăm teama de naștere.

     

    Nașterea în sine este un moment atât de copleșitor și o experiență fantastică. În săptămânile de dinaintea marelui eveniment, te poți simți puțin mai nervoasă din cauza temerilor. Este perfect normal să simți acest lucru și nu trebuie să lași gândurile negative să pună stăpânire pe tine.

     

    Trebuie să inspiri adânc și să o iei ușor pentru că toate temerile se vor spulbera odată ce te vei vedea cu bebelușul în brațe.

     

    Nu uita să vorbești cu cineva apropiat despre teama de naștere, să te informezi cu privire la ceea ce urmează să se întâmple. Dacă știi ce trebuie sa iei cu tine la spital cand nasti și că acasă te așteaptă toate lucrurile de care vei avea nevoie pentru a-ți îngriji bebelușul, te vei simți mai relaxată. Rămâi pozitivă și cu mintea deschisă pentru că nașterea nu poate fi planificată în totalitate. Nu strică nici să te rogi din când în când.

    Dacă nimic nu funcționează, atunci gândește-te la bebelușul tău, la ziua cea mare când vă veți cunoaște!

     

    *Articol dezvoltat în parteneriat cu "Totul despre mame"

    Citește în continuare

    Fă cunoștiință cu aplicația Sarcina+

     

    Concepută pentru a îți fi alături de când rămâi însărcinată și până la naștere, aplicația Sarcina+ te ghidează în toate etapele sarcinii și te ajută să o monitorizezi îndeaproape.

    Descarcă acum:

    You are about to visit a Philips global content page

    Continue

    Site-ul nostru poate fi vizualizat cel mai bine cu cea mai recentă versiune de Microsoft Edge, Google Chrome sau Firefox.