0

Coş de cumpărături

Momentan nu există articole în coşul de cumpărături.

      Se tot întâmplă să aud cum tinerele mame, femei la prima sarcină, sunt amenințate de cei din jur cu ce se va întâmpla ”dup-aia”. Cât am fost însărcinată, mai ales în ultimul trimestru, când nu puteam să dorm pentru că am avut insomnii cum nu credeam că pot avea, toată lumea îmi zicea să dorm.

      Accesoriile de care ai nevoie atunci când alăptezi

      Dormi acum*

       

      „Dormi acum, cât ești gravidă, că după-aia...”

       

      Lăsați-le în pace pe tinerele mame! 

       

      Se tot întâmplă să aud cum tinerele mame, femei la prima sarcină, sunt amenințate de cei din jur cu ce se va întâmpla ”dup-aia”. Cât am fost însărcinată, mai ales în ultimul trimestru, când nu puteam să dorm pentru că am avut insomnii cum nu credeam că pot avea, toată lumea îmi zicea să dorm. ”Dormi acum, că dup-aia...!”

       

      ”Dup-aia” ar urma să fie sfârșitul lumii...

       

      Nu zice nimeni că nu se schimbă nimic. Apare un copil, vine în lume o nouă persoană - o persoană mică, mică, neajutorată, care depinde întru-totul de tine, mama lui. Numai alaptarea la san in primele zile îți va ocupa peste 10 ore din 24, dacă apelezi la varianta alăptării la cerere, așa cum este recomandat. Da, lucrurile se schimbă, dar de aici până la a le spune tinerelor mame, aflate la început de drum, că viața lor se va sfârși când va apărea copilul, e cale lungă.

       

      Credeți că ele nu știu că viața urmează să li se schimbe? 

       

      Credeți că nu știu că ani de zile de la momentul nașterii vor fi în gardă zi și noapte? Credeți că numai bebelușii nu le lasă pe mame să doarmă, că numai mamele de bebeluși nu dorm? Dragilor, mamele nu mai dorm de când rămân însărcinate (unele dintre ele). Nu dorm de griji, de planuri. Câte liste cu ce trebuie sa iei cu tine la spital cand nasti ai făcut? Nu dorm de teamă de necunoscut, de îndoieli, de spaime și de toate acele trăiri pe care numai când devii părinte le cunoști. Și nu-mi spuneți acum că mamă devii după ce naști, pentru că, dați-mi voie să vă contrazic: mamă devii în momentul în care ființa aceea nouă prinde viață în corpul tău.

       

      Nu ajutați cu nimic!

       

      Nu, nu ajută cu nimic să-i spui unei mame, pe un ton amenințător, că va fi vai de ea după ce apare copilul! Copilul nu e un monstru care vine în viața mamei ca s-o distrugă, să n-o lase să doarmă, să n-o lase să mănânce, să n-o lase să iasă din casă, să n-o lase să aibă prieteni, să iasă la un film, în oraș, la coafor, la masă, să meargă în vacanțe, să se bucure de weekenduri, de liniște și de multe alte lucruri de care toți ceilalți se bucură. 

       

      Drumul unei mame la primul copil e mai ceva ca cea mai găunoasă șosea din România în condiții meteo extreme. Plouă torențial, ninge viscolit, e ceață, sunt nămeți, e inundație, toate  sunt multe gropi adânci, nu poți evita nimic și nu vezi în față și nici stânga, dreapta. Ce începător nu s-ar speria să conducă în așa condiții. Așa că, vă rog din suflet, lăsați-le în pace pe tinerele mame!

       

      Spuneți-le că o să fie bine! Ajutați-le să își redacteze planul de nastere! Au nevoie de încredere în ele și în forțele lor! Spuneți-le că le veți fi alături! Orice s-ar întâmpla! Ce veți veni la ele chiar și în miez de noapte, când va urla copilul și ea va fi buimacă și o veți ajuta. Nu vă va chema poate niciodată, dar le face bine să audă că au la cine să apeleze. Spuneți-le că lucrurile se vor schimba, dar vor găsi o cale și se vor adapta, vor face față noii vieți. Spuneți-le că bebelușii vin pe lume cu un program haotic de somn, dar lucrurile vor intra pe făgaș normal. 

       

      Spuneți-le, deci, vă rog, că o să fie bine! De asta au nevoie cel mai mult! Iar dacă nu le puteți spune asta, atunci mai bine nu le spuneți nimic. 

       

      *Articol dezvoltat în parteneriat cu „Totul despre mame”

      Citește în continuare

      Fă cunoștiință cu aplicația Sarcina+

       

      Concepută pentru a îți fi alături de când rămâi însărcinată și până la naștere, aplicația Sarcina+ te ghidează în toate etapele sarcinii și te ajută să o monitorizezi îndeaproape.

      Descarcă acum:

      You are about to visit a Philips global content page

      Continue

      Site-ul nostru poate fi vizualizat cel mai bine cu cea mai recentă versiune de Microsoft Edge, Google Chrome sau Firefox.