0

Coş de cumpărături

Momentan nu există articole în coşul de cumpărături.

      Ce nu trebuie să mănânci când ești însărcinată

       

      Corpul tău deține toate instrumentele necesare pentru a-ți susține bebelușul, dar o dietă sănătoasă (și evitarea anumitor alimente) va ajuta Mama Natură să facă ceea ce știe mai bine. Așadar, cum diferă această dietă de recomandările obișnuite privitoare la un consum optim de alimente? Și ce trebuie să mănânci, mai exact? Multe femei însărcinate se întreabă și ce alimente nu trebuie să mănânce sau ar fi bine să evite în timpul sarcinii. Aici vei găsi răspunsurile, însoțite de sfaturi cheie privitoare la nutriția din timpul sarcinii.

       

      Suntem lângă tine, dar, nu uita, sarcina ta e unică și recomandările noastre nu înlocuiesc vizitele la medic. Ia legătura cu medicul pentru a discuta posibilele modificări de dietă.

      Ce nu trebuie să mănânci în timpul sarcinii 


      Vestea bună este că un consum optim de alimente în timpul sarcinii este similar cu o dietă sănătoasă pentru femeile care nu sunt însărcinate. Trebuie să încerci să respecți mesele regulate și să te concentrezi asupra consumului de alimente bogate în fibre, precum legume, fructe și cereale integrale. Și încearcă să consumi cât mai puține alimente bogate în zaharuri sau procesate. Cele 9 luni până la pregătirea bagajului pentru maternitate sunt o perioadă în care trebuie să ai grijă de tine și de viitorul bebe.
       

      Din motive de siguranță alimentară, carnea crudă sau negătită, ficatul, sushi, ouăle crude, brânzeturile moi și laptele nepasteurizat sau sucurile trebuie eliminate din dietă. În continuare vei găsi detalii suplimentare cu privire la unele dintre alimentele pe care nu trebuie să le mănânci dacă ești însărcinată:[1] [2] [3]

      1. Pește cu conținut ridicat de mercur, pește crud și crustacee


      Nu consuma pește cu conținut ridicat de mercur, precum marlin, pește-spadă, macrou uriaș, ton și Malacanthidae. Consumă cu moderație ton la conservă, ton bucăți, cu conținut caloric redus.

      Spre dezamăgirea tuturor iubitoarelor de sushi, peștele crud și crustaceele se numără printre alimentele pe care nu trebuie să le consumi atunci când ești însărcinată, deoarece pot conține bacterii sau paraziți. De asemenea, fructele de mare afumate se află pe lista alimentelor interzise în sarcina.

      2. Brânzeturi moi, din lapte nepasteurizat 


      Brânzeturile moi precum brânza feta, Brie sau Camembert sunt incluse, de asemenea, în lista alimentelor care nu trebuie consumate de gravide. Deoarece acestea sunt produse din lapte crud, pot fi contaminate cu bacteria Listeria.[4]

      Regulă generală: urmărește eticheta care menționează că laptele este pasteurizat! 

      branza moale

      3. Lapte și suc nepasteurizate  


      Aceeași regulă este valabilă și pentru sucuri și lapte. Sucul proaspăt stors sau orice tip de suc nepasteurizat poate conține bacterii nocive (E.coli, listeria, salmonella)[5] și nu trebuie consumat în timpul sarcinii). Poți bea, în continuare, cana obișnuită de lapte înainte de culcare - somnul in sarcina poate fi o provocare, mai ales în sarcina avansată - doar asigură-te că acesta este pasteurizat.

      4. Ouăle crude, în sarcină 


      Pe lista alimentelor care nu trebuie consumate în timpul sarcinii trebuie să se afle ouăle crude sau alimentele care conțin ouă crude sau gătite insuficient, cum ar fi aluatul de prăjitură, aluatul de fursecuri, ouăle fierte moi sau omleta. Ai grijă la alimentele care pot conține ouă gătite insuficient sau gătite ușor, cum ar fi salatele, sosurile, laptele de pasăre și înghețata. În timpul sarcinii trebuie să mănânci doar ouă pasteurizate, complet gătite.

      5. Carne gătită insuficient sau crudă 


      Carnea gătită insuficient sau crudă poate conține Listeria. Fii prudentă și evită mezelurile în timpul sarcinii, sau reîncălzește carnea până când aceasta începe să fiarbă. Pateurile sau produsele din carne sub formă de pastă refrigerate sunt, de asemenea, interzise. În ceea ce privește bucățile întregi de carne, asigură-te că acestea sunt bine gătite înainte de consum. 

      6. Germeni cruzi sau gătiți insuficient


      Germenii cruzi, precum cei de lucernă, ridiche, trifoi, fasole sau orice alți germeni prezintă riscul unei boli transmise prin alimente, așadar trebuie să fie bine gătiți pentru a reduce riscul dezvoltării bacteriene. [6]

      Același lucru este valabil și pentru fructele și legumele nespălate și salatele cumpărate din magazin.

      👉 Încearcă aparatele de gătit multicooker Philips All-in-One-Cooker pentru a obține preparatele preferate într-un timp record!

      Categorii de alimente de evitat în timpul sarcinii


      Unele alimente ar trebui evitate în sarcină pentru a proteja fătul și sănătatea ta. Vezi mai jos care sunt acestea.

      Produse lactate și ouă în sarcină


      Pe durata sarcinii este indicat să eviți toate lactatele și produsele care conțin lapte crud. Acestea pot conține listeria și ar putea declanșa o intoxicație alimentară bacteriană. Când mergi la cumpărături citește cu atenție etichetele pentru a vedea dacă apare mențiunea „fabricat din lapte crud”.

      Dacă optezi pentru produse neambalate pe bază de lapte, pune întrebări vânzătorului, ca măsură de precauție.

      De asemenea, este recomandat să mănânci doar ouă fierte tari. Ouăle crude sau pe jumătate fierte pot conține salmonella. Mai mult, evită produsele alimentare care conțin ouă crude, precum deserturi, sosuri de fructe, produse de patiserie etc.

      Produse lactate și ouă în sarcină

      Carne în sarcină


      În sarcină este interzis să consumi organe comestibile, așa cum sunt ficatul sau rinichii, deoarece pot conține substanțe nocive. Mai mult, ficatul are un conținut foarte mare de vitamina A (peste 700% din doza zilnică recomandată), ceea ce poate cauza tulburări de creștere și afecțiuni ale pielii, ficatului și ochilor la copil.

      Mezeluri în sarcină


      Evită carnea de porc tocată crudă, cârnații cruzi, prosciutto, salam și alte mezeluri. Consumul lor poate duce la toxoplasmoză, o boală infecțioasă cauzată de paraziți prezenți în carnea crudă.

      O infecție cu toxoplasmoză poate afecta fătul, iar în unele cazuri poate provoca avort spontan, mai ales în primul trimestru de sarcină. Dacă infecția cu toxoplasmoză apare înainte de sarcină, copilul este protejat de imunitatea mamei.

      Șorici în sarcină


      Ca și în cazul mezelurilor, șoriciul (piele crudă de porc) reprezintă un consum de carne crudă. Cu alte cuvinte, există un risc mai mare de infecție cu toxoplasmoză. Evită să consumi șorici în sarcină.

      Maioneza în sarcină


      Maioneza este în general dificilă pentru digestie. Dacă o alegi din comerț este făcută din ouă pasteurizate, însă, dacă alegi să o pregătești acasă, cel mai probabil te gândești la o rețetă de maioneză de casă cu ouă crude, care pot fi periculoase în sarcină.

      De aceea, este important să o eviți, iar dacă alegi maioneză din comerț, să citești cu atenție eticheta pentru a te asigura că ouăle conținute sunt pasteurizate.

      Margarină în sarcină


      Margarina și alimentele bogate în steroli nu sunt recomandate femeilor însărcinate sau care alăptează, cu excepția celor care au primit recomandarea medicului. Se pare că aceste substanțe duc la scăderea concentrației de beta-caroten, un precursor al vitaminei A.

      Potrivit Regulamentului Comisiei Europene nr. 608/2004, produsele care conțin fitosteroli și stanoli trebuie să includă mențiunea că „este posibil ca produsul să nu fie adecvat din punct de vedere nutrițional pentru femeile însărcinate, pentru femeile care alăptează și pentru copiii cu vârsta sub cinci ani”.

      Margarină în sarcină

      Mâncare picantă în sarcină


      Nu se știe sigur dacă mâncarea picantă face rău fătului. Un studiu din anul 2019 arată că anumite alimente, inclusiv mâncărurile picante, pot schimba „aroma” lichidului amniotic.

      Deși nu există studii care să arate consecințele, mâncarea picantă poate pune anumite probleme pentru gravidă. Consumată în exces, poate cauza arsuri gastrice, indigestie și disconfort abdominal.

      Fructe interzise în sarcină


      Majoritatea fructelor nu sunt interzise în sarcină dacă sunt spălate corespunzător sau dacă sunt preparate termic. Totuși, există câteva excepții de fructe interzise în sarcină:
       

      • Papaya - crud sau pe jumătate copt, papaya conține latex care poate induce contracțiile premature și poate fi periculos pentru făt;
      • Ananas - conține anumite enzime care pot afecta textura uterului și ar putea induce contracții și avort. De asemenea, poate cauza diaree care provoacă disconfort în sarcină.

      Semințe interzise în sarcină


      Pe lângă carne, ouă crude sau anumite fructe, și unele semințe sunt interzise în sarcină. De exemplu, dacă ești alergică la semințe de susan, ar trebui să le eviți la fel și uleiul de susan. Similar, în cazul tahini, humus sau halva de la supermarket ori restaurant.

      De asemenea, semințele de schinduf pot pune probleme. Dacă o cantitate mică, ocazional, este inofensivă, cantitățile mari pot fi periculoase. Acestea conțin fitoestrogeni care contribuie la comprimarea uterului.

      Alimente pe care să le consumi cu moderație în timpul sarcinii 


      În unele cazuri, poți consuma anumite alimente, însă doar în cantități mici și rareori. Mai jos sunt alimentele pe care să le consumi cu moderație.

      Mâncare prăjită în sarcină


      Limitează cât de mult poți alimentele prăjite, indiferent că este vorba de carne, cartofi sau alte legume. Grăsimile saturate sunt periculoase pentru sănătate. Poți alege să gătești mâncarea la aburi, fiartă, la grătar sau la cuptor. Poți chiar folosi puțin ulei de măsline pentru un plus de sănătate și savoare.


      👉 Pregătește alimentele rapid, gustos și sănătos cu friteuza cu aer cald și fără ulei Philips Airfryer Smart. Prăjește fără ulei pentru ca preparatele tale să aibă cu 90% mai puține grăsimi!

      Produse dulci în sarcină


      Poți consuma câte un pătrățel de ciocolată amăruie. Totuși, deoarece metabolismul glucidelor se schimbă în sarcină, este indicat să înlocuiești carbohidrații simpli cu unii complecși (cereale integrale, leguminoase, orez brun). Înlocuiește zahărul cu sirop de agave sau zahăr de cocos. Alege să le consumi cu moderație.

      De asemenea, este recomandat să reduci consumul de îndulcitori, mai ales de aspartan. Există mai multe studii care arată că un consum excesiv de îndulcitori poate crește riscul de naștere prematură.

      Tot legat de îndulcitori, un studiu publicat în anul 2016 a concluzionat că mamele care au consumat regulat băuturi dietetice în sarcină au o probabilitate mai mare să aibă copii supraponderali până la vârsta de un an.

      Produse dulci în sarcină

      Icre în sarcină


      Unele alimente trebuie evitate în sarcină deoarece femeia gravidă are un sistem imunitar mai vulnerabil. De exemplu, două femei, dintre care una este gravidă, sunt expuse la Salmonella sau Listeria, femeia însărcinată având un risc de 20 de ori mai mare să dezvolte listerioză sau salmoneloză. În cazuri severe pot apărea probleme de sănătate pentru făt. Icrele pot fi consumate doar dacă au fost pasteurizate sau gătite suficient.

      Icrele nepasteurizate sau cele preparate cu saramură pot fi purtătoare de Listeria, devenind dăunătoare pentru mamă și făt.

      Când alegi icre de la magazin, verifică eticheta pentru a te asigura că au fost pasteurizate sau gătite suficient prin tratament termic.

      Miere în sarcină


      Mierea are un potențial dăunător pentru făt. Conține bacteria Clostridium botulinum care poate provoca botulism la copii. Mama nu are de suferit deoarece sistemul său digestiv poate combate efectele acestei bacterii.

      Fătul poate avea de suferit însă dacă mănânci des miere pe durata sarcinii.

      Fasole în sarcină


      Fasolea este delicioasă și plină de substanțe nutritive. Totuși, conține tiramină, o substanță care poate provoca migrene ce pot pune probleme gravidelor.

      De asemenea, au anumiți compuși care afectează absorbția de beta caroten, vitamina B12 și vitamina D, potrivit unui studiu realizat de Departamentul de Agricultură din SUA. De aceea, este indicat un consum moderat de fasole.


      👉  Vezi întreaga categorie de aparate pentru procesarea alimentelor de la Philips.

      Ardei iute în sarcină


      Consumul ocazional de ardei iute și în cantități mici nu cauzează probleme pentru gravide. Totuși, consumul ridicat poate agrava grețurile matinale în primul trimestru, poate provoca arsuri gastrice și/ sau reflux gastric, iar aroma care trece la făt poate să îl deranjeze.

      Există și păreri că un consum ridicat de ardei iute provoacă travaliu prematur, însă acest lucru nu este suficient studiat. Pe scurt, condimentarea ocazională a unor preparate cu ardei iute este în regulă, atâta timp cât nu faci un obicei din acest lucru.

      Banane în sarcină


      Multe gravide sunt surprinse că acest fruct se află pe lista noastră. Deși bananele sunt sigure, ar trebui evitate sau consumate ocazional în anumite situații.

      Femeile care suferă de alergii și gravidele cu diabet gestațional ar trebui să evite bananele. Aceste fructe contin chitinază, o substanță asemănătoare latexului și care este alergen.

      Banane în sarcină

      Scorțișoară în sarcină


      Orice aliment consumat în exces poate pune probleme. Gravidele ar trebui să apeleze la scorțișoară doar ocazional, deoarece acest condiment poate provoca contracții uterine, senzații de arsură, indigestie și reacții cutanate.

      În sarcină este indicat strict drept condiment și nu sub formă de ceai, ulei sau suplimente alimentare.

      Nuci în sarcină


      Nucile sunt bogate în grăsimi sănătoase, proteine, acid folic, magneziu și vitamina E. Fibrele conținute înlesnesc digestia, iar acizii grași Omega 3 susțin dezvoltarea neurologică a fătului.

      Cu toate acestea, ar trebui consumate cu moderație. În primul rând, persoanele cu alergie la nuci (de exemplu, la arahide) ar trebui să le evite în orice combinație pe durata sarcinii. De asemenea, consumul excesiv poate duce la îngrășare și un nivel ridicat al grăsimilor din sânge.

      Usturoi în sarcină


      Usturoiul este un alt aliment cu numeroase beneficii pentru sănătate. Consumat ocazional, nu produce probleme în sarcină. Totuși, consumul excesiv poate cauza indigestie, disconfort abdominal și alte simptome digestive.

      Momentan, nu există dovezi științifice privind efectele suplimentelor de usturoi pentru gravide. Dacă vrei să iei un astfel de produs, este indicat să vorbești cu medicul înainte.

      Alimente de evitat în timpul sarcinii 

       

      Deși nu este interzis complet, consumul anumitor alimente trebuie redus sau evitat în timpul sarcinii, pentru ca tu și bebelușul să fiți fericiți și sănătoși:

      Carne cu umplutură proaspătă


      Ai grijă la carnea cu umplutură. Dacă alegi să cumperi o pasăre întreagă cu umplutură, asigură-te că o cumperi și o gătești în starea congelată în care se află. Carnea și umplutura proaspete pot duce la dezvoltarea bacteriană.[7]

      Dulciuri, carbohidrați și fast food 


      Deși nu există dovezi științifice concludente, dulciurile, alimentele de tip fast-food și alimentele bogate în grăsimi se află, de obicei, pe lista poftelor viitoarelor mame. Dacă faci parte din grupul de mame cu pofte, explorează opțiuni mai sănătoase. Poftești la cartofi prăjiți la fiecare masă? Prăjește alimentele fără ulei sau cu o cantitate mică de ulei, cu ajutorul unei friteuze cu aer – o alternativă sănătoasă, care îți permite să te bucuri de alimente prăjite delicioase cu până la 90% mai puțină grăsime*.

      Nu uita: o dietă echilibrată și sănătoasă este importantă pentru ca tu și copilul să fiți în siguranță.

      Cafeină în exces


      În timpul sarcinii, alimentele interzise includ și băuturile interzise, iar cafeina se încadrează în această categorie.

      Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca „femeile însărcinate, care consumă cantități zilnice ridicate de cafeină (mai mult de 300 mg pe zi), să își micșoreze consumul zilnic de cafeină în timpul sarcinii, pentru a reduce riscul pierderii sarcinii și aducerea pe lume a unor copii cu greutăți mici la naștere”.[8]

      Sfaturi nutritive sănătoase pentru viitoarele mame 


      Sarcina este o perioadă de creștere și dezvoltare intensă a bebelușului, precum și a unor numeroase modificări fiziologice ale mamei, iar nutriția trebuie să te ajute în această călătorie. Întotdeauna este util să discuți cu un medic, pentru a te asigura că vei consuma nutrienții potriviți, în cantitatea potrivită. Iată câteva sfaturi cheie pentru o dietă sănătoasă și echilibrată în timpul sarcinii:

       

      • Consumă cereale integrale, cum ar fi pâinea și pastele din grâu integral, de preferință carnea slabă, și încearcă să mănânci 230-340 g de pește gătit pe săptămână (nu uita să alegi peștele cu conținut scăzut de mercur).
      • Alege alimente din cele cinci grupe de produse: cereale, fructe, legume, alimente proteice și produse lactate.[9]
      • O jumătate din farfurie trebuie să conțină legume și fructe. Cealaltă jumătate, cereale integrale.
      • Discută cu medicul tău despre planul de nutriție și despre vitaminele prenatale cum ar fi acidul folic și fierul. În timpul sarcinii ai nevoie mai mare de unele vitamine și minerale și este greu să obții tot ce ai nevoie din alimente.
      • Alege grăsimi mononesaturate sau polinesaturate, precum uleiul de măsline și avocado, și limitează grăsimile saturate și alimentele „cu calorii inutile”, cum ar fi bomboanele sau băuturile zaharoase.

      Menține-ți sănătatea la cele mai înalte cote în timpul sarcinii, cu ajutorul aplicației pentru mobil Sarcina+. Aceasta este concepută pentru a te ajuta pe timpul sarcinii și al nașterii, oferindu-ți un ghid cuprinzător în toate etapele sarcinii. Consultă întotdeauna un medic înainte de a începe orice dietă specifică.

      Sfaturi de nutriție sănătoasă pentru viitoarele mame

      Alternative la alimentele pe care nu le poți consuma în sarcină

       

      În sarcină este important să fii atentă la alimentație, atât pentru sănătatea ta, cât și a fătului. Fiind gravidă, este indicat să faci alegeri alimentare mai sănătoase. Mai jos sunt câteva recomandări de acest fel.

      Alternative la carne


      Carnea slabă de pui sau peștele oferă proteine, vitamine și minerale. De asemenea, poate fi pregătită în moduri dintre cele mai diverse.

      Dacă trebuie să faci o pauză la carne, este important să alegi alimente bogate nutrițional care să îți ofere proteinele de care ai nevoie. Poți consuma fasole, arahide (dacă nu ești alergică), năut, tofu, linte, migdale, alune de pădure, nuci, semințe de dovleac, semințe de floarea-soarelui.

      Alternative la sucurile carbogazoase


      Înlocuiește sucurile carbogazoase cu apă minerală cu puțin suc proaspăt de fructe. Băuturile dulci carbogazoase au multe calorii, fără a oferi vitamine sau minerale și contribuie la diabetul gestațional. Înlocuiește sucurile carbogazoase și băuturile sportive cu apă minerală în care ai pus puțin suc de fructe.

      Alternative la cipsuri


      Un consum ridicat de sare crește tensiunea arterială. Înlocuiește cipsurile și alte gustări calorice cu o porție de popcorn fără sare.

      Alternative la dulciuri


      Dacă vrei ceva dulce, optează pentru 2-3 bucăți de curmale. Sunt dulci, conțin cupru, potasiu și vitamina B6 și sunt ușor digerabile.

      Un studiu de mici dimensiuni arată că femeile care consumă șase curmale pe zi în ultimele patru săptămâni de sarcină au o naștere mai scurtă. Este indicat un consum cumpătat dacă suferi de diabet gestațional.

      Dacă vrei ceva dulce, optează pentru 2-3 bucăți de curmale

      Alternative la cafea


      Înlocuiește cafeaua cu ceai de frunze de zmeur. Se pare că acest lucru contribuie la o naștere mai ușoară. Consumă ceai de frunze de zmeur în ultimele săptămâni de sarcină pentru a te bucura de efecte sale.

      Alternative la carbohidrații rafinați


      Lasă carbohidrații rafinați pentru cei complecși. Conținutul de fibre te va ajuta să previi constipația, iar cerealele integrale îți vor oferi mai multă energie. Un nivel mai mare de fibre pe durata sarcinii, precum cele luate din fructe, legume și cereale integrale, poate îmbunătăți microbiomul și reduce riscul de intoleranță la glucoză și preeclampsie.

      O alimentație echilibrată și variată este esențială pentru dezvoltarea sănătoasă a fătului. Include în alimentație toate grupele alimentare pentru a oferi celui mic nutrienții de care are nevoie. Consultă întotdeauna un medic înainte de a începe orice dietă specifică. 

      * În comparaţie cu cartofii prăjiţi proaspeţi pregătiţi într-o friteuză obişnuită

      Sursă foto : Philips

      Fă cunoștiință cu aplicația Sarcina+

       

      Concepută pentru a îți fi alături de când rămâi însărcinată și până la naștere, aplicația Sarcina+ te ghidează în toate etapele sarcinii și te ajută să o monitorizezi îndeaproape.

      Descarcă acum:

      You are about to visit a Philips global content page

      Continue

      Site-ul nostru poate fi vizualizat cel mai bine cu cea mai recentă versiune de Microsoft Edge, Google Chrome sau Firefox.