Facem inovaţia utilă

Soluţiile sustenabile din domeniul îngrijirilor medicale care pot schimba societatea şi viitorul. La fel ca mulţi vârstnici ai societăţii noastre îmbătrânite care sunt susceptibili de boli cronice, Ralph McCurdy are nevoie de îngrijire medicală constantă. Pensionarul din Phoenix, Arizona, suferă de demenţă precoce şi hipertensiune arterială, afecţiuni care, în urmă cu câţiva ani, l-ar fi obligat să se mute într-un centru de asistenţă scump sau într-un azil, îndepărtându-l de casă şi de soţie, cu care este căsătorit de 64 de ani.

Însă datorită unui nou sistem de asistenţă medicală conceput de Philips în colaborare cu compania Banner Health din Arizona, Ralph poate sta acasă.
Folosind o combinaţie de produse conectate şi software operat de pacient pe o tabletă, o echipă specială de profesionişti în domeniul medical monitorizează constant funcţiile vitale ale lui Ralph, îi poate oferi consiliere şi educaţie psihologică soţiei lui Ralph şi poate fi contactată în situaţii de urgenţă la orice oră.
Din cauza societăţii îmbătrânite şi a creşterii incidenţelor bolilor cronice cum ar fi bolile cardiace, diabetul şi cancerul, furnizorii de asistenţă medicală se confruntă cu o criză generată de costurile aflate în permanentă creştere şi ieşite de sub control.

Soluţiile sustenabile bazate pe inovaţie pot crea o lume mai rezistentă.”

 

Putting meaning into innovation (Dăm sens inovaţiilor), CNBC Innovation Cities, 2014

Problema soluţionării numeroaselor probleme legate de îngrijirile medicale la nivel global este numai una dintre problemele pe care companiile inovatoare încearcă să le rezolve investind în inovaţii care să fie cu adevărat utile pentru client. De multe ori, crearea de produse noi implică şi conceperea unor sisteme şi servicii complet noi, care fac mai uşoară viaţa oamenilor şi care soluţionează problemele importante ale societăţii aflate la o vârstă înaintată.
Pentru preşedintele Philips, Frans van Houten, problemele care se ivesc la nivel global în domeniul îngrijirilor medicale au trei faţete. Prima este faptul că populaţia globului se măreşte şi se urbanizează. Până în anul 2050 vom fi nouă miliarde, din care două treimi vor trăi în oraşe, procentul ridicându-se la 80% în Europa.
 
Soluţia este aceea de a face oraşele mai inteligente, mai sigure şi mai sustenabile decât centrele urbane din ziua de azi.
A doua faţetă este cea demografică. În ţările cu economie dezvoltată, societăţile îmbătrânesc mai repede, pentru că trăiesc mai mult. În prezent, aproximativ 900 de milioane de oameni au peste 60 de ani. Până în anul 2050, această cifră va ajunge la 2,4 miliarde.
Creşterea populaţiei reprezintă a treia faţetă – creşterea cererii de energie electrică, alimente sănătoase şi apă. „Soluţiile sustenabile bazate pe inovaţie pot crea o lume mai rezistentă, dar numai dacă inovaţia este axată pe sănătatea şi starea de bine a oamenilor”, spune van Houten.
Pentru a găsi soluţii care să schimbe vieţile oamenilor, furnizorii de servicii medicale din lume nu mai pot inova singuri. Ei trebuie să lucreze cu oamenii pentru care proiectează şi să înţeleagă nevoile stringente ale clienţilor. Şi, de asemenea, trebuie să găsească partenerii experţi în afaceri alături de care să găsească cele mai bune soluţii.
Astfel, Philips s-a alăturat mai multor municipalităţi din lume pentru a concepe sisteme inteligente de iluminat stradal, care fac oraşele mai sigure şi mai sustenabile. Una dintre soluţii, denumită CityTouch, oferă administraţiilor municipale control în timp real asupra fiecărui bec, ceea ce înseamnă că pot aprinde şi stinge luminile când şi unde este nevoie de ele în numai câteva secunde.
Încheierea unui parteneriat în India a dus la găsirea unor soluţii în domeniul îngrijirilor medicale şi acolo. Philips şi-a unit forţele cu cele ale organizaţiei internaţionale non-profit RAD-AID şi cele ale institutului de cercetări indian PGIMER pentru a crea un program mobil destinat femeilor din mediul rural, prin care mii de femei au beneficiat de analize pentru depistarea cancerului mamar, a cancerului cervical şi a osteoporozei. Serviciile de îngrijire medicală au fost extinse şi către alte zone semiurbane şi rurale ale ţării.
Multe dintre soluţiile de îngrijire medicală se datorează progresului înregistrat de tehnologia digitală, care permite companiilor să creeze instrumente inteligente ce se adaptează în funcţie de utilizator, îi conferă clientului independenţă şi îi asigură experienţe personale utile. În acest fel, inovaţia poate schimba cu adevărat comunităţi, poate ajuta guvernele să soluţioneze problemele de îngrijire medicală la nivel mondial şi poate ajuta cetăţenii să aibă o viaţă mai sănătoasă şi mai plăcută.

Cât de multe persoane din populaţia actuală de 7 miliarde au peste 60 de ani?

900 de milioane. Acest număr va ajunge la 2,4 miliarde în anul 2050. Sursa: Raportul Philips Aging Well Think Tank (Laboratorul de idei privind îmbătrânirea)

Vezi toate soluţiile noastre din domeniul îngrijirilor medicale