Innovation and you

Accelerarea inovaţiei în domeniul îngrijirilor medicale

Multe dintre ideile de produse pe care le are Philips în domeniul îngrijirilor medicale se axează pe soluţii tehnologice care ajută la diagnosticarea rapidă şi definitivă, nu numai pentru că această strategie salvează vieţi, ci şi pentru că reduce costurile spitaliceşti, economiseşte timpul medicilor, astfel încât aceştia să poată consulta mai mulţi pacienţi, şi creează o eficienţă a îngrijirilor medicale care este transmisă pacienţilor, pentru ca aceştia să se poată bucura de o viaţă mai bună.

Pentru că populaţiile continuă să îmbătrânească în toată lumea, eficienţa devine din ce în ce mai importantă, pe de-o parte din cauza incidenţei crescute a afecţiunilor cronice şi pe de altă parte pentru că noile modele de afaceri impun strategii inovatoare holistice – axate pe pacient şi pe costuri.
Tendinţa ireversibilă de urbanizare contribuie şi ea la degradarea sănătăţii, atrăgând oamenii către stiluri de viaţă mai sedentare şi către obiceiuri nesănătoase care, adesea, duc la boli netransmisibile cum este diabetul. Pentru că nu există suficiente cadre medicale care să ofere asistenţă acestei populaţii din ce în ce mai bolnave, punerea cu rapiditate pe piaţă a tehnologiilor medicale este esenţială pentru viitorul nostru. În această eră digitală, dezvoltarea produselor nu trebuie să mai urmeze un traseu liniar.

O colaborare eficace este extrem de importantă pentru a facilita accesul la asistenţă adecvată.”

 

Leveraging key intersections to accelerate healthcare innovation (Antrenarea intersecţiilor cheie pentru a accelera inovaţiile în domeniul îngrijirilor medicale), WSJ, 2013

În schimb, inovaţiile de pionierat şi tehnologiile medicale pot fi puse pe piaţă mai repede în avantajul pacienţilor, reducându-se astfel costurile de furnizare a îngrijirilor medicale. Pentru a face acest lucru posibil, Philips consideră că există patru „intersecţii” în care disciplinele şi competenţele se suprapun şi dau naştere inovaţiei, permit spitalelor să se autoadministreze eficient şi ajută la reducerea costurilor, astfel încât fondurile să poată fi reinvestite în servicii cheie.
În primul rând, este intersecţia în care medicina, ştiinţa şi ingineria se reunesc pentru a crea inovaţii utile care pot produce o schimbare.
Acesta este tipul de colaborare cu prototipare rapidă care asigură rapiditatea progresului. În al doilea rând, este intersecţia în care parteneri cu experienţă în diferite domenii colaborează pentru a veni în întâmpinarea unei anumite nevoi clinice. Philips, de exemplu, a acumulat un corpus enorm de cunoştinţe de imagistică, pe parcursul a peste 100 de ani. În prezent, colaborează cu instituţii clinice de top, cu organizaţii de sănătate şi cu companii farmaceutice pentru a elabora o metodă care se va baza pe o combinaţie între factori de risc, markeri imagistici şi biomarkeri sanguini pentru a prevedea riscul de accident vascular cerebral şi atac de cord. În al treilea rând este intersecţia parteneriatului public-privat, care este esenţial pentru adoptarea inovaţiilor medicale adaptate la condiţiile locale, la infrastructuri şi la modele de afacere. De exemplu, pentru conceperea serviciului de asistenţă medicală pentru femeile din satele izolate din India, echiparea unei furgonete cu echipamente de mamografie şi alte tipuri de analize a fost partea mai uşoară. Mai dificilă a fost conceperea unui sistem sustenabil care să asigure instruirea cadrelor medicale locale şi să transfere imaginile şi datele către spitale, pentru a fi analizate în timp real. În acest scop, Philips colaborează cu organizaţii neguvernamentale, cu agenţii guvernamentale locale din sistemul medical şi cu spitale consacrate.
În sfârşit, prototiparea rapidă presupune stabilirea unei ipoteze iniţiale despre modul în care se pot obţine rezultate clinice mai bune sau valori economice mai mari, apoi experimentarea, pentru a o confirma sau a infirma, alături de o constantă disponibilitate de a revizui metoda. În mod evident, trebuie să se depună eforturi pentru a se satisface nevoia de investigaţii medicale şi pentru a se asigura menţinerea unor standarde ridicate în procesul de îngrijire a pacientului.
În prezent, Philips adoptă o iniţiativă de prototipare rapidă alături de furnizori de servicii medicale de top, pentru a ajuta la reducerea costurilor de îngrijire fără a se diminua rezultatele. Acest lucru este posibil cu ajutorul sistemelor omniprezente de teleasistenţă şi monitorizare, însoţite de instrumente autofuncţionale şi de asistenţă coordonată cu scopul de a se reduce nevoia de tranziţie între spital şi casă.
O colaborare eficace este extrem de importantă pentru a facilita accesul la asistenţă adecvată. Concentrându-ne asupra intersecţiilor esenţiale, putem inova în ritmul impus de problemele mondiale din ziua de azi – şi putem reduce costurile făcând acest lucru.

Când se estimează că numărul persoanelor vârstnice va depăşi numărul de copii pentru prima dată?

2047. Se estimează că până în 2050 vor fi 392 de milioane de persoane cu vârsta peste 80 de ani, de peste trei ori mai multe decât în prezent. Sursa: United Nations World Population Aging 2013 (Previziuni privind îmbătrânirea populaţiei, ONU, 2013)