Innovation and you

Îngrijiri medicale accesibile în ţările în curs de dezvoltare

Philips consideră că, indiferent de PIB, densitate demografică şi infrastructură, facilitarea accesului la îngrijiri medicale necesită inovaţii utile. Presupune, de asemenea, înţelegerea relaţiei complicate dintre toţi beneficiarii şi nevoile acestora, pentru a schimba ceva şi pentru a ajuta oamenii să îmbunătăţească accesul la serviciile de îngrijire medicală.

Încheind parteneriate cu guverne, cu lideri mondiali din domeniul sănătăţii, cu organizaţii private şi cu ONG-uri, Philips se dedică ajutorării populaţiei mondiale pentru a îmbunătăţi rezultatele pacienţilor, pentru a oferi valoare adăugată şi pentru a extinde accesul la îngrijiri medicale.
Philips susţine iniţiativa ONU „Fiecare femeie, fiecare copil”, angajându-se să facă îmbunătăţească vieţile a 100 de milioane de femei şi copii până în anul 2025. Obiectivele iniţiativei ONU se armonizează perfect cu intenţia pe care o are Philips de a face lumea mai sănătoasă şi mai sustenabilă prin inovaţie şi cu obiectivul său final de a îmbunătăţi vieţile a trei miliarde de oameni până în anul 2025.

Combinarea soluţiilor inovatoare din domeniul îngrijirilor medicale cu parteneriate locale constituie cea mai bună metodă de a îmbunătăţi vieţile oamenilor.”

 

Documentul de poziţie Philips Connected Healthcare (Asistenţă medicală conectată), 2014

Combinarea soluţiilor inovatoare din domeniul îngrijirilor medicale cu parteneriate locale constituie cea mai bună metodă de a îmbunătăţi vieţile oamenilor şi de a ne asigura că inovaţiile au impact în zone în care este nevoie de o revoluţie în domeniul îngrijirilor medicale. În plus, sistemele medicale accesibile şi integrate care se axează atât pe prevenţie, cât şi pe tratament pot salva vieţi, pot crea comunităţi durabile şi pot constitui o piatră de temelie pentru un program de dezvoltare ambiţios.
Instituţiile medicale din ţările cu economii emergente se confruntă cu trei mari probleme atunci când încearcă să creeze şi să întreţină un sistem medical sustenabil. În primul rând, costul de constituire a unui sistem medical este foarte mare.

40%

din toate decesele din regiunea africană OMS în anul 2010 au fost cauzate de boli netransmisibile. Aproape jumătate din aceste decese s-au înregistrat în rândul persoanelor cu vârsta sub 70 de ani.

 

Sursă: Raportul Philips Fabric of Africa, 2013

În al doilea rând, furnizarea serviciilor medicale de bază în timp ce se încearcă reducerea bolilor cronice şi netransmisibile care sunt cauzate de un stil de viaţă nesănătos. Şi în al treilea rând, sărăcia, violenţa şi sănătatea precară creează o cerere ridicată de îngrijiri medicale, însă infrastructura şi sistemele de furnizare a acestora, care sunt precare, adesea limitează oferta.
Inovaţiile cu impact, cum ar fi dispozitivele de teleasistenţă uşor de utilizat, pot fi o parte din soluţie. Această tehnologie sofisticată poate rezolva problema accesului la îngrijiri medicale, în special în comunităţile rurale, unde distanţele sunt foarte mari. De asemenea, poate rezolva problema insuficienţei cadrelor medicale, care este frecventă în multe ţări în curs de dezvoltare. De exemplu, Imaging the World şi Philips au implementat un program prin care s-a oferit acces la ecografii prenatale femeilor din mediul rural din Uganda. În cadrul programului, moaşele au fost instruite în procedura de ecografiere, iar creşterea numărului de vizite pentru consultaţii prenatale a generat ocazii de a le educa pe viitoarele mame cu privire la siguranţa naşterii şi la îngrijirea la domiciliu.
O colaborare asemănătoare a dat roade în Kenya, unde Philips a încheiat un parteneriat cu o organizaţie non-profit din Africa de Sud (PowerFree Education Technology) cu scopul de a dezvolta, de a testa şi de a oferi un monitor de ritm cardiac fetal Wind-up Doppler, o inovaţie clinică autonomă energetic unică, menită să reducă rata ridicată a mortalităţii infantile previzibile din Africa.
Recent, Philips a pus bazele Centrului Community Life (CLC), un centru în care tehnologia se combină cu serviciile: energie solară, iluminat interior şi exterior cu LED-uri, aparatură medicală, aparatură de laborator, soluţii de refrigerare şi IT şi servicii de alimentare şi epurare a apei. Primul centru CLC din Kenya aduce pe lume doi copii pe zi. Cadrele medicale sunt pregătite prin consiliere clinică şi instruire.
În multe ţări, lipsa de cadre medicale instruite şi calificate care să opereze şi să întreţină aparatura reprezintă o mare problemă, astfel încât Philips a încheiat parteneriate strategice pentru a oferi educaţie medicală profesională şi tehnică. De exemplu, în India a încheiat de curând un parteneriat cu ONG-ul RAD-AID pentru a oferi un program de investigaţii pentru depistarea timpurie a cancerului mamar, a cancerului cervical şi a osteoporozei cu ajutorul unei furgonete mobile speciale echipate cu tehnologie imagistică şi servicii de trimitere la medic. Acest parteneriat vine în întâmpinarea nevoilor de îngrijiri medicale avansate ale femeilor care nu au acces la clinici. Philips se angajează, de asemenea, în relaţii la nivel mondial care oferă soluţii utile de impact, inclusiv într-o campanie cu durata de trei ani derulată împreună cu proiectul Leapfrogging in Emerging Economies al Forumul Mondial al Economiei, care se asigură că sistemele medicale din ţările cu economii emergente sunt sustenabile economic şi oferă servicii medicale de calitate, eficiente din punct de vedere al costurilor şi accesibile.
Pentru a aduce o schimbare pozitivă accesului la serviciile medicale, este nevoie de înţelegerea legăturii dintre oameni, tehnologie, locuri, comorbidităţi, instituţii, servicii, situaţii, costuri – şi a cauzei şi efectului tuturor. Accesul la serviciile de îngrijire medicală este o problemă complicată, care implică o abordare multilaterală din partea celor care au mijloacele, statutul, misiunea şi iniţiativa personală de a schimba ceva. Philips şi partenerii săi sunt pregătiţi să genereze înţelegere la nivel local şi regional, experienţă personală şi dorinţa de a rezolva această problemă şi de a promova inovaţii utile, să îmbunătăţească rezultatele pacienţilor, să ofere valoare adăugată şi să extindă accesul la serviciile de îngrijire medicală în ţările în curs de dezvoltare.

Jumătate din populaţia globului trăieşte în mediul rural. Ce procent de medici lucrează în zonele rurale?

25%. În plus, sub 38% dintre asistente lucrează în mediul rural. Sursa: Organizaţia Mondială a Sănătăţii