Innovation and you

Cum să trăieşti mai sănătos când suferi de afecţiuni cronice

A oferi clienţilor noştri posibilitatea de a avea o viaţă sănătoasă este esenţial pentru modul în care lucrează inovatorii noştri. În această eră digitală, este chiar mai important ca produsele noastre să fie utile, ca utilitatea lor să fie dată de capacitatea lor de a spori calitatea vieţii noastre.

Gândindu-se la acest lucru, Philips a încheiat un parteneriat unic cu unul dintre cele mai inovatoare spitale universitare din Europa. Centrul Medical Universitar Radboud din Nijmege, Olanda, este primul spital universitar european care a folosit o combinaţie între resursele companiei Philips şi cele ale partenerului său în tehnologia informaţiei, SalesForce, pentru a crea tehnologie purtabilă cu senzori în vederea îmbunătăţirii tratamentul şi a stilului de viaţă al pacienţilor cu BPOC (boală pulmonară obstructivă cronică).
Senzorii, conectaţi la tehnologie cu cloud, permit monitorizarea permanentă a pacienţilor, astfel încât aceştia să poată deţine controlul asupra propriei sănătăţi şi să beneficieze de asistenţă proactivă atunci când au nevoie. Este tipul de inovaţie care a schimbat viaţa – şi în special mobilitatea – celui care este susţinătorul promovării conştientizării BPOC, Mark Junge. El spune că „acum pot să văd ce sunt capabil să fac şi ce nu. În loc să merg la medic de două ori pe an pentru consult, pot să văd tot ce se întâmplă între timp. Mi-ar plăcea să văd cum îmi funcţionează inima şi plămânii în fiecare zi”.

Datele detaliate generate de acest tip de monitorizare în timp real oferă o imagine completă despre pacient, ceea ce permite medicilor să dea indicaţii cât mai specifice pacientului.”

 

Helping consumers with chronic conditions to live healthier live (Ajutăm consumatorii care suferă de boli cronice să trăiască mai sănătos), blogul Philips, 2014

Noua abilitate a lui Mark de a deţine mai mult control asupra monitorizării propriei sănătăţi, posibilă cu ajutorul aparaturii purtabile, este un lucru despre care Jeroen Tas, preşedintele Healthcare Informatics Solutions and Services din cadrul Philips, consideră că va schimba modul în care se oferă îngrijiri medicale pentru bolile cronice. El spune că: „Împreună cu Spitalul Radboud putem facilita accesul la asistenţă pentru pacienţii cu boli cronice, putem crea un mediu în care pacienţii să fie stăpâni pe ei. Cu ajutorul noilor tehnologii purtabile putem folosi senzori pentru a ţine evidenţa măsurătorilor făcute pentru pacienţi. Datele sunt colectate, iar pacientul şi cadrul medical pot vedea în timp real ce se întâmplă, astfel încât acesta din urmă să poată adapta tratamentele, iar pacientul să îşi poată monitoriza starea sănătăţii.”

25%

dintre americani suferă de mai multe boli cronice. Persoanele cu mai multe boli cronice prezintă un risc mai ridicat de mortalitate şi de diminuare a capacităţii zilnice de funcţionare.

 

Sursă: Philips healthcare hospital to home (website) (Asistenţă medicală Philips de la spital acasă)

Maniera în care se oferă servicii de îngrijire medicală nu s-a schimbat timp de mai multe generaţii – în special pentru că nu exista tehnologia necesară. Acum suntem în pragul unei adevărate revoluţii a modului în care pacienţii pot să aibă grijă singuri de ei şi a modului în care cadrele medicale pot să elaboreze scheme de tratament personalizate. Pentru prima dată, pacienţii sunt parteneri activi în propriul tratament, nu mai sunt simpli privitori care aşteaptă să se facă bine după ce se îmbolnăvesc, ci iau propriile măsuri pozitive de prevenire.
Toţi avem o persoană dragă sau cunoaştem o persoană care suferă de o boală cronică, indiferent că este vorba despre insuficienţă cardiacă, diabet, boală pulmonară sau cancer. Toţi au nevoie de îngrijire permanentă şi de sprijin pentru a putea gestiona şi pentru a-şi putea ţine sub control afecţiunea, pentru a evita complicaţiile. Îngrijirea medicală este încă fragmentată de multe ori şi gestionată în preajma crizelor acute, însă pentru afecţiunile cronice este nevoie de îngrijire permanentă.
Asigurarea continuă a îngrijirilor medicale este posibilă acum printr-o combinaţie între modelele bazate pe conceptul de echipă şi tehnologiile digitale. Datele importante ajută specialiştii să realizeze o analiză genetică mult mai detaliată şi utilă. „Genotiparea” ajută la identificarea probabilităţii de dezvoltare unei anumite boli, la diagnosticare şi la stabilirea celor mai bune tratamente. „Datele sociale”, unul dintre tipurile de date importante, pot indica stilul de viaţă al persoanei, abilitatea de a respecta schema de tratament şi alţi factori, care fac mai uşoară evaluarea riscului de a contracta o boală. Apoi, cu ajutorul acestui tip de informaţii, se stabilesc mai uşor cele mai bune planuri de tratament individuale.
În domeniul îngrijirilor medicale, datele importante detaliate obţinute prin monitorizare în timp real oferă o imagine completă despre pacient, lucru care permite medicilor să dea indicaţii specifice pacientului – esenţiale în medicina modernă. Datele sunt trimise prin serviciul cloud către platforma digitală Philips HealthSuite, unde sunt accesate de cadrele medicale prin aplicaţia eCareCoordinator, prezentând o imagine completă a bolii pacientului. Cumularea şi analizarea unor cantităţi mari de date permit medicilor să observe traiectorii pe care le pot folosi pentru a lua o decizie. Iar monitorizarea permanentă şi analizarea în timp real a situaţiei vor duce la recunoaştere şi luare de măsuri cu rapiditate atunci când starea pacientului se agravează şi necesită intervenţie.
Acesta este continuum-ul medical pus în practică şi este un model care poate fi reprodus în toată lumea, întrucât oferă îngrijire medicală eficientă şi personalizată pacienţilor a căror capacitate de recuperare în urma unor boli grave este mai mare ca niciodată. Datele importante în combinaţie cu îngrijirea medicală constituie una dintre inovaţiile Philips, care ajută oamenii să aibă o viaţă mai bună.

50% din cheltuielile din sistemul medical american sunt destinate tratării persoanelor cu afecţiuni cronice multiple?

Fals. 71% din cheltuielile din sistemul medical american sunt destinate tratării persoanelor cu afecţiuni cronice multiple. Pentru deservirea acestei populaţii cu eficienţă şi eficacitate va fi nevoie de programe de asistenţă însoţite de tehnologie, care să genereze rezultatele clinice şi financiare dorite. Sursa: Philips Hospital to Home – Afecţiuni cronice