Ultimele noutăți | România

Feb 13, 2018

Respirăm aer poluat.  Peste un milion de români suferă de afecțiuni ale sistemului respirator  

   

 
  • 28.000 de români mor prematur, în fiecare an, din cauze asociate aerului poluat, conform estimărilor Agenției Europene de Mediu;
  • Bronşitele acute şi cronice, crizele de astm, bolile cardiovasculare, alergiile la polen, cancerul pulmonar şi infecțiile respiratorii sunt posibile consecințe ale aerului poluat.
  • Aerul din interior poate fi de câteva ori mai contaminat decât cel de afară;

București, 16 aprilie 2018. Aproape de 7% din populație suferă de boli ale sistemului respirator. Cele mai mari probleme se înregistrează în marile aglomerări urbane, acolo unde stilul de viață, traficul intens sau vegetația își lasă amprenta pe sănătatea tuturor. 

 

Societatea Româna de Alergologie și Imunologie clinică atrage atenția asupra riscului de îmbolnavire pe care îl reprezintă vegetația urbană, prin prezența unor plante alergizante, cum este Ambrosia. De asemenea, este necesară măsurarea concentrației polenurilor alergizante din atmosferă și difuzarea unor buletine informative către populație, așa cum se întâmplă în restul țărilor europene. Din păcate, în România nu avem o rețea națională de aerobiologie și, în prezent, se măsoară concentrația de polen din aer într-un singur centru din București – la Spitalul Clinic Colentina.”- dr. Polliana Leru - Medic primar Alergologie și Imunologie clinică, boli interne și expertiză în boli respiratorii, vicepreședinte al SRAIC.

 

București este una dintre cele mai poluate capitale din Europa, iar în Iași și Brașov nivelul particulelor în suspensie, PM10, acele particule care provin de la emisiile poluante generate de industrie, trafic și încălzirea locuințelor, depășesc, zilnic, nivelul maxim acceptat de legislație. La acestea se mai adaugă și sursele alergene din aer, care pot agrava starea de sănătate ale celor care suferă de probleme respiratorii.

 

“Calitatea aerului pe care-l respirăm depinde atât de factorii iritativi, incluși în ceea ce numim poluare, cât și de particulele biologice, care sunt mai puțin cunoscute. Ele sunt reprezentate, în exterior, de granulele de polen ale plantelor alergizante și diverse specii de mucegaiuri, iar în interior, de acarienii din praful de casă, părul animalelor de companie sau mucegaiuri. Aceste aeroalergene pot produce sensibilizare alergică, rino-conjunctivită și astm alergic la persoane predispuse.” .”- dr. Polliana Leru - Medic primar Alergologie și Imunologie clinică, boli interne și expertiză în boli respiratorii, vicepreședinte al SRAIC.

 

Societatea Română de Pneumologie (SRP) estimează că numărul persoanelor care suferă de astm a ajuns la aproape 1.000.000 de persoane, adică aproape 6% din populația României.

 

"Poluarea, după tabagism, reprezintă a doua cauză majoră de afecțiuni respiratorii, uneori puțin luată în calcul de către medicii de familie și specialiști. Cu toate acestea, implicarea aerului poluat poate fi identificată acolo unde primele explicații ale instalării sau agravării unei afecțiuni respiratorii nu pot fi găsite. Legătura cu poluarea industrială este generată de ritmul vieții moderne, iar poluarea casnică are o multitudine de consecințe, cum ar fi astmul bronșic, emfizemul pulmonar, bronșita cronică, dar și afecțiunile alergice, infecțiile respiratorii nespecifice sau cancerul pulmonar. Educarea populației este vitală pentru a ști ce pericole se adăpostesc în casă și cum să evite expunerea la ele. Este un travaliu pe care ar trebui să-l realizeze, atât corpul medical, în prima linie fiind medicul  pneumolog și alergolog, dar și mass-media, pe toate canalele de comunicare" - Prof. Dr. Florin Mihălțan - Medic Primar Pneumologie, Profesor Universitar.

 

Bolile alergice sunt în continuă creștere, la nivel mondial. Studii recente arată că

·         peste 20% din populația lumii suferă de astm alergic sau rinită alergică;

·         peste 40% din populația lumii va avea sensibilitate la alergeni până în 2040;

·          peste 300 de milioane de oameni suferă de astm și se așteaptă ca numărul lor să crească până la 400 de milioane până în 2025;

·         la mai mult de 50% dintre adulți și 80% dintre copii astmul este de natură alergică.

 

Recomandări pentru reducerea surselor interioare de poluare a aerului

 

Respirăm de 24.000 de ori pe zi, iar aerul poluat poate provoca tuse, dureri în piept, dureri în gât, mâncărimi ale ochilor, funcționarea deficitară a plămânilor și chiar crize de astm. Aceste reacții devin și mai acute pentru cei alergici sau care suferă de probleme respiratorii.

 

Pentru reducerea alergenelor din interior specialiștii au și soluții, dintre care enumerăm:

  • utilizarea unui purificator de aer, care îndepărtează alergenii și particulele ultrafine din aer, eliminând, în același timp, virusurile și bacteriile;
  • igienizarea sistemelor de încălzire și ventilare;
  • ștergerea prafului în mod regulat;
  • spălarea săptămânală a așternuturilor și aspirarea covoarelor;
  • curățirea mucegaiurilor;
  • folosirea unui umidificator pentru a combate aerul uscat și evitarea simptomelor de piele uscată.

 

Societatea Română de Alergologie și Imunologie Clinică (SRAIC) împreună cu Societatea Română de Pneumologie (SRP) lansează o campanie de conștientizare a calității aerului pe care îl respirăm și a efectelor pe care le are aerul poluat asupra sănătății românilor. Campania se desfășoară în perioada 16 aprilie – 6 mai și marchează Săptămâna Mondială a Alergiei (22 – 28 aprilie), dar și Ziua Mondială a Astmului (1 mai). Schimbările climatice influențează alergiile, care sunt agravate, deja, de poluare la nivel mondial. Iar medicii văd în fiecare zi consecințele dăunătoare ale acestor fenomene. Practic, sunt cei care fac vizibil invizibilul.

 

Mesajul de conștientizare este susținut de Societatea Română de Alergologie și Imunologie Clinică, împreună cu Societatea Română de Pneumologie, de persoane publice - Ela Crăciun, prezentatoare tv și blogger, Daniel Osmanovici, prezentator tv și blogger sau Alex Găvan, alpinist și activist de mediu - dar și de Philips România, companie care oferă tehnologii și produse inovatoare de îmbunătățire a calității aerului din interior. 

 

Această campanie dorește să atragă atenția asupra calității aerului din România, dar și asupra consecințelor pe care le poate avea asupra sănătății.

 

 

 

Despre Royal Philips

Royal Philips (NYSE: PHG, AEX: PHIA) este este o companie de tehnologie în domeniul sănătății axată pe îmbunătățirea sănătății oamenilor și generarea de rezultate mai bune pe tot parcursul ciclului de îngrijire a sănătății, de la un stil de viață sănătos și prevenție, la diagnostic, tratament și îngrijire la domiciliu. Philips utilizează tehnologii avansate și expertiza clinică împreună cu cea pentru produsele destinate consumatorilor, pentru a oferi soluții integrate. Cu sediul în Olanda, compania este lider în imagistica medicală, intervenții ghidate imagistic, sisteme de monitorizare a pacienților și informatică medicală, precum și în domeniul sănătății consumatorilor și cel al îngrijirii la domiciliu. Portofoliul Philips de tehnologii pentru sănătate a generat în 2016 vânzări de 17,4 miliarde de euro, iar compania are aproximativ 17.000 de angajați și este prezentă în peste 100 de țări. Mai multe noutăți despre Philips sunt disponibile la www.philips.com/newscenter.

Citeşte mai multeCiteşte mai puţin

Subiecte

Contacte

Bianca Severin

Bianca Severin

Public Relations Manager Personal Health Romania

Responsabil comunicare pentru produsele destinate consumatorilor 

Share în reţelele sociale

You are about to visit a Philips global content page

Continue

Site-ul nostru poate fi vizualizat cel mai bine cu cea mai recentă versiune de Microsoft Edge, Google Chrome sau Firefox.