Îngrijirea mamei şi copilului
Îngrijirea mamei şi copilului
Philips AVENT - Baby colic - what you need to know

Colicile bebeluşilor - ce trebuie să ştii

Philips AVENT - Baby colic- what you need to know

Simptomele colicilor – bebeluşul care plânge

Semnul cel mai clar că bebeluşul tău ar putea să sufere de colici este plânsul continuu, ascuţit şi fără niciun motiv evident.

Alte semne că bebeluşul tău ar putea avea colici includ:

  • Plânsete mai frecvente după-amiaza târziu sau seara, uneori după masă
  • Dacă faţa bebeluşului se înroşeşte sau dacă dă ochii peste cap
  • Dacă bebeluşul tău trage genunchii spre burtică
  • Dacă burtica bebeluşului tău este tare
  • Dacă bebeluşul ridică capul sau picioarele şi are gaze
  • Dacă pumnii bebeluşului sunt încordaţi 

Nimeni nu ştie exact de ce se produc colici la bebeluşi, însă simptomele pot fi foarte deranjante pentru mămici. 

Cum previi colicii şi cum uşurezi disconfortul micuţului tău

Lasă perioade mai lungi între mese

Încurajarea unei rutine de stabilire a meselor la trei sau patru ore poate fi mai bună decât hrănirea la una sau două ore ca de obicei.

Dieta pentru alăptare

Dacă alăptezi, verifică-ţi regimul alimentar pentru a vedea dacă mănânci prea multe dintre următoarele alimente: broccoli, conopidă, varză de Bruxelles şi varză, ciocolată, lapte de vacă, ceapă, citrice şi roşii. Toate acestea pot provoca gaze sau colici la bebeluşi. Dacă bănuieşti un anumit aliment, elimină-l câteva zile pentru a vedea dacă există vreun efect. Dacă te gândeşti să elimini orice grupe de alimente pe termen lung, precum produsele lactate, este o idee bună să obţii sfatul unui medic.

Tehnica eructării

Încearcă să scoţi gazele din burtica bebeluşului tău înainte ca acestea să ajungă în intestin. Dacă bebeluşul tău este un mâncăcios vitezoman, s-ar putea să fie nevoie să-l faci să eructeze mai des. O poziţie verticală este esenţială, fie pe umărul tău, fie în poala ta. Încearcă să îl baţi uşor pe spate pentru a încuraja bulele de aer să iasă.

Masaj

Un masaj uşor pe burtică poate contribui la relaxarea muşchilor tensionaţi ai bebeluşului, acesta fiind eficace mai ales după o baie caldă.

Siropul de colici

Siropul de colici este un remediu învechit. Deşi nu există vreo dovadă bună cum că ar funcţiona, unele mămici îl folosesc atunci când bebeluşul lor are o problemă. Acesta încălzeşte şi relaxează burtica şi are totodată un efect de antiacid. Siropul de colici se recomandă de regulă pentru bebeluşi mai mari de o lună, însă nu uita să verifici întotdeauna eticheta înainte de utilizare.

O poziţie mai confortabilă

Anumite poziţii sunt calmante pentru un bebeluş cu colici, mai ales pe burtică. Aşează-ţi bebeluşul cu faţa în jos peste braţul tău, cu capul sprijinit pe interiorul cotului tău şi cu mâna ta între picioarele bebeluşului. Ai putea încerca şi să îl întinzi pe micuţ cu faţa în jos în poala ta, cu capul într-o parte, mişcându-ţi uşor picioarele dintr-o parte în alta. Nu uita, după ce a adormit, trebuie să te asiguri că bebeluşul tău este întins cu faţa în sus.

Mişcările

Un leagăn sau un scaun cu vibraţii pentru bebeluşi poate fi o soluţie salvatoare dacă bebeluşul tău este foarte nefericit seara.

Biberoanele anti-colici

Dacă îţi hrăneşti bebeluşul cu biberonul, fie mereu, fie numai ocazional, alege un biberon cu o supapă anti-colici, care s-a dovedit clinic că reduce colicii şi simptomele aferente. Asigură-te că foloseşti o tetină cu debitul corect pentru bebeluşul tău şi ai grijă ca tetina să fie întotdeauna plină de lapte, astfel ca bebeluşul să nu înghită aer.

Suzete

Încercaţi o suzetă atunci când vă este dificil să vă alinaţi bebeluşul. Dacă are o durere, suptul suzetei îl va ajuta.

Te rugăm să fii conştientă de faptul că informaţiile oferite în aceste articole sunt doar sfaturi cu caracter general şi nu trebuie considerate în niciun caz ca un substitut al sfaturilor medicale de specialitate. Dacă tu, familia sau copilul tău prezentaţi simptome sau condiţii grave sau persistente, apelează la asistenţă medicală de specialitate. Philips Avent nu poate fi făcut răspunzător pentru nicio daună care ar putea rezulta în urma utilizării informaţiilor furnizate pe acest site web.

Produse corelate

Sfaturi corelate

Probleme frecvente de sănătate a bebeluşului

Probleme frecvente de sănătate a bebeluşului

Alergiile la lapte

Alergiile la lapte

Hrana consistentă în timpul alăptării

Hrana consistentă în timpul alăptării

Sterilizarea accesoriilor de hrănire a bebeluşului

Sterilizarea accesoriilor de hrănire a bebeluşului