Pentru consumatori
Produse

Ştiai  

că?

Boabe prăjite - Boabele mai prăjite au mai puţină cafeină

Boabele mai prăjite au mai puţină cafeină

 

Cu cât bobul se prăjește mai mult – și devine mai închis la culoare – cu atât se evaporă mai multă cafeină.

Cu cât bobul se prăjește mai mult – și devine mai închis la culoare – cu atât se evaporă mai multă cafeină.
Cu cât bobul se prăjește mai mult – și devine mai închis la culoare – cu atât se evaporă mai multă cafeină.
Cu cât bobul se prăjește mai mult – și devine mai închis la culoare – cu atât se evaporă mai multă cafeină.
Există peste 50 de specii de cafea

Peste 50 de soiuri de cafea

 

Deși există peste 50 de soiuri de cafea, numai 2 – Arabica și Robusta – se utilizează pentru a produce cafeaua comercială. Arabica este cea mai populară, fiind preferată de 70% din consumatorii de cafea.

Cu cât bobul se prăjește mai mult – și devine mai închis la culoare – cu atât se evaporă mai multă cafeină.
Cu cât bobul se prăjește mai mult – și devine mai închis la culoare – cu atât se evaporă mai multă cafeină.
Cu cât bobul se prăjește mai mult – și devine mai închis la culoare – cu atât se evaporă mai multă cafeină.
Deși există peste 50 de specii de cafea, numai 2 – Arabica și Robusta – se utilizează pentru a produce cafeaua comercială. Arabica este cea mai populară. 70% o preferă faţă de Robusta.
Deși există peste 50 de specii de cafea, numai 2 – Arabica și Robusta – se utilizează pentru a produce cafeaua comercială. Arabica este cea mai populară. 70% o preferă faţă de Robusta.
Fructele plantei de cafea

Cafeaua provine dintr-un fruct

 

Boabele de cafea sunt de fapt seminţele din interiorul fructelor plantei de cafea.

Cu cât bobul se prăjește mai mult – și devine mai închis la culoare – cu atât se evaporă mai multă cafeină.
Cu cât bobul se prăjește mai mult – și devine mai închis la culoare – cu atât se evaporă mai multă cafeină.
Cu cât bobul se prăjește mai mult – și devine mai închis la culoare – cu atât se evaporă mai multă cafeină.
Cafeaua a fost descoperită de capre

Cafeaua a fost descoperită de capre

 

Conform legendei africane, un păstor etiopian de capre din secolul 9, pe nume Kaldi, a observat cum caprele sale „dansau” după ce mâncau fructele unui tufiș de cafea.

Cu cât bobul se prăjește mai mult – și devine mai închis la culoare – cu atât se evaporă mai multă cafeină.
Cu cât bobul se prăjește mai mult – și devine mai închis la culoare – cu atât se evaporă mai multă cafeină.
Cu cât bobul se prăjește mai mult – și devine mai închis la culoare – cu atât se evaporă mai multă cafeină.
Cafeaua poate alimenta o mașină

Cafeaua poate alimenta o mașină

 

Resturile de cafea măcinată reciclate pot fi convertite în bio-combustibil curat și ieftin. Aceasta nu reprezintă totuși o opţiune comercială, deci nu începe de pe acum să-ţi economisești resturile de cafea măcinată!

În întreaga lume sunt consumate 29.000 de cești pe secundă

900 de miliarde de cești

 

Aproximativ 900 de miliarde de cești de cafea sunt consumate anual în jurul lumii. Ceea ce înseamnă 2,5 miliarde de cești pe zi sau 29.000 de cești pe secundă!

Cu cât bobul se prăjește mai mult – și devine mai închis la culoare – cu atât se evaporă mai multă cafeină.
Cu cât bobul se prăjește mai mult – și devine mai închis la culoare – cu atât se evaporă mai multă cafeină.
Cu cât bobul se prăjește mai mult – și devine mai închis la culoare – cu atât se evaporă mai multă cafeină.
Boabele de cafea au 800 de caracteristici de aromă

Mai multe arome

 

Boabele de cafea au cel puțin 800 de arome care pot fi detectate de simţurile noastre. Făcând o comparaţie, vinul are „numai” 400. Obţinerea aromelor specifice din boabele verzi crude este realizată cu ajutorul diferitelor tehnici de prăjire.

Cu cât bobul se prăjește mai mult – și devine mai închis la culoare – cu atât se evaporă mai multă cafeină.
Cu cât bobul se prăjește mai mult – și devine mai închis la culoare – cu atât se evaporă mai multă cafeină.
Cu cât bobul se prăjește mai mult – și devine mai închis la culoare – cu atât se evaporă mai multă cafeină.

Cafea

Terminologie

Arabica
Boabele de Arabica
Boaba de cafea preferată a lumii. Crescută pe teritoriul Americii Centrale şi de Sud, pe coasta estică a Africii şi în anumite zone ale Asiei, cafeaua Arabica necesită condiţii de sol speciale, altitudini ridicate (600-2.000 de metri deasupra nivelului mării) şi exact echilibrul corect între căldură şi umezeală.
Barista
Barman făcând cafea
Termenul pentru o persoană care a fost instruită special pentru producerea şi servirea de diferite tipuri de cafea. Acesta provine din cuvântul italian pentru „Barista”.
Buchet
Buchet
Parfumul, aroma, nasul şi gustul cafelei proaspăt preparate.
Cherry
Cherry
Fructul copt al copacului de cafea. Seminţele sale, atunci când sunt extrase din fruct, devin boabe verzi de cafea.
Decafeinizată
Decafeinizată
Cafeaua din care s-a îndepărtat 97% sau mai mult din cafeina care apare în mod natural este clasificată ca decafeinizată. Stimulentul delicat este extras din boaba de cafea în starea sa verde (neprăjită). Şi deşi există mai multe metode diferite, toate acestea utilizează apă.
Preparare prin picurare
Prepararea prin picurare
Prepararea prin picurare, cunoscută şi ca filtru de cafea sau turnare, reprezintă o metodă prin care apa fierbinte este turnată peste cafeaua măcinată dintr-un filtru. Cafeaua picură apoi – gravitaţional – prin filtru în vas sau în ceaşcă.
Proces de uscare
Procesul de uscare a cafelei
Metoda utilizată pentru a usca fructele de cafea, fie prin expunere la soare, fie într-un uscător mecanic. Pleava tare, uscată, este apoi curăţată de pe boabă cu mâna sau cu maşina.
Extracţie
Extragerea cafelei
Aceasta reprezintă cantitatea de cafea extrasă de apă în timpul preparării. Extragerea optimă depinde de o varietate de factori precum durata de preparare, temperatura şi dimensiunea granulelor măcinate. Cafeaua extrasă în cantitate mai mică poate avea un gust acru, cafeaua extrasă în exces poate avea un gust amar.
Fair Trade
Cafeaua certificată Fair Trade face parte dintr-o mişcare socială al cărei scop este creşterea veniturilor şi a nivelurilor de trai pentru micii fermieri din întreaga lume, în special cei din ţările în curs de dezvoltare. Promovează de asemenea durabilitatea şi contribuie la protejarea mediului.
Mocha
Boabele Mocha
Mocha este un bob de înaltă calitate din planta de cafea Arabica, cu originea în Yemen. Denumirea provine de la oraşul port Mocha, cândva un exportator înfloritor de cafea, între secolele 15 şi 19. Nu trebuie confundată cu cafeaua cu aromă de ciocolată, cunoscută de asemenea ca Mocha.
Organică
Boabe de cafea organică
O certificare organică garantează absenţa expunerii cafelei la ierbicide, pesticide, insecticide sau fertilizatori produşi comercial.
Pannarello
Panarello
O conductă de abur care se utilizează pentru spumarea laptelui.
Peaberry
Boabe de cafea tip mazăre
În mod normal, fiecare fruct de cafea conţine două boabe. Ocazional, un fruct se va forma numai cu o singură boabă. Acestea sunt denumite boabe de cafea tip mazăre. Renumite pentru aroma lor delicată şi puternică, acestea sunt separate adesea de restul recoltei şi vândute la un preţ mai ridicat.
Portafiltru
Portfiltru de cafea
O componentă a unui espresor cu un coş al filtrului pentru ţinerea cafelei măcinate în timpul preparării.
Desfacere pulpă
Desfacerea pulpei de cafea
Îndepărtarea pulpei şi a cojii exterioare a fructului de cafea pentru a dezveli boaba de cafea în timpul procesului umed – direct după recoltarea fructelor de cafea.
Rainforest Alliance
O organizaţie internaţională non-profit care îşi desfăşoară activitatea pentru a conserva biodiversitatea şi a asigura existenţe durabile. Cafeaua care poartă emblema îşi are originea în – sau conţine ingrediente care provin din – ferme sau păduri certificate Rainforest Alliance. Aceasta este cunoscută de asemenea ca o cafea crescută la umbră, spre deosebire de cafeaua crescută la soare, care implică defrişarea pădurilor, nesusţinând prin urmare animalele şi plantele sălbatice.
Robusta
Boabele Robusta
O specie de cafea din planta Coffea Canephora. Cel mai cultivată în zonele tropicale din Africa şi Asia de Sud-Est, aceasta înfloreşte la altitudini în jur de 650 de metri şi la temperaturi cuprinse între 24º şi 29ºC.
Bătător
Bătător de cafea
Un dispozitiv mic, asemănător cu un pisălog, utilizat pentru a „bate” (a compacta) cafeaua măcinată din portfiltrul unui espresor. Aceasta asigură trecerea forţată a apei fierbinţi prin cafea în mod uniform pentru extragere optimă.
Cafea turcească
Cafea turcească
O metodă de preparare pentru pregătirea cafelei nefiltrate cu un gust puternic, aromat. Cafeaua măcinată fin este fiartă într-un „cezve” (vas) umplut cu apă, de obicei cu zahăr adăugat. Apoi este turnată în ceşti mici şi se permite decantarea zaţului înainte de a fi consumată.
Proces umed
Procesare umedă a cafelei
Metoda prin care aparatul de desfacere a pulpei separă seminţele de pulpa fructelor de cafea. Pentru a ajuta extragerea, fructele de cafea sunt înmuiate mai întâi în apă. Boabele sunt apoi uscate la soare sau în uscătoarele mecanice.